SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Omalääkärin ja omahoitajan työparimalli saatava nopeasti etenemään

Jaa
Tiistaina 16.8. Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi selvityksensä uudenlaisesta omalääkärimallista. Selvityksen tarkoituksena oli arvioida ja kuvata, miten omalääkärimallia voisi toteuttaa yhdessä hoitotakuun kanssa. Selvitysryhmä ehdottaa ratkaisuksi hoidon jatkuvuusmallia, jolla vahvistetaan potilaan, lääkärin ja hoitajan hoitosuhteen jatkumista. SDP:n kansanedustaja ja terveystieteen tohtori Merja Mäkisalo-Ropponen on jo pitkään puhunut omalääkärin ja omahoitajan työparimallin tarpeesta, ja hyödyistä sekä vaatinut mallin pikaista edistämistä alueilla ja valtakunnallisesti.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Ministeriön selvitys vahvistaa, että tieteellinen näyttö osoittaa hoitosuhteen jatkuvuuden parantavan hoidon laatua ja potilaan terveyttä sekä edistävän hoidon saatavuutta ja jatkuvuutta. Selvitys toteaa selkeäsanaisesti myös, että nykytilanne ei voi enää jatkua ja pelkät suositukset eivät riitä. Omalääkärin ja omahoitajan muodostama työparimalli, ja sen tukena tarvittaessa toimiva moniammatillinen tiimi, on tutkitusti hyödyksi sekä potilaalle että työntekijöille, Mäkisalo-Ropponen toteaa.

Selvityksen tekijöiden mukaan suomalaisen perusterveydenhuollon vahvuus on moniammatillisuus ja terveyskeskusten laaja-alaisuus. Mäkisalo-Ropponen korostaakin, että uudenlaiset perusterveydenhoidosta tarvitaan tehtävänkuvien tarkistamista niin, että jokaisen ammattilaisen ammattitaito tulee tehokkaasti käyttöön. Näin saadaan parhaiten mahdollisimman kokonaisvaltainen näkemys potilaan tilanteesta. Toisaalta hoidon vaikuttavuus paranee, kun työpari oppii tietämään potilaan ja perheen tilanteen paremmin. Silloin asioita voidaan hoitaa osittain myös puhelimitse ja etäyhteyksin.

Tämän mallin käyttöönottoon liittyy myös hoitajien erikoistumiskoulutuksen kehittämistarpeet. Perusterveydenhuoltoon tarvitaan esimerkiksi erikoiskoulutuksen saaneita muistihoitajia, reumahoitajia, diabeteshoitajia jne. Peruskoulutus ei anna riittäviä valmiuksia toimia näissä tehtävissä

- On selvää, että kansalaiset kaipaavat palveluihin jatkuvuutta ja selkeyttä sekä työntekijät parempaa työnhallintaa ja työrauhaa. Näitä kaikkia voidaan edistää vahvistamalla hoitosuhteen jatkuvuutta. Nyt on erittäin tärkeää, että selvitysryhmän esittämien toimien kanssa edetään nopeasti sekä valtakunnallisesti että hyvinvointialueilla, Mäkisalo-Ropponen vaatii.

Yhteyshenkilöt

Merja Mäkisalo-RopponenKansanedustaja, Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmän puheenjohtaja

Puh:050 357 9090

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme