Vaasan kaupunginteatteri

Vaasan kaupunginteatteri viettää 80-vuotisjuhlaa näyttävällä ohjelmistolla

Jaa
Vaasan kaupunginteatteri juhlistaa tänä näytäntövuonna 80-vuotista taivaltaan. Teatterin juhlavuoden koko ohjelmisto on nyt julkistettu. Näytäntökauden kahdeksan ensi-illan yhteisenä kantavana teemana on juuret.
West Side Story. Näytäntökauden avajaiset 2022. Kuva: Vaasan kaupunginteatteri
West Side Story. Näytäntökauden avajaiset 2022. Kuva: Vaasan kaupunginteatteri

Syyskaudella peräti viisi ensi-iltaa

Juhlavuoden syyskauden käynnistää 3.9.2022 lempeä ja toivoa pursuava Irmeli – kummitusseikkailu. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kanssa yhteistyössä tehtävän veikeän lastenesityksen ohjaa Vaasan kaupunginteatterille Emma Mattila (vier. / TeaK). Teoksen skenografiasta vastaa Riku Suvitie (vier. / TeaK). Rooleissa Julia-näyttämöllä nähdään Anna Lemmetti-Vieri sekä vieraileva näyttelijä Panu Valo.

Romeo-näyttämön kauden avaa 16.–17.9.2022 65-vuotisjuhlaansa viettävä ikoninen West Side Story. Rakastetun musikaalin alkuperäiskonsepti on Jerome Robbinsin. Arthur Laurentsin käsikirjoittaman teoksen upean musiikin on säveltänyt Leonard Bernstein ja sanoittanut Stephen Sondheim. Teoksen ohjaa teatterinjohtaja Seppo Välinen ja musikaalin 12-henkistä orkesteria johtaa kapellimestari Sauli Perälä. Teoksen koreografina vierailee Reija Wäre ja lavastajana Teppo Järvinen. Puvut teokseen suunnittelee Paula Varis ja äänimaailmasta vastaa Niklas Nybom. Pääparina Marian ja Tonyn rooleissa suurmusikaalissa vuorottelevat Sofia Arasola (vier.) ja Petteri Hautala sekä Sarah Nedergård ja Jussi Lukács (vier.)

Topeliuksen klassiseen satuun pohjautuva Koivu ja tähti saa ensi-iltansa Julia-näyttämöllä 22.10.2022. Vaasalaislähtöisen Carl Knifin (vier.) ohjaama ja koreografioima esitys kertoo kauniin tarinan tanssin ja liikkeen keinoin. Teoksen skenografia on Paula Variksen käsialaa ja äänisuunnittelijana teoksessa toimii Niklas Nybom. Näyttämöllä nähdään talon tanssijat Ulla Väätäinen, Pekka Hiltunen ja Jukka Wennström sekä näyttelijät Jorma Tommila ja Anna Lemmetti-Vieri.

Romeo-näyttämön syksyn toinen ensi-ilta nähdään 4.11.2022, kun ensi-iltansa saa posketon farssi Puhtaana käteen. Komediamestari Michael Cooneyn vauhdikkaan farssin ohjaa Riku Innamaa (vier.). Teoksen pukusuunnittelijana vierailee Timjami Varamäki ja lavastajana Maria Antman. Näyttämöllä farssin pyörteissä nähdään mm. Oiva Nuojua, Toni Ikola, Maija Andersson ja Saana Rautavaara.

Juhlavuoden syksyn viimeistelee 19.11.2022 alkaen kehollinen, pelkistetty ja koskettava Maa. Teos tuo Julia-näyttämölle teatterin tanssijat sekä kymmenisen maahanmuuttajataustaista nuorta. Teoksen ohjaa ja koreografioi Hanna Brotherus (vier.). Musiikin esitykseen säveltää Johannes Brotherus (vier.) ja lavastuksen ja puvut suunnittelee Reeta Tuoresmäki (vier. / TeaK). Juhlavuoden teos tehdään yhteistyössä Vaasan kaupungin kirjasto- ja kulttuuripalveluiden, Vaasan kansalaisopisto Alman sekä Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen kanssa.

Kevätkauden ensi-iltoina ooppera, vaikuttava draama sekä lastennäytelmä

Juhlavuoden kevätkauden avaa 14.1.2023 kotimainen oopperaklassikko Pohjalaisia. Leevi Madetojan säveltämän kolminäytöksisen oopperan vetovastuussa ovat pohjalainen kapellimestari Anna-Maria Helsing (vier.), ohjaaja Anna Kelo (vier.), lavastaja Janne Vasama (vier.) ja pukusuunnittelija Paula Varis. Oopperaa tähdittävät oopperalaulajat Saara Rauvala, Jussi Vänttinen, Riikka Rantanen, Johannes Vatjus sekä Sauli Tiilikainen. Teoksen orkesterina toimii Vaasan kaupunginorkesteri ja kuorona Vaasan oopperayhdistyksen kuoro.

Kevään toinen ensi-ilta nähdään Julia-näyttämöllä 18.2.2023, kun ensi-iltansa saa Fredrika Runebergin elämää tarkasteleva kokoillan draama Fredrika R. Näytelmän ohjauksesta vastaa Heini Tola (vier.), joka on käsikirjoittanut näytelmän yhdessä Anneli Kannon kanssa. Vahvan draaman lavastuksesta ja puvustuksesta vastaa Maria Antman (vier.) ja äänisuunnittelusta Niklas Nybom. Fredrika Runebergin roolissa näyttämöllä nähdään viime kauden Colorado Avenuen Hannana ihastuttanut Tiia Ollikainen.

Juhlavuoden viimeinen ensi-ilta koittaa Romeo-näyttämöllä 23.3.2023, kun ensi-illassa nähdään musiikkinäytelmä Seitsemän koiraveljestä, joka pohjautuu Mauri Kunnaksen mukaelmaan Aleksis Kiven klassikkoromaanista. Lastennäytelmän ohjaajana vierailee Aleksis Meaney (vier.) ja musiikista vastaa kapellimestari Sauli Perälä. Teatterin uudet taiteelliset suunnittelijat, pukusuunnittelija Emilia Eriksson ja lavastaja Mika Haaranen, suunnittelevat teokseen puvut ja lavastuksen.

Teosesittelyt juhlavuoden kunniaksi

80-juhlavuoden uutuutena teatterilla järjestetään teosesittelyt näytäntökauden kaikista ensi-illoista. Teosesittelyissä teoksen tekijät avaavat kyseisen teoksen taustoja, tekoprosessia ja maailmaa. Esittelyt pidetään Vaasan kaupunginteatterilla teatteriravintola Kulmassa, ja niiden aikataulu löytyy teatterin kotisivuilta. Teosesittelyihin on yleisölle vapaa pääsy, mutta liput tulee varata etukäteen lippukassalta.

”Juhlavuotemme on raikas ja monipuolinen kattaus mitä upeinta teatteritaidetta. Olen äärimmäisen innoissani juhlavuodesta, joka tuntee kotimaisen teatterin tradition, mutta uskaltaa kasvattaa juuriaan kohti uutta”, iloitsee teatterinjohtaja Seppo Välinen.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Seppo Välinen, teatterinjohtaja

040 575 5231 | seppo.valinen@vaasa.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heidi Rantanen
Tiedottaja


Vaasan kaupunginteatteri
Pitkäkatu 53, 65100 Vaasa
Puh • 040 773 7587
heidi.rantanen@vaasa.fi
www.vaasankaupunginteatteri.fi

Kuvat

West Side Story. Näytäntökauden avajaiset 2022. Kuva: Vaasan kaupunginteatteri
West Side Story. Näytäntökauden avajaiset 2022. Kuva: Vaasan kaupunginteatteri
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunginteatteri
Vaasan kaupunginteatteri
Pitkäkatu 53
65100 Vaasa

0407737587http://www.vaasankaupunginteatteri.fi

Vaasan kaupunginteatteri on Vaasassa toimiva suomenkielinen ammattiteatteri.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunginteatteri

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye