Etelä-Savon kauppakamari

Kauppakamarit: Minne hukkui ammattidieselin käyttöönotto?

Jaa
Kauppakamarit vaativat hallitukselta välittömiä toimia ammattidieselin käyttöönottamiseksi. Puoli vuotta sitten helmikuussa linjattu valmistelu ammattidieselin käyttöönotosta on edelleen valmistelussa, eikä ratkaisua poikkeuksellisen rajusta hintojen noususta kärsiville alan toimijoille ole saatu aikaiseksi. Kauppakamareiden mukaan tilanne on huolestuttava ja vaikuttaa merkittävästi Suomen kilpailukykyyn.
Kuvan lähde: Pixhill -kuvapankki
Kuvan lähde: Pixhill -kuvapankki

”EU-lainsäädäntö on antanut mahdollisuuden ammattidieselin käyttöönottoon ja käyttöönotto on enää yksin Suomen omissa käsissä. On kestämätöntä, että valmistelu kestää, sillä tilanne on kriittinen. Lasku toimialalle kasvaa jatkuvasti ja ratkaisu tilanteeseen on löydettävä viipymättä”, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Päivi Wood.  
 
Dieselin hinnannousu on ollut poikkeuksellisen jyrkkää ja se on vaikuttanut ankarasti kuljetusalan yrittäjien arkeen. Wood korostaa, että rajusti kohonneet kustannukset yhdistettynä Suomen entuudestaan heikkoon logistiseen sijaintiin on Suomen kilpailukykyä murentava yhtälö. 
 
”Dieseliä käyttävä kuljetuskalusto on ollut Suomelle sekä päästövähennys- että kilpailukykytekijä. Tähän asti tieliikenteen logistista tehokkuutta on osin pystytty parantamaan muuta Eurooppaa suuremmilla ajoneuvojen mitoilla ja massoilla. Tällöin tiestöön kohdistuva kuormitus on vähäisempää ja päästöt tavaratonnia kohden pienemmät. Muut Euroopan maat ovat tehneet ratkaisuja tukeakseen vaikeuksissa olevaa maantiekuljetusalaa ja meillä toimet laahaavat pahasti perässä. Tällä on suora vaikutus Suomen kilpailukykyyn”, Wood sanoo.  

Liikennesektoriin kohdistuu myös kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet, joiden saavuttamien edellyttää, että liikenneinfran kuntoon panostetaan.  Infran korjausvelan kasvua on saatava taittumaan, mutta 12-vuotisen liikennejärjestelmäsuunnitelman rahoitustaso on riittämätön.   

“Riittämätön rahoitustaso pitää saada korjattua tulevassa riihessä. Liikenteen infra on liian helppo leikkauskohde, riittämättömästä rahoitustasosta ja paikkaa paikan päälle tekemisestä seuraa valitettavasti rapautuvat liikenneyhteydet. Ne syövät Suomen saavutettavuutta ja kilpailukykyä”, toteaa Wood.    

 Vaikka dieselin hinta on ollut pienoisessa laskussa, on edelleen suuri riski, että polttoaineiden ja varsinkin dieselin hinta nousee loppuvuoden ja talven aikana. ”Kuten jo alkuvuodesta saimme kokea, voi dieselin hintamuutokset olla hyvinkin rajuja varsinkin ylöspäin ja se on kokemuksen perusteella kuljetusyrityksille kestämätön tilanne”, toteaa SKAL Itä-Suomi ry:n toiminnanjohtaja Heikki Lappalainen. 

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on jo vuosia sitten vaatinut ammattidieselin käyttöönottoa tasaamaan tavaraliikenteen kustannusmuutoksia epävarmoina aikoina. Kuitenkin polttoaineen kustannusosuus on 15 – 40 % kokonaiskustannuksista ajoneuvon koosta riippuen ja nopeilla sekä suurilla litrahinnanmuutoksilla on merkittävä vaikutus kuljetusasiakkaille. Ammattidiesel olisi varteenotettava työkalu verotuksellisesti reagoida kustannusmuutoksiin.

Etelä-Savossa polttoaineen hintamuutokset ovat koetelleet ensisijaisesti metsäteollisuuden ja maatalouden kuljetuksia. Kustannukset ovat siirtyneet asiakkaalle ja sitä kautta eteenpäin heikentäen kuluttajien ostovoimaa sekä kohottaen esim. rakentamisen kustannuksia.

Korkeat polttoainekustannukset heikentävät kuljetusyritysten taloutta ja vaikutukset näkyvät mm. investointien siirtymisenä. Kuljetusyrityksillä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia siirtyä kuljetuskalustossa vaihtoehtoisiin käyttövoimiin hankintahintojen kalleuden vuoksi sekä heikentyneen investointikyvyn vuoksi. Tämä vaikuttaa myös koko Suomen päästötavoitteiden toteutumiseen.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Päivi Wood
Johtava asiantuntija, Liikenne- ja elinkeinopolitiikka
Keskuskauppakamari
paivi.wood@chamber.fi
+358 50 478 3990


Heikki Lappalainen
toiminnanjohtaja
SKAL Itä-Suomi ry
heikki.lappalainen@skal.fi
+358 500 653 320

Kuvat

Kuvan lähde: Pixhill -kuvapankki
Kuvan lähde: Pixhill -kuvapankki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon kauppakamari
Maaherrankatu 14
50100 Mikkeli

http://www.eskauppakamari.fi/

Etelä-Savon kauppakamari on merkittävä alueellinen vaikuttaja ja yritysten edunvalvoja. Me edustamme kattavasti alueen elinkeinoelämää, sillä meillä on useita satoja yritysjäseniä sekä alueen kuntia/kaupunkeja sekä useita yhteisöjä jäseninä. Yhdessä jäsentemme kanssa teemme aktiivista vaikuttamistyötä elinkeinoelämän kehittämiseksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon kauppakamari

Palvelun aatelia -kilpailulla etsitään timanttisia palvelualan toimijoita4.6.2024 10:36:21 EEST | Tiedote

Palvelun aatelia -kilpailussa etsitään Etelä-Savosta palvelun aatelia. Kilpailulla halutaan nostaa esiin korkeatasoista ja laajaa Etelä-Savon palvelutarjontaa sekä alan tunnettuutta ja kiinnostavuutta rekrytoinnin kannalta. Samalla tehdään maakuntaa tunnetuksi ulospäin hyvän palvelun maakuntana. Kilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa 2024 ja tullaan järjestämään jatkossa vuosittain. Tavoitteena on nostaa esille loistavia palvelutoimijoita, eli palvelun aatelia.

Kauppakamarikysely: Hallituksen työmarkkinauudistuksilla positiivinen sykäys yritysten investointihalukkuudelle – lähes 40 prosenttia aikoo lisätä investointeja16.5.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien kyselyyn vastanneista yrityksistä valtakunnallisesti lähes 40 prosenttia kertoo, että hallituksen työmarkkinauudistukset lisäävät niiden investointihalukkuutta joko merkittävästi tai jonkin verran. Noin puolet vastanneista yrityksistä arvelee, ettei uudistuksilla ole vaikutusta ja vain 5,7 prosenttia arvelee uudistusten vaikutusten vähentävän investointihalukkuutta.

Työelämä auditoi oppilaitoksia Etelä-Savossa30.4.2024 12:14:59 EEST | Tiedote

Oppilaitosten työelämäauditointien tavoitteena on luoda yritysten ja oppilaitosten välille vuorovaikutteista yhteistyötä sekä edistää ammattitaitoisen työvoiman saatavuutta tiivistyneen yhteistyön seurauksena. Auditoinneissa elinkeinoelämän edustajat, oman alansa kokeneet ammattilaiset, auditoivat oppilaitosten toimintaa eri koulutusaloilla ja tutkinnoissa. Auditoinneissa nostetaan esiin hyviä ja vahvistettavia sekä kehitettäviä käytäntöjä, ja tehdään myös kehitysehdotuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye