Akavan Erityisalat

Akavalaiset liitot Helsingin palkkasotkusta: Palkanlaskenta on kriittinen erityisala

Jaa
Helsingin kaupungin kriisiytynyt palkanmaksu edellyttää heti lisää resursointia palkanmaksuhallintoon, vaativat hallinnon työntekijöitä edustavat Akavan liitot. Oikein maksetut palkat ovat työnantajan tärkein velvollisuus.

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmat ovat jatkuneet viime keväästä lähtien ja kestäneet useita kuukausia. Palkanmaksuongelmat kriisiytyivät, kun Helsingin kaupunki otti käyttöön uuden Sarastia-palkanmaksujärjestelmän.

Järjestelmän käyttöönotto huhtikuussa näyttäytyy liian heikosti resursoidulta, kritisoivat akavalaiset hallinnon ammatteja edustavat liitot.

Virheettömästi maksetut ja ajallaan tulevat palkat ovat työntekijän perusoikeus ja työnantajan tärkein velvollisuus. Kun tämä perusta murtuu, työnantaja vakavasti laiminlyö velvollisuuttaan ja työntekijöitten luottamus työnantajaan heikentyy, liitot toteavat.

Palkanlaskenta on kriittinen erityisala

Kunta-alan palkanlaskenta vaatii erityisosaamista ja kunta-alan useat sopimukset tietämystä sopimusten sisällöstä. Ilman työ- ja virkaehtosopimustietämystä ei palkan ja sen erilaisten lisien määräytymistä voi tehdä oikein.

Nyt tämä työ- ja virkaehtosopimusten tulkinta on siirretty jo ennestään työllistetylle esihenkilötasolle. Onko oikein raskauttaa esihenkilöitä palkanlaskennan erityiskysymyksillä?

Uuden järjestelmän käyttöönotto on jo sinänsä vaativa prosessi. Siinä tarvitaan perehdytystä, koulutusta ja resursointia käynnistysvaiheen järjestelmän opetteluun. Jos samaan aikaan järjestelmän käyttäjien määrä laajennetaan, käynnistysprosessin vaikeusaste vähintään tuplaantuu.

Esihenkilöt eivät pääsääntöisesti ole työehtosopimusten yksityiskohtien asiantuntijoita. Siksi esihenkilöille tulee antaa riittävästi koulutusta sovellettavan työehtosopimuksen sisällöstä.

Voi myös kysyä, onko tarvetta lisätä esihenkilöiden työtaakkaa erityisosaamisella, joka keskitettynä palveluna voisi toimia tehokkaammin?

HR-osaamista on resursoitava riittävästi

Työnantajaosaaminen on tärkeä, jotta työntekijöitten luottamus tasapuoliseen ja sopimusten mukaiseen kohteluun säilyy. Työ- ja virkaehtosopimusten sisällön tuntemus ja tulkintaosaaminen edellyttävät riittävää tämän asian hallintoon määritettyä henkilöstöä.

Helsingin kaupungin työntekijöillä on oikeus saada palkkasaatavat viivästyskorkoineen viipymättä ja kaupungin on korvattava työntekijöille aiheutuneet taloudelliset vahingot. Samalla Helsingin kaupungin tulee selvittää, pitääkö esihenkilöiden työehtosopimusosaamista lisätä vastaavien tilanteiden välttämiseksi.

Akavan Erityisalat

Suomen Ekonomit

Suomen Lakimiesliitto

Tekniikan Akateemiset

Tradenomit

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut

Lisätietoja: 

neuvottelupäällikkö Jaakko Korpisaari, Akavan Erityisalat, puh. 040 777 9422

asiantuntija Veera Hellman, Suomen Ekonomit, puh. 050 3858 229

neuvottelupäällikkö Petteri Kivelä, Suomen Lakimiesliitto, puh. 041 458 0038

työelämäasiantuntija Tapani Laurikainen, Tekniikan Akateemiset TEK, puh. 09 2291 2208

erityisasiantuntija Harri Westerlund, Tradenomit, puh. 040 839 5909

neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut, puh. 010 231 0354

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, Akavan Erityisalat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Akavan Erityisalat
Maistraatinportti 4 A
00240 HELSINKI

http://www.akavanerityisalat.fi

Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän, liike-elämän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä toimivien ammattiliitto, johon kuuluu 21 jäsenyhdistystä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

Suomen Suuhygienistiliitto: Suuhygienistin toimenpiteet saatava korotetun Kela-korvauksen piiriin9.11.2023 09:15:00 EET | Tiedote

Kansalaisia on tärkeää ohjata ylläpitämään suunsa terveyttä, jotta korjaavaa hoitoa tarvitaan vähemmän. Sen vuoksi potilaan tulee saada korotettua Kela-korvausta myös suuhygienistin toteuttamasta ehkäisevästä hoidosta, Suomen Suuhygienistiliitto vaatii. Liiton mielestä Kela-korvausta tulee saada myös ilman hammaslääkärin lähetettä. Suomen Suuhygienistiliitto SSHL ry on Akavan Erityisalojen jäsenjärjestö.

Akavan Erityisalat: Jäsenistöltä tyrmäys työelämäheikennyksille8.11.2023 13:00:00 EET | Tiedote

Akavan Erityisalojen jäsenkyselyssä 39 prosenttia ilmoittaa valmiudestaan poliittiseen lakkoon vastatoimena maan hallituksen työelämä- ja työttömyysturvaheikennyksille. Vain 8 prosenttia pitää maan hallituksen kaavailuja perusteltuina. Akavan Erityisalojen hallitus kehottaa jäseniä osallistumaan jo ilmoitettuihin lakkoihin ja Helsingissä 18.11. järjestettävään STTK:n Kohtuus kaikessa -mielenilmaukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme