Suur-Savon Sähkö Oy

Pertunmaalle rakennetaan Suomen suurin aurinkovoimala – Voimalaa on tarkoitus käyttää myös tutkimukseen

Jaa
Suur-Savon Sähkö vahvistaa Järvi-Suomen sähköntuotantoa ja on päättänyt toteuttaa aurinkovoimalan Pertunmaalle. Voimalan on tarkoitus toimia myös oppimisympäristönä aurinkosähköalan kehittämiseksi. Voimalan rakentaa Solarigo Systems ja sen tuottama sähkö myydään Lumme Energian aurinkosähkösopimuksina.
Solarigon Elosen leipomolle rakentama 1 MWp:n aurinkovoimala Jämsässä
Solarigon Elosen leipomolle rakentama 1 MWp:n aurinkovoimala Jämsässä

Pertunmaan voimala tulee sijaitsemaan Kuortissa Lammasvuoren ja Ukonvuoren ympäristössä, uuden teollisuusalueen vieressä. Aurinkovoimalassa on noin 28 000 paneelia, joiden huipputeho on 15 MW. Voimalan pinta-ala on noin 20 hehtaaria ja se tulee olemaan suurempi kuin mikään toiminnassa oleva aurinkovoimala kirjoitushetkellä Suomessa. 

Pertunmaan voimalan toteuttamiselle on haettu Työ- ja elinkeinoministeriön uuden energiateknologian ja suurten demonstraatiohankkeiden investointitukea. Voimalan toteutus edellyttää myönteistä tukipäätöstä. Voimalassa on tarkoitus havainnollistaa useita erilaisia teknisiä ratkaisuja aurinkosähkön tuotannon optimoimiseksi. Tavoitteena on myös kehittää erilaisia akustoratkaisuja ja sähköenergiavarasto on osa hankkeen kokonaisuutta. Tutkimustyön tueksi paneelikenttään luodaan rajapinta jakamaan sen tuottamaa dataa myös ulkoisille sidosryhmille. Puistoa ja sen tuottamaa dataa voivat hyödyntää tutkimustyössä oppilaitokset sekä asiantuntijajärjestöt, jotta aurinkosähköalaa voidaan kehittää laajalti koko Suomessa.

Voimalan kaupallinen tuotanto on määrä aloittaa vuonna 2024. Odotettu sähkön vuosituotanto on 13 200 MWh, mikä vastaa noin 880 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Aurinkokentän päästötön sähköntuotanto säästää hiilidioksidipäästöjä 1,17 miljoonaa kiloa vuosittain. Määrä vastaa lähes kahdeksaa miljoonaa polttomoottoriautolla ajettua kilometriä.

Pertunmaa kehittää Kuorttia kokonaisvaltaisesti ja kunta on saanut Etelä-Savon maakuntaliitolta kehittämisrahaa alueen elinvoiman kehittämiseksi. Uusiutuva energia on ollut suunnittelussa ykkösasia. –Ukrainan sota ja ilmastokriisi vaativat toimenpiteitä ja vahvoja hartioita, sanoo kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen. –Pertunmaan kunta on kiitollinen Suur-Savon Sähkölle ja kaikille maakunnallisille sekä paikallisille yhteistyökumppaneille. Yhdessä olemme enemmän, jatkaa Ruotsalainen.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.sssoy.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Päästötöntä energiaa ja huoltovarmuuden turvaamista

Suur-Savon Sähkölle investointi on merkittävä askel eteenpäin oman toimialueen sähköntuotannon edistämisessä. – Yhtiömme on investoinut jo pitkään päästöttömään energiantuotantoon. Olemme esimerkiksi mukana Lestijärven tuulivoimahankkeessa ja meillä on osuus Olkiluoto 3:sta. Mutta meille on tärkeää kehittää Järvi-Suomen sähköomavaraisuutta ja huoltovarmuutta, kertoo Suur-Savon Sähkö -konsernin toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen. – Aurinkovoimaloiden lisäksi kartoitamme mahdollisuuksia tuulivoiman rakentamiseen, jatkaa Tykkyläinen.

– Kehitämme Järvi-Suomesta aurinkoenergian edelläkävijää yhdessä Suur-Savon Sähkön kanssa. Solarigon asema Suomen johtavana aurinkosähköpuistojen toimittajana vahvistuu entisestään järvisuomalaisiin maakuntiin rakennettavien aurinkovoimaloiden myötä, iloitsee Solarigo Systemsin toimitusjohtaja Antti Koskelainen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Solarigon Elosen leipomolle rakentama 1 MWp:n aurinkovoimala Jämsässä
Solarigon Elosen leipomolle rakentama 1 MWp:n aurinkovoimala Jämsässä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suur-Savon Sähkö Oy
Suur-Savon Sähkö Oy
Otto Mannisen katu 6
50101 MIKKELI

https://www.sssoy.fi

Suur-Savon Sähkö on järvisuomalainen energiakonserni – teemme työtä paikallisen elinvoiman säilyttämiseksi. Konsernin liiketoimintoja ovat sähkön verkkopalvelu sekä lämmön ja sähkön myynti. Vastaamme toimitusvarmasta verkkopalvelusta ja myymme lämpöä Järvi-Suomen alueella. Myymme sähköä ja aurinkosähköratkaisuja kaikkialle Suomeen. Kasvavissa liiketoiminnoissa tarjoamme tekoälyä ja analytiikkaa hyödyntäviä kunnossapitopalveluita sähköverkkoyhtiöille ja valokuituliittymiä sekä niihin liittyviä internetpalveluita alueemme asukkaille ja yrityksille. Konsernin liikevaihto on noin 470 milj. euroa ja henkilöstömäärä noin 150 henkilöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suur-Savon Sähkö Oy

Korjattu tiedote: Osavuosikatsaus 1–4/2024: Liikevaihto kasvoi, mutta tulos jäi edellisestä vuodesta7.6.2024 17:00:51 EEST | Tiedote

Alkuvuoden kylmä säätila kasvatti konsernin liikevaihtoa, mutta tulos jäi viime vuoden vastaavaa ajankohtaa heikommaksi. Polttoaineiden hinnat jatkavat edelleen nousuaan, mikä pakottaa yhtiötä miettimään polttoainestrategiaa uudelleen. Konsernin liikevaihto 1–4/2024 oli 195,5 milj. euroa (korjattu edellisessä tiedotteessa ollut väärä liikevaihto), mikä on noin 9 prosenttia suurempi kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Liikevaihdon kasvu johtui pääosin kylmemmästä alkuvuoden säätilasta. Siirretyn sähkön määrä oli noin 20 prosenttia ja lämmön määrä noin 13 prosenttia suurempi alkuvuoteen 2023 verrattuna. Tulos 1–4/2024 jäi lähes 7 milj. euroa alhaisemmaksi verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Toiminta-alueen sähkönsiirto alhaisimmillaan koko 2000-luvulla22.3.2024 10:08:57 EET | Tiedote

Poikkeuksellisen lämmin alkuvuosi 2023 laski sähkönsiirtomäärää, joka jäi alhaisimmaksi koko 2000-luvulla. Investoinnit sähkönsiirtoverkon toimitusvarmuuden parantamiseksi pysyivät edelleen korkealla tasolla. Lämpöliiketoiminnan kannattavuuteen vaikutti heikentävästi energian, polttoaineiden ja kuljetuskustannusten nousu. Kohonneita kustannuksia ei kuitenkaan siirretty täysimääräisesti hintoihin, vaan ne jäivät yhtiön maksettaviksi. Sähköntuotannon volyymi kasvoi edellisvuodesta noin 27 prosentilla, johtuen pääosin Olkiluoto 3 tuotannon käynnistymisestä. Sähkön markkinahinnat laskivat merkittävästi edellisestä vuodesta, millä oli suurin vaikutus siihen, että sähkön tuotannon tulos jäi tappiolliseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye