Näin avaruudessa ja kiertoradoilla tapahtuvat asiat vaikuttavat arkeemme – Tiedekulman ohjelmasarja avaruuden tutkimuksesta 13.–23.9.

Se, mitä avaruudessa ja kiertoradoilla tapahtuu, näkyy arjessamme joka päivä esimerkiksi puhelimen karttasovelluksina tai täsmällisinä sääennusteina. Miten satelliitit sujuvoittavat arkeamme ja millaista tietoa ne tarjoavat maapallon tilasta? Mitä on avaruusromu? Onko avaruuden käytölle pelisääntöjä? Helsingin yliopiston tutkijat ja muut asiantuntijat puntaroivat näitä ja monia muita avaruuteen liittyviä kysymyksiä avoimissa tapahtumissa 13.–23.9.
Viiden tapahtuman lisäksi pääset astumaan sisälle universumin kehitystä kuvaaviin simulaatioihin ja kurkistamaan kaukoputkeen.
Lisätietoa Katse ylös -ohjelmasarjan verkkosivuilla.
Kaikki tapahtumat työpajatapahtumaa lukuun ottamatta ovat seurattavissa suorana lähetyksenä Tiedekulman verkkosivuilla. Keskusteluja ja esityksiä voi katsoa jälkikäteen videotallenteina Youtubessa tai kuunnella podcasteina yleisimmissä podcast-sovelluksissa.
Ohjelmasarjan tapahtumat
Avaruus 10 minuutissa tiistaina 13.9. klo 17
Helsingin yliopiston tutkijat kertovat neljä ajankohtaista näkökulmaa avaruuteen. Tule mukaan oppimaan, miksi avaruusromu on ongelma, ovatko asteroidit todellinen uhka planeetallemme, mitä vaikutuksia avaruusmyrskyillä on Maassa ja mitä nykytutkimus sanoo mustista aukoista. Mukana ovat avaruusfyysikko Markus Battarbee, tähtitieteilijä Mikael Granvik, teoreettinen astrofyysikko Peter Johansson ja avaruusfyysikko Emilia Kilpua. Tapahtuman juontaa Liisa Mayow.
Avaruus Oy keskiviikkona 14.9. klo 17
Millaista bisnestä avaruudessa tehdään ja miten avaruutta voidaan hyödyntää kestävästi? Keskustelemassa ovat avaruusteknologiayritys ICEYEn strategiajohtaja Pekka Laurila, avaruusfysiikan professori Minna Palmroth, väitöskirjatutkija Antti Tarvainen ja etänä työ- ja elinkeinoministeriön johtava asiantuntija Jenni Tapio. Keskustelun vetää Alma Onali.
Päiväni avaruustutkijana tiistaina 20.9. klo 16
Lähtölaukaus avaruuteen! Tässä koko perheen työpajatapahtumassa pääset tutkijoiden ja tiedekasvattajien kanssa tutustumaan avaruuden ilmiöihin ja kokeilemaan, miten avaruutta tutkitaan käytännössä. Tiedekulma tuottaa tapahtuman yhteistyössä Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkoston ja Helsingin observatorion kanssa.
HS Lasten tiedekysymykset Live keskiviikkona 21.9. klo 17
Helsingin Sanomien suosikkipalsta Lasten tiedekysymykset saapuu Tiedekulman Stagelle. Kysymysten aiheena on ihmeellinen avaruus. Tiedekulmassa lasten kysymyksiin ovat vastaamassa astrofyysikko Sissi Enestam, tähtitieteilijä Mikael Granvik, avaruusfyysikko Minna Palmroth ja avaruusfilosofi Tuukka Perhoniemi. Tilaisuuden juontaa Jukka Ruukki Helsingin Sanomien tiedetoimituksesta. Tule esittämään kiperimmät avaruusaiheiset kysymyksesi asiantuntijoille!
Miten avaruus vaikuttaa yhteiskuntamme toimivuuteen perjantaina 23.9. klo 9
(ennakkoilmoittautuminen)
Mikä merkitys avaruustoiminnalla on yhteiskuntamme toimivuudelle? Mitä vaikutuksia avaruustoiminnan häiriöillä voi olla? Millainen uhka on äärimmäinen avaruusmyrsky ja miten siihen tulisi varautua?
Tutkijoiden tietoiskuissa Aalto-yliopiston avaruustekniikan apulaisprofessori Jaan Praks, Helsingin yliopiston satelliittihäirinnän asiantuntija, apulaisprofessori Laura Ruotsalainen ja Helsingin yliopiston geoinformatiikan professori Markus Holopainen.
Keskustelemassa ovat Huoltovarmuuskeskuksen infrastruktuuriosaston johtaja Jarna Hartikainen, Reaktorin avaruusliiketoiminnasta vastaava johtaja Juha-Matti Liukkonen, työ- ja elinkeinoministeriön teollisuusneuvos Maija Lönnqvist ja Helsingin yliopiston avaruusfysiikan professori Minna Palmroth. Tilaisuuden juontaa Jari Hanska.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
YHTEYSHENKILÖT
Katse ylös -ohjelmasarja:
Roosa Kokkonen
Tuottaja
roosa.kokkonen@helsinki.fi, 050 476 3699
Tutkijoiden haastattelut:
Paavo Ihalainen
Viestinnän asiantuntija
paavo.ihalainen@helsinki.fi, 050-359 3953
Paavo IhalainenViestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto, Kumpulan kampus
Puh:+358503593953paavo.ihalainen@helsinki.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme