Wolfcom

Vaasan jakaa tehokkaat vinkit leipähävikin torjuntaan kotona

Jaa
Suomalaiset kotitaloudet heittävät vuosittain noin 500 miljoonan euron arvosta ruokaa roskiin. Leipä on yksi yleisimpiä roskiin päätyviä ruokia niin kaupassa kuin kotonakin. Kiristyvän taloustilanteen ja ilmastonmuutoksen keskellä ruokahävikin torjunta on entistäkin tärkeämpää. Kuluttajia herättelevän, 12.–18.9. järjestettävän Hävikkiviikon kunniaksi leipomoyhtiö Vaasan jakaa parhaat vinkit leipähävikin välttämiseen, sillä yksikään leipäpala ei kuulu roskiin.
Ruokahävikin vähentäminen on tärkeässä roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja ruuantuotannon kestävyyden vaalimisessa. Kun leipä päätyy roskiin, kaikki viljan kasvattamiseksi sekä leivän leipomiseksi ja kuljettamiseksi käytetyt raaka-aineet ja energia on kulutettu turhaan.
Ruokahävikin vähentäminen on tärkeässä roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja ruuantuotannon kestävyyden vaalimisessa. Kun leipä päätyy roskiin, kaikki viljan kasvattamiseksi sekä leivän leipomiseksi ja kuljettamiseksi käytetyt raaka-aineet ja energia on kulutettu turhaan.

Tiesitkö, että suomalaiset kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa? Sen arvo on noin 500 miljoonaa euroa.* Jo kymmenettä kertaa järjestettävällä Hävikkiviikko-kampanjalla halutaan nostaa ruoan arvostusta ja auttaa vähentämään ruokahävikkiä. Suurin osa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa, ja henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa. Leipä kuuluu useimmin roskiin päätyvien ruokien joukkoon.

“Ruokahävikin vähentäminen on tärkeässä roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja ruuantuotannon kestävyyden vaalimisessa. Kun leipä päätyy roskiin, kaikki viljan kasvattamiseksi sekä leivän leipomiseksi ja kuljettamiseksi käytetyt raaka-aineet ja energia on kulutettu turhaan. Kiihtyvä inflaatio ja heikentyvä ostovoima korostavat hävikin torjunnan roolia entisestään”, toteaa Vaasan Oy:n liiketoimintajohtaja Minna Cousins.

Vaasanin teettämien tutkimusten mukaan kuluttajat ovat kuitenkin systemaattisesti vähentäneet kotona syntyvää leipähävikkiä. Ensimmäisenä tutkimusvuonna 2017 useampi kuin joka neljäs vastaaja ilmoitti heittävänsä leipää roskiin viikoittain, kun toissa vuonna sitä teki enää 16 % vastaajista**.

Hävikkiä torjuttava jokaisella tasolla – leipomoissa, kaupassa ja kotona

Vaasan Oy:n leipomoissa syntyvä hävikki minimoidaan älykkään teknologian avulla, ja syntyvä leipomojäte käytetään tarkasti uudelleen. Leipäjätteestä valmistetaan muun muassa polttoainetta ja kuplia virvoitusjuomiin. Vaasan on aloittanut myös yhteistyön koko Suomen kattavan ResQ Clubin kanssa, jonka sovelluksella saa Vaasanin omista myymälöistä ostettua edullisesti leipää, joka uhkaa päätyä hävikkiin.

”Avasimme kesällä Vantaalle uuden palaleipälinjaston, jolla taikinahävikki minimoidaan uuden teknologian avulla. Jokapäiväisen leivän menekin vaihtelu on suurta ja vaikeasti ennustettavaa, joten hävikkiä on vaikea välttää kokonaan. Leipomoilla syntyvä biojäte kuljetetaan konsernimme omalle elintarvikejätteen kierrätyslaitokselle, missä siitä syntyy raaka-ainetta biopolttoaineelle, rehulle ja hiilihapolle juomateollisuuteen”, Minna Cousins kertoo.

Pakkausten osalta Vaasan on tuonut isojen perhepakkausten rinnalle useista suomalaisten suosikkileivistä myös pieniä pakkauksia, joiden avulla kuluttajien on helppo hillitä omaa hävikkiään. Leivät pakataan muovisiin pusseihin, joissa leipä säilyy tuoreena ja pehmeänä mahdollisimman pitkään.

”Muovinen leipäpussi on edelleen turvallisin ja tehokkain tuoreuden takaaja. Kestävää pussia voi käyttää monta kertaa uudelleen erilaisiin kodin tarpeisiin. Yksikin biojätteeseen heitetty pala ruisleipää aiheuttaa sen muovipakkauksen valmistusta suuremman ympäristökuorman. Muovin hyvät ominaisuudet omaavia uusia pakkausmateriaaleja on toki kehitteillä ja uskon, että näemme niitä pian käytössäkin”, Cousins summaa.

Viisi vinkkiä leipähävikin vähentämiseen kotona

  1. Suunnittele viikon ruokalista ja osta vain sen verran, kuin jaksat syödä. Valitse omaan tarpeeseesi sopivankokoinen leipäpussi.
  2. Säilytä oikein. Muovinen leipäpussi säilyttää leivän tuoreena pisimpään ja kestävää pussia voi sen jälkeen käyttää uudelleen, vaikka eväspussina. Lopuksi pussi kuuluu muovinkeräykseen.
  3. Pidennä leivän käyttöaikaa pakastamalla osa leivästä. Sulatus on helppoa huoneenlämmössä tai paahtimessa, jolloin saat pöytään aina lämmintä leipää.
  4. Käytä kuivahtanut leipä esimerkiksi krutonkeina tai piirakkapohjana, tai jauha se korppujauhoiksi. Kauraleipää voi lisätä sellaisenaan smoothien sekaan. Klassikkojälkkärit Pappilan hätävara, pullavanukas ja köyhät ritarit voi kaikki loihtia hieman kuivahtaneesta leivästä.
  5. Osta laputettuja ja alennettuja tuotteita kaupan poistohyllystä tai ResQ Clubin kautta ja käytä heti.

*Havikkiviikko.fi. Valtakunnallisen Hävikkiviikon järjestäjänä toimii Kuluttaja-lehti yhteistyössä Hävikkifoorumin ja Maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

**IRO Research Oy, Vaasan Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimukset 10–11/2017, n=1000, 1–2/2019, n=1000 ja 3/2020, n=1000.

Vaasan Oy on suomalainen leipomoalan yritys, joka työllistää Suomessa noin 520 henkilöä. Yhtiön historia ulottuu aina vuoteen 1849, mikä tekee meistä Suomen vanhimman valtakunnallisen leipomoalan toimijan. Leivomme suomalaisten rakastamia leipiä neljässä leipomossa eri puolilla maata, rikkaan suomalaisen leipäkulttuurin edistämiseksi. Tunnetuimpia tuotemerkkejämme ovat Vaasan Ruispalat ja Vaasan Kauratyynyt. Suomen lisäksi leivomme myös Baltian maissa. Omistajamme Lantmännen Unibaken kautta olemme osa ruotsalaisten maanviljelijöiden omistamaa Lantmännen-monialakonsernia, joka on yksi Euroopan suurimpia toimijoita bioenergia-, kone-, maatalous- ja elintarviketoimialalla. vaasan.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anni Pyykkö, viestintäpäällikkö, Vaasan Oy
040 826 8254, anni.pyykko@vaasan.com


Sini Sorainen, Wolfcom Oy
040 039 7464, sini.sorainen@wolfcom.fi

Kuvat

Ruokahävikin vähentäminen on tärkeässä roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja ruuantuotannon kestävyyden vaalimisessa. Kun leipä päätyy roskiin, kaikki viljan kasvattamiseksi sekä leivän leipomiseksi ja kuljettamiseksi käytetyt raaka-aineet ja energia on kulutettu turhaan.
Ruokahävikin vähentäminen on tärkeässä roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja ruuantuotannon kestävyyden vaalimisessa. Kun leipä päätyy roskiin, kaikki viljan kasvattamiseksi sekä leivän leipomiseksi ja kuljettamiseksi käytetyt raaka-aineet ja energia on kulutettu turhaan.
Lataa
Leipähävikkiä voi torjua loihtimalla leivästä monenlaisia herkkuja. Perheen kasvissyöjillekin sopivan kreikkalaistyyppisen Härkis-piirakan pohjana on käytetty parasta ennen -päiväyksensä jo nähneitä Vaasan Ruispaloja.
Leipähävikkiä voi torjua loihtimalla leivästä monenlaisia herkkuja. Perheen kasvissyöjillekin sopivan kreikkalaistyyppisen Härkis-piirakan pohjana on käytetty parasta ennen -päiväyksensä jo nähneitä Vaasan Ruispaloja.
Lataa
Helpoin keino käyttää kuivahtamaan päässyttä leipää ovat herkulliset krutongit ja leipätikut. Ruispala-krutongit antavat tuorehernekeittoon makua ja rakennetta.
Helpoin keino käyttää kuivahtamaan päässyttä leipää ovat herkulliset krutongit ja leipätikut. Ruispala-krutongit antavat tuorehernekeittoon makua ja rakennetta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Wolfcom
Korkeavuorenkatu 1 B 11
00140 Helsinki

+358400579653http://www.wolfcom.fi/

Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland

Korkeavuorenkatu 1 B 11, 00140 Helsinki

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Wolfcom

Kartano- ja puutarhakierrokselle Viroon30.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Viron maaseudulla matkaava voi joutua hieraisemaan silmiä, kun yhtäkkiä keskellä metsää ja peltoa kohoaa tornein ja kaari-ikkunoin koristeltu linna, joka vetää vertoja mille tahansa satuprinsessan asumukselle. Näky ei kuitenkaan ole harvinainen, sillä Virossa on maan pinta-alaan ja väestötiheyteen suhteutettuna maailman eniten kartanoita. Viron reilusti yli tuhannella kartanolla on ollut suuri vaikutus paitsi maan arkkitehtuuriin ja sisustustyyleihin, myös puutarha- ja maisemasuunnitteluun, kulttuuriin ja designiin.

Finnjävel tuo röpörieskan Helsingin parhaalle aamiaiselle15.4.2025 12:07:44 EEST | Tiedote

Ainutlaatuisista hotelleistaan tunnettu NH Collection juhlistaa 10-vuotista taivaltaan maailman metropoleissa. Suomeen korkeatasoinen hotelliketju saapui 2024, kun Seurahuoneen ja Uuden ylioppilastalon historiallisiin kiinteistöihin avautui NH Collection Helsinki Grand Hansa. Kymmenen NH Collection -hotellia Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa tuo juhlavuoden kunniaksi aamiaiselleen paikallisen huippuravintolan luoman annoksen. Helsingissä juhla-annoksesta vastaa maailman ainoa suomalaisesta ruokaperinteestä ammentava Michelin-tähtiravintola Finnjävel.

Seitsemän poikkeuksellista yöpymiselämystä Virossa28.3.2025 09:59:42 EET | Tiedote

Virolaisten kekseliäisyys ja kädentaidot näkyvät myös naapurimaan majoitustarjonnassa. Eri puolille Viroa syntyy jatkuvasti uusia, jännittäviä majoituspaikkoja, jotka tarjoavat unohtumattomia kokemuksia lomalaisille. Päänsä voi painaa tyynyyn esimerkiksi luksushotellista tutuin mukavuuksin varustellussa puumajassa, teltassa, lasimökissä, kelluvassa talossa tai päreiglussa. Karut rannat, villit rämeet ja luonnontilaiset metsät kutsuvat helmaansa täydelliseen irtiottoon arjesta. Kokosimme esimerkkejä erikoisista majapaikoista, jotka tarjoavat ikimuistoisia elämyksiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye