SDP EDUSKUNTA

SDP:n Ojala-Niemelä: Kaivoslain uudistus turvaa kestävän kaivostoiminnan edellytykset Suomessa ja lisää kuntademokratiaa

Jaa
Kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) on tyytyväinen, että pitkään valmistelussa ollut kaivoslain uudistus on nyt annettu eduskunnalle.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Marinin hallitus on halunnut kaivoslain uudistuksella tehdä parannuksia, jotka vähentävät kaivosten ympäristöhaittoja, lisäävät kansalaisten ja kuntalaisten vaikuttamis- ja tiedonsaantimahdollisuuksia ja turvaavat kestävän kaivostoiminnan edellytykset Suomessa. Tämä on tärkeä asia Lapille, koska Lapissa kaivokset ovat isoja työllistäjiä. Tällä esityksellä otetaan askelia parempaan suuntaan, mutta varmasti parannettavaakin vielä jää, Ojala-Niemelä toteaa.

- Uudistus lisää kuntalaisten osallisuutta ja ihmisten sosiaalista hyväksyntää hankkeille, kun jatkossa kaivostoiminnan edellytys on maankäyttö- ja rakennuslain mukainen voimassa oleva yleiskaava tai asemakaava. Tällä lisätään kuntademokratiaa ja kuntien vaikutusmahdollisuuksia siihen, millaista elinkeinotoimintaa ne haluavat edistää alueillaan. Lapissa maankäyttöön sisältyy monia inressejä, kuten matkailu, poronhoito, luonnonsuojelu, ja kaivosteollisuus, ja näitä pitää yhteistyössä sovitella, Ojala-Niemelä sanoo.

- Uudistuksessa malminetsintälupaan liittyvää varaussääntelyä tiukennetaan, mm. varausaikaa lyhentämällä. Varausalueelle tulee myös veroluonteinen maksu, joka toivottavasti hillitsee turhan laajoja varausalueita. Tämä poistaa toivottavasti nykykäytännön luomia epävarmuuksia alueilla, Ojala-Niemelä toteaa.

- SDP on myös kannattanut kaivosveroa Suomeen, jotta kansallisvarallisuudesta saataisiin yhteiskunnalle ja paikallisyhteisöille kohtuullinen korvaus samaan tapaan kuin lähes kaikissa muissa isommissa kaivosmaissa. Vero on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2023 aikana ja verotuotosta 60 prosenttia ohjataan kaivosten sijaintikunnille ja 40 prosenttia valtiolle, Ojala-Niemelä kertoo.

- Me SDP:ssä uskomme, että taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävä kaivostoiminta on mahdollista ja sitä tavoittelemme, Ojala-Niemelä päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme