Hämeen ELY-keskus

Kysely Pääjärven, Teuronjoen ja Puujoen vesistöalueen käyttäjille on avattu

Jaa
Hämeen ELY-keskuksen toteuttama verkkopohjainen kysely Pääjärven, Teuronjoen ja Puujoen vesistöalueen käyttäjille on avattu. Kyselyssä selvitetään vesistöalueen käyttäjien kokemuksia ja näkemyksiä Pääjärven, Teuronjoen ja Puujoen vesistöalueen tilasta ja vedenkorkeuksista. Kyselyssä on vastausaikaa sunnuntaihin 9.10.2022 asti.
Varunteenkoski alapuoli, Puujoki. Kuvaaja: Kari Ranta-aho, Hämeen ELY-keskus
Varunteenkoski alapuoli, Puujoki. Kuvaaja: Kari Ranta-aho, Hämeen ELY-keskus

Hämeen ELY-keskuksen koolle kutsuma säännöstelykysymyksiin keskittyvä yhteistyöryhmä hyödyntää kyselyn tuloksia jatkotyössään. Ryhmä tarkastelee säännöstelyn kehittämismahdollisuuksia ja sitä, miten poikkeuksellisiin vesivuosiin pystytään jatkossa varautumaan paremmin. Työn päämääränä on sovittaa yhteen eri käyttäjäryhmien tavoitteita.

Ihmistoiminta on muuttanut ympäristöä

Teuronjoen ja Puujoen valuma-alue on Vanajaveden vesistökuormituksen hot spot -alue. Kuormitus on seurausta alueen maaperän eroosioherkkyydestä, tulvista sekä maa- ja metsätalousvaltaisuudesta. Pääjärveä lukuun ottamatta valuma-alueen vesistöt ovat hyvää huonommassa ekologisessa tilassa. Ekologista tilaa heikentää paitsi ravinnekuormitus, myös se, että joki on patojen vuoksi nimetty voimakkaasti muutetuksi vesimuodostumaksi.

Pääjärvi, Teuronjoki ja Puujoki sijaitsevat Kokemäenjoen vesistöalueen latvoilla. Hämeenlinnan Lammilta, Pääjärvestä alkunsa saava Teuronjoki laskee Mommilanjärven ja Ansionjärven kautta Puujokeen Hausjärvellä. Puujoki päättyy Kernaalanjärveen Janakkalassa. Tästä Vanajan reitin keskusjärvestä vesi jatkaa matkaansa kohti pohjoista Vanajavettä ja edelleen Pirkanmaan puolelle ja Satakuntaan.

Lähes 70 kilometriä pituista Teuronjoen ja Puujoen sekä järvialtaiden jatkumoa säännöstellään Hämeenkosken Sahakosken sekä Hausjärven Vuolteenkosken säännöstelypadoilla. Säännöstelyllä pyritään vähentämään tulvien aiheuttamia haittoja ja parantamaan vesistöjen virkistyskäyttömahdollisuuksia. Padot on rakennettu osana Teuronjoen ja Puujoen yläjuoksun perkaushanketta, joka suoritettiin vuosina 1953–1962 valtion vesistötyönä. Hankkeen valmistuttua rakenteet luovutettiin luvan haltijalle – perkausyhtiölle – kunnossapidettäväksi.

Linkki kyselylomakkeeseen (webropolsurveys.com) 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Elina Laine, johtava vesitalousasiantuntija, Hämeen ELY-keskus
elina.laine@ely-keskus.fi


Tiedotus:
Minna Huovinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 076

Kuvat

Varunteenkoski alapuoli, Puujoki. Kuvaaja: Kari Ranta-aho, Hämeen ELY-keskus
Varunteenkoski alapuoli, Puujoki. Kuvaaja: Kari Ranta-aho, Hämeen ELY-keskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye