Pohjolan pelto- ja metsälinnut taantuvat

Peltolintujen ahdinko on samankaltainen kaikkialla Euroopassa. Suomessa peltolinnut ovat vähentyneet yli 40 prosenttia viimeisen 30 vuoden aikana. Kantojen taantumisen syitä ovat esimerkiksi karjatilojen väheneminen ja elinympäristön yksipuolistuminen muun muassa salaojituksen vuoksi. Huolestuttavin kannankehitys on peltosirkulla, joka on Suomessa vähentynyt 99 prosenttia kolmessa vuosikymmenessä. BirdLife Suomen verkkosivuilta ladattavassa Viljelmien siipiveikot -julkaisussa kerrotaan, miten peltolintujen hyvinvointia voidaan parantaa.
Metsälintujen tila vaihtelee eri puolilla Eurooppaa. Länsi-Euroopassa metsien lintukannat ovat pysyneet vakaina. Sen sijaan Pohjoismaissa metsälinnusto on aineiston mukaan vähentynyt 1980-luvulta. Todennäköisiä syitä tähän ovat metsätalouden aiheuttamat muutokset metsien rakenteessa sekä ilmastonmuutos, joka heikentää boreaalisten lajien elinoloja. Rehevissä lehti- ja sekametsissä elävä sirittäjä on esimerkki taantuneesta metsälajista, jonka kanta on pudonnut noin kolmannekseen 1980-luvulta.
Tiedot Euroopan linnuston muutoksista perustuvat tuhansien vapaaehtoisten lintuharrastajien tekemiin laskentoihin. Linnustonseurantaa koordinoi Euroopassa European Bird Census Council ja Suomessa Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS.
Lisätietoja:
Euroopan linnustonseurannan sivut lajikohtaisiin kannankehitystietoihin ja elinympäristöindikaattoreihin:
Linnustonseuranta Suomessa (Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus)
Maatalouslinnuston suojelu Birdlife Suomen sivuilla
BirdLife Suomen Viljelmien siipiveikot -esite maatalouslinnuista ja niiden huomioonottamisesta
Intendentti Aleksi Lehikoinen, p. 050 318 2340
Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus
Suojeluasiantuntija Tero Toivanen, p. 040 702 8633
BirdLife Suomi ry
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme