Muutos yhdistyvien mobiilimaksupalveluiden omistussuhteissa
Danske Bank ilmoitti kesäkuun lopulla 2021 sopineensa OP Ryhmän ja norjalaisen Vipps-konsernin kanssa MobilePayn, Vippsin ja Pivon yhdistämisestä.
EU:n komissio ilmaisi kesällä huolensa sekä MobilePayn että Pivon kuulumisesta fuusioon, koska se johtaisi kahden merkittävän toimijan yhdistymiseen Suomessa. Komissio katsoi, että yhdistyminen vaikuttaisi haitallisesti mobiililompakkotoiminnan kilpailutilanteeseen Suomessa.
Omistajapankit ovat nyt tämän vuoksi sopineet toteuttavansa yhdistymisen ilman OP Ryhmää. Tämä tarkoittaa myös, että OP Ryhmän mobiililompakko Pivo ei ole osa sulautumista. Muutettu suunnitelma on toimitettu komissiolle, ja se odottaa hyväksyntää.
”Suomen ja Tanskan MobilePay-palvelut sulautuvat edelleen Vippsin kanssa, eikä osapuolten pyrkimys luoda rajat ylittävä mobiilimaksulompakko ole muuttunut. Danske Bank ja Vippsin norjalaiset omistajapankit olisivat toivoneet, että fuusio olisi suunnitelmien mukaisesti sisältänyt OP Ryhmän ja Pivon, mutta kunnioitamme komission huolenaiheita. Toivomme nyt pikaista hyväksyntää”, sanoo Christian Bornfeld, Danske Bankin henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja.
Yhdistyminen on edelleen oikea päätös
Danske Bank ja Vippsin omistajapankit ovat edelleen vakuuttuneita siitä, että Vipps- ja MobilePay-yhtiöiden kannattaa yhdistyä, koska se luo yhden Euroopan kattavimmista mobiililompakoista. Perustettavalla uudella yhteiskonsernilla on lähes 11 miljoonaa henkilökäyttäjää ja asiakkaina yli 400 000 fyysistä myymälää ja verkkokauppaa, jotka toteuttavat vuosittain yhteensä noin 900 miljoonaa maksutapahtumaa. Se työllistää 600 huippuosaajaa.
Uuden yrityksen nimi on Vipps MobilePay AS. Tavoitteena on tarjota helppoja maksuratkaisuja, jotka perustuvat käyttäjien ja yritysasiakkaiden päivittäisiin tarpeisiin.
"Uusi emoyhtiö Vipps MobilePay investoi merkittävästi kasvuun ja kehitykseen Suomessa, vaikka Pivo ei enää kuulu fuusioon. Tavoitteemme on edelleen olla Suomessa johtava mobiilimaksuratkaisu, jolla on sama vahva markkinaosuus kuin Tanskassa ja Norjassa.
Haluamme myös tehdä lisää sopimuksia jakelukumppanien kanssa Suomessa ja muissa maissa", sanoo MobilePayn toimitusjohtaja Claus Bunkenborg.
Kuten aiemmin on ilmoitettu, uusi yritys jatkaa tunnettujen tuotemerkkiensä, MobilePayn ja Vippsin hyödyntämistä. MobilePayn käyttäjät ja yritysasiakkaat Tanskassa ja Suomessa kokevat vain hyvin vähäisiä muutoksia, ja uudet ja innovatiiviset ratkaisut tulevat saataville vielä nopeammin, kun fuusio on valmis.
Muutoksia omistusosuuksissa
Kun OP Ryhmä vetäytyy sopimuksesta, omistusosuuksien suhde Danske Bankin ja norjalaispankkien välillä pysyy ennallaan. Tämä tarkoittaa sitä, että 25 prosentin omistusosuuden sijasta Danske Bankin omistusosuus on 27,8 prosenttia. Vipps-pankkien yhteenliittymän uusi omistusosuus on 72,2 prosenttia 65 prosentin sijaan.
Omistusosuuksien muutokset eivät vaikuta olennaisesti Danske Bankin aiemmin julkistamiin odotuksiin. Kaupan kertaluonteisen voiton odotetaan olevan noin 400 miljoonaa Tanskan kruunua sulautuman ja uuden emoyhtiön osakkeiden jakautumisen perusteella. Sulautuman edellytyksenä on edelleen asianomaisten viranomaisten, myös EU:n komission, hyväksyntä. Odotamme yhä lopullista hyväksyntää vuoden 2022 jälkipuoliskolla.
Ei muutoksia hallintoon
Uuden emoyhtiön, Vipps MobilePayn, pääkonttorin sijoittuu Osloon, ja yhtiötä valvoo Norjan rahoitusvalvontaviranomainen.
Vippsin nykyisestä toimitusjohtajasta Rune Garborgista tulee edelleen uuden yhtiön toimitusjohtaja. Claus Bunkenborgista tulee varatoimitusjohtaja. Kjerstin Braathenista, Vippsin hallituksen nykyisestä puheenjohtajasta ja Norjan suurimman pankin DNB:n toimitusjohtajasta, tulee uuden yhtiön hallituksen puheenjohtaja. Kaikki muut johtoryhmän jäsenet ja hallituksen jäsenet ilmoitetaan sulautumisen toteuduttua.
Danske Bank
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Peter Kjærgaard, lehdistöpäällikkö, MobilePay, puh. +45 25 42 42 02
Danske Bank, Media Relations, puh. +45 45 14 14 00
Tietoja julkaisijasta
Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi
Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.
Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.
Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bankin yritysasiakkaat: Trumpin tullien vaikutukset ovat olleet toistaiseksi vähäisiä2.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Danske Bank selvitti keskisuurilta yritysasiakkailtaan, miten Trumpin tullit ovat vaikuttaneet vientiin. Osa yrityksistä kertoo voivansa siirtää tullien aiheuttamat kulut hintoihin viiveellä, osa ei.
Kutsu medialle: Miten suomalaisten asumishalut ovat muuttuneet?30.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Danske Bank järjestää taustoittavan keskustelutilaisuuden asumista käsittelevästä Taloudellinen mielenrauha 2025 -tutkimuksesta.
Tutkimus: Ympäristöasiat eivät paina vaakakupissa asuntokaupoilla entiseen malliin28.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset ovat kiinnostuneempia putkiremonteista kuin energiatehokkuutta lisäävistä parannuksista. Vain vajaa puolet suomalaisista kokee ympäristövaikutukset melko tärkeiksi valitessaan asuntoa.
Tutkimus: Asuntolainan määrä on hämärän peitossa joka kymmenennelle suomalaiselle22.4.2025 09:29:02 EEST | Tiedote
Danske Bankin Lasikatto lompakossa 2025 -tutkimuksen mukaan naimisissa olevat ja sinkut tietävät kotitaloutensa kuukausitulot avopareja paremmin. Iäkkäämmät vastaajat olivat perillä raha-asioistaan nuoria vastaajia paremmin.
Asumisen kustannukset huolettavat suomalaisia: “Huoli on jäänyt päälle”10.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Taloudellinen mielenrauha 2025 -tutkimuksen mukaan korkojen nousu ei huoleta suomalaisia enää samalla tavalla kuin kaksi vuotta sitten. Nousevista koroista on huolissaan nyt joka viides suomalainen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme