Kutsu medialle: Yli 110 toimijaa etsii ratkaisuja nuorten pahoinvointiin – Tervetuloa Nuorten hyvinvointiohjelman starttiin 21.9.
Nuorten pahoinvointi on kasvanut hälyttävästi kuormittavien kriisien keskellä. Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa on luotettu liikaa nuorten pärjäävyyteen tunnistamatta nuorten tuen ja turvan tarvetta, ja päätösten hyvinvointivaikutusten arviointi on jäänyt vähäiseksi.
Nuorten ja nuorten aikuisten opiskelu- ja työkyvyn vaarantavasta mielenterveysoireilusta on uutisoitu eri kanavissa. Nuorten työntekijöiden hyvinvointi on heikentynyt. Nuorisopsykiatriaan yli säädetyn ajan jonottaneiden määrä on yli kahdeksankertaistunut. Nuorten elämäntyytyväisyys ja kokemus hyvinvoinnista on heikentynyt, ja yksinäisyys ja masennusoireet kasvaneet.
Tarve löytää ongelmiin nopeasti ratkaisuja on nyt tunnistettu laajasti. Yli 110 tahoa on ilmoittautunut yhteistyöhön nuorten hyvinvointia turvaavan Nuorten hyvinvointiohjelman rakentamiseksi. Tavoitteena on monipuolinen ja laaja toimenpideohjelma 13–29-vuotiaiden nuorten hyvinvoinnin tueksi, ja osaksi Suomen seuraavaa hallitusohjelmaa. Syksyllä työstettävä ohjelma julkistetaan joulukuussa 2022.
Ohjelmaa valmistelevat toimijat peräänkuuluttavat muun muassa:
- kokonaiskuvan muodostamista nuorten jaksamisesta,
- koulutuspolitiikan inhimillistämistä ja nuorten kuormituksen vähentämistä,
- kasvurauhaa nuorille, aikaa itsensä ja identiteettinsä etsimiselle ja tutkimiselle,
- yksilöllistä tukea perheille varhaislapsuudesta lähtien,
- yhdenvertaisia mahdollisuuksia virikkeelliseen ja mielekkääseen vapaa-aikaan ja harrastuksiin,
- lisää turvallisia aikuisia oppilaitoksiin ja vapaa-ajalle,
- tasa-arvoisesti saavutettavia matalan kynnyksen sekä ennalta ehkäiseviä palveluita,
- hyvinvointia vahvistavaa toimintakulttuuria ja tukea nuorten arkiyhteisöissä sekä
- nuorten yhdenvertaisia oikeuksia osallistua ja vaikuttaa mielekkäästi yhteiskunnassa.
MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturin mielestä on upeaa saada näin suuri määrä toimijoita mukaan tärkeään työhön.
”MIELI ry on halunnut mahdollistaa yhteistä pohdintaa ja kutsua koolle laajasti eri toimijoita. Ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan yhteisvastuuta. Nuorten hyvinvoinnista on rakennettava yhteiskunnan kehittämisen painopiste eri toimijoiden ja sektoreiden läpileikkaavana sekä hallinnon eri tasoille ulottuvana yhteistyönä”, Aalto-Matturi muistuttaa.
”Koska nuoret rakentavat tulevaisuuden Suomea, heidän hyvinvointinsa olisi syytä nousta vaalien kärkiteemaksi”, tiivistää Aalto-Matturi.
Tervetuloa välittämään viestiä nuorten hyvinvoinnin ratkaisuista!
- Työ käynnistyy Sokos Hotel Triplassa, Helsingin Pasilassa ke 21.9. klo 8.30–11.30
- Työ jatkuu Teams-työpajoissa ke 5.10. klo 14.00–15.30 ja pe 14.10. klo 9.00–10.30
Työpajojen lisätiedot, ilmoittautuminen media-aamiaiselle Sokos Hotel Triplaan 21.9. klo 8.30
Johanna Kujala, Yhteiskuntasuhdepäällikkö, MIELI Suomen Mielenterveys ry
040 574 1922, johanna.kujala@mieli.fi
Haastattelut: Nuorten hyvinvointiohjelma ja nuorten hyvinvoinnin tilanne Suomessa
Sari Aalto-Matturi, Toiminnanjohtaja, MIELI Suomen Mielenterveys ry
040 050 8234, sari.aalto-matturi@mieli.fi
Vili Paija, Lukiolainen, Lempäälän nuorisovaltuuston puheenjohtaja
040 5721222, vili.paija@gmail.com
Leena Suurpää, Nuorten turvatalotoiminnan johtaja, Suomen Punainen Risti
050 543 8251, leena.suurpaa@punainenristi.fi
Avainsanat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI ry vetoaa hallitukseen kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten turvaamiseksi28.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote
Hallituksen päättämät leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksiin tulevat olennaisesti heikentämään järjestöjen kykyä vahvistaa terveyttä ja hyvinvointia Suomessa. Leikkaukset ennaltaehkäisevästä työstä eivät säästä, vaan aiheuttavat jatkossa lisäkustannuksia yhteiskunnalle. Lisäleikkausten sijaan jo päätettyjen leikkausten kokonaisvaikutukset on arvioitava ja järjestöjen työhön vaikuttavat muutokset valmisteltava yhteistyössä, jotta muutosten kielteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja väestön hyvinvointiin jäävät mahdollisimman pieniksi.
Työyhteisössä on hyvä varautua surevan kohtaamiseen jo ennalta22.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Surukonferenssi alkaa torstaina. Konferenssissa käsitellään tänä vuonna surun kohtaamista työssä.
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
MIELI Kriisipuhelimeen vastattiin viime vuonna ennätykselliset 100 000 kertaa27.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Vuonna 2024 MIELI Kriisipuhelimessa ihmisten hätään pystyttiin vastaamaan aikaisempaa useammin. Tämän mahdollisti vapaaehtoisten vastaamien puhelujen määrän kasvu. Jatkossa vapaaehtoisten määrää pyritään lisäämään entisestään valtakunnallisella verkkokoulutuksella.
Hallituksen alkoholipolitiikka on riski mielenterveydelle20.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Alkoholin saatavuuden lisääminen todennäköisesti pahentaa mielenterveyden ongelmia. MIELI ry on laatinut politiikkasuositukset, joilla voidaan vähentää alkoholin haittoja mielenterveydelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme