Ministerit Haavisto ja Skinnari New Yorkiin YK:n yleiskokouksen korkean tason viikolle

YK:n korkean tason viikolla on esillä Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja erityisesti sen globaalit vaikutukset, kuten globaali ruokakriisi. Venäjän hyökkäys on syventänyt globaalien haasteiden (ilmastokriisi, biodiversiteettikriisi, pandemiat) vaikutuksia. Korkean tason viikko on tilaisuus korostaa monenvälisyyden ja kansainvälisen sääntöpohjaisen yhteistyön merkitystä globaalihaasteiden ratkaisemisessa.
Suomen valtuuskuntaa johtaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka pitää Suomen yleiskeskustelupuheenvuoron New Yorkissa tiistaina 20. syyskuuta.
Ministerien ohjelmissa korostuu yhteisten ratkaisujen etsiminen globaaleihin kriiseihin
Korkean tason viikolla järjestetään myös YK:n koulutushuippukokous 19. syyskuuta, kestävän kehityksen tavoitteita tukeva SDG Moment -tilaisuus 19. syyskuuta ja ruokakriisiä käsittelevä korkean tason kokous 20. syyskuuta sekä etnisten, uskonnollisten ja kielellisten vähemmistöjen oikeuksia käsittelevä korkean tason kokous 21. syyskuuta.
Ministeri Haaviston tapaamiset tulevat keskittymään ajankohtaisiin kriiseihin, erityisesti Venäjän hyökkäyssodan globaaleihin vaikutuksiin (muun muassa ruokakriisi), rauhanvälitykseen ja alueellisiin kriiseihin, ihmisoikeuksien ja tasa-arvon edistämiseen sekä monenvälisen yhteistyön tukemiseen nykyisessä haastavassa globaalissa tilanteessa. Ohjelmassa on lukuisia kahdenvälisiä tapaamisia muiden maiden ulkoministereiden sekä YK-järjestöjen johdon kanssa. Ministeri Haavisto osallistuu myös EU:n ulkoministerikokoukseen New Yorkissa 19. syyskuuta.
Ministeri Skinnarin ohjelmassa korkean tason viikolla ovat esillä muun muassa Ukrainan koulutussektorin vahvistaminen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen, yhdenvertainen ja digitaalinen yhteiskunta, naisten ja tyttöjen asema ja oikeudet, monenvälisen järjestelmän vahvistaminen sekä yritysten rooli kestävässä kehityksessä. Ministerillä on tapaamisia muiden maiden ministereiden ja YK-järjestöjen johdon kanssa. Lisäksi ministeri Skinnarilla on kaupallis-taloudellisen yhteistyön edistämiseen liittyvää Team Finland –ohjelmaa, aiheina muun muassa huoltovarmuus ja digiasiat.
Suomen YK-toiminnan lähtökohtina ovat kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän puolustaminen ja monenvälisen yhteistyön vahvistaminen, missä Suomelle tärkeitä painopisteitä ovat kestävä kehitys ja ilmastonmuutoksen hillintä, konfliktien ehkäisy ja rauhanvälitys, tasa-arvon sekä ihmisoikeuksien edistäminen. YK:n korkean tason viikko tarjoaa arvokkaan mahdollisuuden vahvistaa yhteistyösuhteita, käydä dialogia ja pitää esillä Suomelle tärkeitä teemoja.
Lisätietoja
Ulkoministerin ohjelma:
Anna Salovaara, yksikönpäällikkö, YK- ja yleisten globaaliasioiden yksikkö, puh. +358 295 350 018
Joel Linnainmäki, ulkoministerin erityisavustaja, puh. +358 50 478 2587
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin ohjelma:
Satu Lassila, yksikönpäällikkö,YK:n kehitys- ja innovaatiokysymysten yksikkö, puh. +358 295 350 022
Emmi Mäkelä, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja, puh. +358 50 473 6694
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.
// KORJATTU TIEDOTE // VALTOSEN INFO PERUTTU //Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista9.1.2025 09:22:54 EET | Kutsu
Tiedoksi toimituksille Ulkoministeri Valtosen infotilaisuus toimittajille torstaina 9.1.2025 klo 18.25 Suomen aikaa on peruuntunut. Lisätiedot: tiedottaja Miia Vihola, puh. 0295 350 680 tai UM viestintäpäivystäjä, puh. 040 551 6571 Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi
Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista8.1.2025 18:00:24 EET | Kutsu
Ulkoministeri Elina Valtonen vieraili Ukrainassa 8. tammikuuta ja vierailee Moldovassa 9. tammikuuta. Ukrainassa tapaamisten aiheena olivat mm. Etyjin ja Suomen tuki Ukrainalle. Moldovassa Valtonen keskustelee mm. Moldovan energiatilanteesta ja Transnistrian konfliktista.
//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande
//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.
//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote
//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme