ELY-keskukset

Valkoposkihanhien muutto myöhässä

Jaa
Sääolot ovat viivästyttäneet valkoposkihanhien muuttoa. Arktisilta alueilta Suomeen on saapunut vasta reilu tuhat hanhea.
Valkoposkihanhia Lieksassa 1.10.2020. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Lieksassa 1.10.2020. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Kulunut viikko oli vähähanhinen. Ennustettua ryntäystä ei tullut viikonloppuna. Syynä olivat todennäköisesti sade ja sumu Vienanmerellä ja siitä koilliseen, sillä tuuliolot olivat suotuisat muutolle. Myös muu arktinen vesilintumuutto on ollut hyvin heikkoa.

Arktisilta alueilta on Suomeen saapunut hieman yli tuhat valkoposkihanhea, mikä on vasta promillen luokkaa koko Barentsinmeren kannasta. Syysmuuton alun viivästyminen näkyy myös Tiira-havaintopalvelun tilastoissa: Pohjois-Karjalassa on syksystä 2010 lähtien pienin yhteismäärä 20.9. asti ollut 25 000 valkoposkihanhea, kuudesti ovat luvut olleet jo satojatuhansia.

Satelliittilähettimin varustetuista valkoposkihanhistakaan ei ole vielä apua, sillä Suomeen ei ole tullut yhtään GPS-hanhea.

Miltä kuluva viikko näyttää, sitä ennustaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen:

”Aluksi syvä matalapaine on Suomen itäpuolella, ja Suomessa vallitsee pohjoisvirtaus. Viikon puolivälissä lännestä saapuu korkeapaineen selänne, ja tuulet heikkenevät. Korkeapaineen siirtyessä itään tuulet kääntyvät hiljalleen etelään/lounaaseen eli vastaiseksi. Varsinaista myötätuulivirtausta arktisille vesilinnuille ei alkuviikon jälkeen ole näköpiirissä.

Tiistai: Voimakas matalapaine on Suomen itäpuolella. Sadetta on yleisesti Venäjällä Vienanmereltä Novaja Zemljaan ulottuvalla kaistaleella. Tuulet ovat myötäisiä, mutta sade voi pidätellä ja hillitä hanhien muuttohaluja. Suomessa virtaus on pohjoisesta tai jopa luoteesta, joten jos muuttoa on, sitä voi mennä myös rajan takana. Kovassa myötätuulessa muutto mennee korkealla, osittain alapilvien yläpuolella.

Keskiviikko: Korkeapaine saapuu lännestä ja tuulet heikkenevät. Etelä- ja itäosassa maata on vielä heikkoa pohjoistuulta. Vienanmerellä matalapaine väistyy itään, ja kylmän rintaman perässä tulee kylmänpurkaus: paikoitellen jopa räntä- ja lumikuuroja.

Torstai: Viileä ja heikkotuulinen aamu. Virtaus kääntyy korkeapaineen myötä lounaaseen, mutta on torstaina vielä heikkoa. Virtaus on väärältä kantilta arktisille lajeille. Vastatuulen takia muutto voisi kulkea matalalla.

Perjantai: Korkeapaine vaikuttaa edelleen. Heikkoa etelätuulta ja poutaa. Vaikka tuuli on heikkoa, se on vastaista valkoposkihanhille.

Jatko: Näyttää että lämmintä ilmamassaa virtaa edelleen Luoteis-Venäjälle eikä mitään selkeää myötätuulipurkausta ole näkyvissä.”

Koska muuton alku on viivästynyt jo reilusti, voidaan odottaa isoa rynnistystä lähiaikoina.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa

Viimevuotiseen tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen sekä hollantilaistutkimuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta rahoittaa ympäristöministeriö.

Lisätietoja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Pirinen
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
mika.pirinen(at)ely-keskus.fi
p. 0295 026 214


Jari Kontiokorpi
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
jari.kontiokorpi(at)ely-keskus.fi
p. 050 312 8596

Kuvat

Valkoposkihanhia Lieksassa 1.10.2020. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Lieksassa 1.10.2020. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Hailuodon kahden lautan kesäliikennöinti käynnistyy tulevan viikonlopun kuluessa7.6.2024 10:05:02 EEST | Tiedote

Hailuodossa on liikennöity yksistään varalautta Meriluodon voimin päälautta Merisillan rikkoontumisen jälkeen. Tämän johdosta Hailuodon kahden lautan kesäliikennöintiin ei voitu siirtyä suunnitellusti 1.6. alkaen. Hailuodon lauttapaikalle siirretään lisälautta Saaristomereltä päälautan korjaustöiden ajaksi. Lisälautta Replot 2 aloittaa liikennöinnin Hailuodossa tulevan viikonlopun kuluessa. Sen myötä Hailuodossa käynnistyy kahden lautan kesäliikennöinti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye