Kansallinen senioriliitto ry

Seniorit vaativat: Vapaaehtoistoiminnan toimintaedellytykset on turvattava

Jaa
Senioriliitto on huolissaan järjestöjen vapaaehtoistoiminnan valtionrahoituksen tulevaisuudesta ja vaatii rahoituksen turvaamista pitkäjänteisesti tuleville vuosille. Eläkeläisyhdistysten rahoitus on turvattava myös kunnissa ja hyvinvointialueilla.

Väestömme ikääntyessä vapaaehtoistoiminnan merkitys korostuu vanhenevan väestön hyvinvoinnin ja toimintakyvyn ylläpitäjänä, korostaa Kansallisen senioriliiton puheenjohtaja Anneli Taina. Tämä asia on huomioitu myös valtiovallan taholta.  Kansallisen ikäohjelman toisen vaiheen periaatepäätöksen luonnoksessa vapaaehtoistoiminnalle on annettu merkittävä rooli tavoitellessa ikäkyvykästä Suomea. Ikäohjelman tavoitteet tähtäävät vuoteen 2030. 

Vapaaehtoistoiminnan tukeminen on edullista valtiolle ja kunnille. Vapaaehtoistyön vuosittaiseksi arvoksi on laskettu kolme miljardia euroa. Avustukset ovat tästä summasta vain murto-osa. -Vapaaehtoistoiminnan tuottamaa merkittävää henkistä ja fyysistä hyvinvointia on sen sijaan vaikea laskea rahassa, toteaa Taina

Eläkeläisjärjestöillä on tärkeä rooli hyvinvoinnin edistäjänä ja vapaaehtoistoiminnan toteuttajana. Eläkeläisliittojen etujärjestö EETUn tuoreen Huomisen kynnyksellä -tutkimuksen (15.9.2022) mukaan kaksi kolmesta vastaajasta pitää eläkeläisjärjestöjä tarpeellisina tulevaisuudessa. Samaan aikaan 71 % kokee, että yhteiskunnassa on paljon ikään perustuvaa syrjintää. Puheenjohtaja Taina huomauttaa, että eläkeläisjärjestöt on kutsuttava niihin pöytiin, joissa ikäihmisiä koskevia asioita valmistellaan. – Meillä on niistä asioista paras asiantuntemus, korostaa Taina.

Vapaaehtoistyötä ja -toimijoita tekevien järjestöjen rahoitus siirtyy osaksi valtion yleiskatteellista budjettia vuodesta 2024 alkaen. Samalla on mahdollisuus kehittää avustusten jakokäytäntöjä nykyistä laadukkaammiksi. Valtiontalouden tarkastusvirasto on tuoreessa avustusjärjestelmää koskevassa arvioinnissaan kiinnittänyt huomiota nykyisten avustuskäytäntöjen puutteisiin (VTV 31.8.2022). Myöntökriteerien ja avustuspäätösten yleisluonteisuus voi heikentää avustusjärjestelmän läpinäkyvyyttä. Avustusta jakavien viranomaisten on yhtenäistettävä avustusten tavoitteiden ja mittareiden vaatimuksia. Avustuspäätöksissä on perusteltava nykyistä selkeämmin, miksi juuri tiettyjä kohteita rahoitetaan. 

Lue myös senioriliiton lausunto Kansallisen ikäohjelman valmisteluun. Linkki alla. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kansallinen senioriliitto ry
Kansallinen senioriliitto ry
Kansakoulukatu 5 A 6
00100 HELSINKI

050 564 2656https://www.senioriliitto.fi
 

Kansallinen senioriliitto edistää ikääntyvien ja eläkeläisten sosiaalista turvallisuutta ja hyvinvointia sekä valvoo heidän oikeuksiaan liiton arvoja noudattaen. Liitto on puolueisiin kuulumaton.

Liitossa on 14 piirijärjestöä ja 157 paikallista senioriyhdistystä, jotka järjestävät monipuolista toimintaa kaikkialla Suomessa. Jäseniä on jo lähes 25 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kansallinen senioriliitto ry

Kansallinen senioriliitto ja Kalastajan Kanava järjestävät Seniorit kalaan -päivän Vene-messuilla9.2.2023 09:51:05 EET | Tiedote

Suomen senioreista neljäsosa kalastaa, kalastus ylläpitää toimintakykyä. Kalastus on yksi suomalaisten suosituimmista harrastuksista. Luonnonvarakeskuksen mukaan 24 % yli 65-vuotiaista kalastaa, miehistä lähes 40 % ja naisista 13 %. Luonnossa liikkumisella ja kalastuksella on todettu olevan merkittäviä hyvinvointivaikutuksia ikään katsomatta. Senioreilla liikuntakyvyn ylläpito on varsin tärkeää arjen toimintakyvyn säilyttämisessä. Kansallinen senioriliitto ja verkkomedia Kalastajan Kanava kannustavat ikäihmisiä kalaan ja toteuttavat Seniorit kalaan -päivän Venemessuilla Helsingin messukeskuksessa torstaina 16.2.2023.