PTT-ennuste: Koko ruokaketju joutuu sopeutumaan korkeampiin kustannuksiin – maatilojen kriisi ei hellitä
”Koko ruokaketju – tuottajat, teollisuus, kauppa ja kuluttajat - joutuu sopeutumaan korkeisiin kustannuksiin. Kriittinen tekijä lähikuukausina koko ruokaketjulle on sähkön saatavuus ja hinta sekä maataloudelle lannoitteiden hintakehitys”, sanoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala.
Energialle ja lannoitteille löytyy kuitenkin uusia tuontimaita ja tuotantoa sopeutetaan, minkä seurauksena hintojen nousu hidastuu ja kääntyy laskuun ensi vuoden aikana. Hintataso jää silti tavanomaista korkeammaksi.
Ennuste perustuu oletukseen, jossa Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan jatkuu. Sodan tilannekuva voi muuttua nopeasti, mikä ylläpitää epävarmuutta markkinoilla.
Tuotantopanosten hurjin hinnannousu taittuu ensi vuonna
Maatalouden tuotantopanosten hinnat ovat nousseet voimakkaasti koko vuoden 2022 ajan. Lannoitteiden ja lannoiteraaka-aineiden tuonti Venäjältä käytännössä lakkasi EU:n pakotteiden sekä Venäjän vastapakotteiden vuoksi. Maakaasun tuonti Venäjältä Eurooppaan on lähes loppunut, minkä takia Euroopan lannoitetehtailla on jouduttu supistamaan tai jopa keskeyttämään tuotantoa.
Lannoitteiden hinnat jäävät vuonna 2023 viime vuosia korkeammalle tasolle, mutta ne ovat laskusuunnassa. Markkinat alkavat sopeutua saatavuusongelmiin, ja hankintoja pystytään tekemään uusia reittejä pitkin. Lannoitteiden korkea hinta aiheuttaa epävarmuutta erityisesti ensi vuoden viljelyn kannattavuuteen.
Sähkön hinta on ollut voimakkaassa nousussa keväästä asti, mutta seuraukset näkyvät tiloilla viiveellä. Tulevan talven olosuhteet ja lämmityksen tarve vaikuttavat sähkön hintakehitykseen sekä saatavuuteen, mikä voi aiheuttaa suuria lisäkuluja maatiloilla. Sähkön hinnan nousu kasvattaa samalla jalostavan teollisuuden kustannuksia.
”Suurimmat vaikutukset kohdistuvat erityisesti kasvihuonetuotantoon ja lypsykarjatiloille. Kustannusten kasvu voi heikentää esimerkiksi kotimaisten kasvihuonetuotteiden saatavuutta talven aikana”, kertoo maatalousekonomisti Pekka Kinnunen.
Maatalouden yrittäjätulo säilyy heikkona
Tuotantopanosten hinnannousua on saatu kompensoitua osittain maatalouden tuottajahintojen korotuksilla. Niin viljan, lihan kuin maidonkin tuottajahinnat ovat nousseet ennätyksellisen paljon, mutta nousupaineita on edelleen. Maatalouden akuutti kustannuskriisi jatkuu, mikä heikentää kannattavuuskehitystä ja lisää maksuvalmiusongelmia.
”Viime vuonna romahtanut yrittäjätulo säilyy tänä vuonna nimellisesti edellisvuoden tasolla, jos yrittäjätulossa ei oteta huomioon valtion keväällä myöntämää maatalouden kriisitukipakettia. Paketti nostaa yrittäjätuloa tänä vuonna, mutta nopea inflaatio heikentää sen reaalista arvoa. Korkea kustannustaso lisää maataloustuotannon riskejä ja kasvattaa kannattavuuseroja tilojen välillä”, sanoo Päivi Kujala.
Ruuan hinnannousu kiihtyy loppuvuonna
”Ruuan hinnan ennakoidaan tänä vuonna nousevan keskimäärin 11 prosenttia. Nousuhuippu ajoittuu lähikuukausiin, jolloin nähdään jopa 15–20 prosentin inflaatiokuukausia. Ruoka on merkittävä yleistä inflaatiota nostava ajuri energian ja korkojen lisäksi”, kertoo tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg.
Lihan, maitotuotteiden, juuston ja kananmunien hintojen arvioidaan nousevan loppuvuonna yli 20 prosenttia. Myös viljan ja leipätuotteiden hintojen nousu kiihtyy. Vihannesten hinnat nousevat merkittävästi syksyllä ja talvella, kun sähkön hinta lisää kasvihuonetuotannon kustannuksia.
Ensi vuonna ruuan hinnan nousu jatkuu, mutta vauhti hidastuu. Alkuvuodesta nähdään vielä korkeita nousuprosentteja. Vuoden 2023 lopulla ruuan hinnan arvioidaan hieman laskevan, mutta hintataso säilyy silti huomattavasti totuttua korkeampana.
Hintojen nousu nostaa elintarviketeollisuuden liikevaihtoa sekä elintarvikkeiden tuonnin ja viennin arvoa. Tuonnin arvo kasvaa viennin arvoa enemmän, mikä kasvattaa sektorin kauppataseen alijäämää. Tuonti kasvaa myös määrällisesti, mutta viennin kasvu johtuu lähes kokonaan vientihintojen noususta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja
Päivi Kujala, 040 194 5184, paivi.kujala@ptt.fi
Sari Forsman-Hugg, 0400 639 450, sari.forsman-hugg@ptt.fi
Pekka Kinnunen, 040 154 5943, pekka.kinnunen@ptt.fi
Päivi Kujalavanhempi maatalousekonomistiPellervon taloustutkimus PTT ry
Puh:+358 40 194 5184paivi.kujala@ptt.fiSari Forsman-HuggtutkimusjohtajaPellervon taloustutkimus PTT ry
Puh:0400 639 450sari.forsman-hugg@ptt.fiPekka KinnunenmaatalousekonomistiPellervon taloustutkimus PTT ry
Puh:040 154 5943pekka.kinnunen@ptt.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
EU:n metsäkatoasetuksesta suurimmat kustannukset puuta käyttäville yrityksille ja suurille kaupan alan toimijoille30.4.2025 09:02:02 EEST | Tiedote
EU:n metsäkatoasetus voi aiheuttaa jopa satojen miljoonien eurojen kustannukset suomalaisille yrityksille, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n selvitys. Suurimmat kustannukset koituisivat puuta käyttäville yrityksille ja suurille kaupan alan yrityksille. Yritykset kaipaavat asetuksen toimeenpanoon käytännönläheistä koulutusta ja neuvontapalveluja sekä vastuullisuusvelvoitteiden tehokasta koordinointia.
KUTSU: Millaisessa muutoksessa on maatalouden rahoitus – miten varmistetaan investointien rahoitus? Loppuseminaari 20.5. klo 13.0025.4.2025 11:54:42 EEST | Kutsu
Niin pankkien kuin maatalouden toimintaympäristö on muutoksessa ja samaan aikaan sääntely lisääntyy. Millaisia vaikutuksia tällä on maatalouden rahoitusasemaan erityisesti pankkirahoituksen näkökulmasta nyt ja tulevaisuudessa?
Kuolinpesien aktiivisuutta metsissään voisi lisätä huomioimalla erilaiset omistajat ja tarjoamalla tukea ristiriitatilanteisiin25.4.2025 09:39:24 EEST | Tiedote
Metsiä omistavien kuolinpesien päätöksentekoa ja pesien purkamista tulisi edistää, esittää Pellervon taloustutkimus PTT:n keskustelunavaus. Keinoina voisivat toimia muun muassa omistajien erilaiset tavoitteet huomioivat palvelut sekä ristiriitatilanteiden käsittelyn tukeminen.
Markus Lahtisen kommentti kehysriihestä: Suomi tarvitsisi vastuullista ja vakaata finanssipolitiikkaa – nyt päätöksenteko on liian poukkoilevaa24.4.2025 11:01:01 EEST | Tiedote
Hallitus julkisti myöhään keskiviikkoiltana puoliväliriihen keskeiset toimenpiteet. Tiedotustilaisuuden otsikko oli lupaava ”Suomi saadaan kasvuun vain työllä ja yrittämisellä -hallitus tukee kasvupaketilla”. Kasvun nostaminen talouspolitiikan keskiöön on perusteltua sekä ihmisten taloudellisen hyvinvoinnin ja sitä tukevan hyvinvointiyhteiskunnan riittävän rahoituksen kannalta. Vaikka julkisen talouden sopeutustoimet ovat välttämättömiä, julkisen talouden kestävyyttä on mahdotonta turvata ilman riittävän nopeaa talouskasvua. Riihipäätösten keskiössä ovat työnteon kannustavuuden parantaminen ja yritysten verotuksen keventäminen. Tätä hallituksen linjausta voi pitää pääosin onnistuneena. Valitut toimenpiteet muodostavat kuitenkin kokonaisuuden, joka antaa aihetta kritiikkiin sekä talouskasvun että ennen kaikkea vastuullisen finanssipolitiikan näkökulmasta.
Pikakommentti: Työttömyys jatkaa nopeassa kasvussa24.4.2025 08:54:25 EEST | Tiedote
Työmarkkinoilla työllisyyden lasku taittui maaliskuussa, mutta työttömyys jatkaa yhä nopeaa kasvua. Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk arvioi, että kehitykseen vaikuttaa julkisen sektorin ja erityisesti sote-alan työllisyyden heikkeneminen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme