ELY-keskukset

Itä-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelma päivitetään – Kerro mielipiteesi liikenteen riskiryhmistä ja ongelmista!

Jaa
Pohjois-Savon ELY-keskus on käynnistänyt Itä-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelman päivityksen. Itä-Suomessa asuvien ja toimivien näkemyksiä liikenteeseen liittyvistä turvallisuusongelmista ja -haasteista kerätään syksyn aikana erillisellä kyselyllä. Kyselyn tuloksia hyödynnetään liikenneturvallisuussuunnitelman tavoitteiden ja painopistealueiden valinnassa ja toimenpiteiden suunnittelussa.

Pohjois-Savon ELY-keskus on käynnistänyt Itä-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelman päivityksen. Suunnitelmalla toimeenpannaan keväällä valmistunutta valtakunnallista liikenneturvallisuusstrategiaa Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakuntien erityispiirteet ja toimintaympäristö huomioiden. Suunnitelma laaditaan laajassa yhteistyössä muiden alueen viranomaistahojen ja sidosryhmien kanssa ja se valmistuu syksyllä 2023.

Valtakunnallisena liikenneturvallisuusvisiona on, että kaikki liikennemuodot ovat vuoteen 2050 mennessä niin turvallisia, ettei kenenkään tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä. Tieliikenteen osalta Suomi on muiden EU-maiden tavoin sitoutunut puolittamaan tieliikenteessä kuolleiden ja vakavasti loukkaantuneiden määrän vuoden 2020 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Nämä tavoitteet ohjaavat myös Itä-Suomen liikenneturvallisuustyötä.

Suunnittelutyön alkuvaiheessa kartoitetaan Itä-Suomen ja sen maakuntien nykyinen liikenneturvallisuustilanne ja siihen vaikuttavat toimintaympäristötekijät. Tämän pohjalta liikenneturvallisuustyölle asetetaan visio ja käytännön työtä ohjaavat tavoitteet ja painopistealueet vuoteen 2030.

Toimenpiteiden suunnittelu jäsentyy vaikuttavuuden perusteella valittujen painopistealueiden mukaisesti. Toisin sanoen toimenpiteitä suunnitellaan ja kohdennetaan sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Eri toimijoiden välinen yhteistyö ja verkostoituminen on edellytys kaikkien tarvittavien keinojen käyttöönottamiselle ja toiminnan vaikuttavuudelle.

Alueelliset viranomaistahot ja sidosryhmät ovat avainasemassa liikenneturvallisuussuunnitelman valmistelussa. Laaja-alainen vuoropuhelu käynnistetään tämän tiedotteen ja siihen liitetyn sidosryhmäkyselyn myötä. Myöhemmin syksyllä ja ensi keväänä on luvassa sidosryhmille suunnattuja webinaareja ja eri teemoihin keskittyviä keskustelutilaisuuksia. Suunnittelutyötä ohjaa laajennettu Itä-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmä, joka koostuu mm. Pohjois-Savon ELY-keskuksen, Väylä-viraston, Traficomin, Itä-Suomen poliisilaitoksen, pelastuslaitosten, Liikenneturvan ja kaupunkien edustajista.

Vastaa kyselyyn liikenteen turvallisuusongelmista!

Itä-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelmassa liikennettä, ihmisten liikkumista ja tavaroiden kul-jettamista, tarkastellaan kokonaisuutena. Isoimmat haasteet ovat niin sanotussa tieliikenteessä, jonka piiriin kuuluu suurin osa arjen ja vapaa-ajan liikkumisestamme. Haasteita on myös vesiliikenteessä (esim. veneilyonnettomuudet, hukkumiset), raideliikenteessä (esim. tasoristeysonnettomuudet, tahalliset allejäännit) ja maastoliikenteessä (esim. moottorikelkkaonnettomuudet). Yleis- ja harrasteilmailun turvallisuus on sen sijaan varsin hyvällä tasolla. Suurimmaksi haasteeksi on noussut miehittämättömän ilmailun yleistyminen ja siihen liittyvät vaaratilanteet.

Itä-Suomessa asuvien ja toimivien näkemyksiä liikenteeseen liittyvistä turvallisuusongelmista ja -haasteista kerätään syksyn aikana erillisellä kyselyllä. Kyselyn tuloksia hyödynnetään tavoitteiden ja painopistealueiden valinnassa ja toimenpiteiden suunnittelussa. Kysely on auki lokakuun loppuun asti.


Siirry tästä Webropol-kyselyyn: https://link.webropol.com/s/itasuomenliitu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liikenneturvallisuusasiantuntija Kyllikki Komulainen, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 729, kyllikki.komulainen@ely-keskus.fi
LiikenneturvallisuusasiantuntijaTanja Seppänen, puh. 0295 026 762, Pohjois-Savon ELY-keskus, Tanja Seppänen@ely-keskus.fi
Juha Heltimo, Ramboll Finland Oy, projektipäällikkö, Juha.Heltimo@ramboll.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Saaristomerellä runsaasti sinilevähavaintoja, esiintymiä myös Lounais-Suomen sisävesillä (Varsinais-Suomi, Satakunta)20.6.2024 12:20:58 EEST | Tiedote

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet tällä viikolla runsaasti monin paikoin Saaristomerta, ja havaintoja on tullut myös Lounais-Suomen järviltä. Sinilevää on havaittu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannassa. Havaintoja on tallennettu myös Rotarien seurantaan sekä Vesi.fi-palveluun. Lämpimällä säällä leväesiintymät voivat runsastua entisestään, tuulinen sää puolestaan sekoittaa vesimassaa ja estää laajojen levälauttojen muodostumista.

Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet kääntyneet laskuun, tulvahuiput takana myös muualla Vuoksen vesistöalueella (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)19.6.2024 11:06:25 EEST | Tiedote

Kuiva toukokuu ja suuret juoksutukset ovat kääntäneet Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet laskuun. Tulvahuiput jäivät selvästi aiemmin keväällä ennustettua alemmas. Saimaa on kuitenkin edelleen 55 cm ja Pielinen 25 cm ajankohdan keskimääräisen vedenkorkeuden yläpuolella. Vesistöalueen muut järvet ovat jo pääosin lähellä tavanomaisia kesäkorkeuksia tai niiden alapuolella. Uhkaava tulvatilanne oli muistutus siitä, että tulviin varautumiseen tulee kiinnittää vesistöalueella huomiota myös tulevaisuudessa.

Riksomfattande understöd för miljöfostran, särskilt för projekt som rör våra vatten18.6.2024 13:03:58 EEST | Tiedote

Hur hör en å och dess avrinningsområde samman? Hur mycket mikroplaster finns det i vår närliggande sjö och varifrån kommer de? Hurudant liv finns det i vattnet? Hur kan vi få människor att engagera sig ännu mer för att göra bästa möjliga talkoarbete för småvatten? Bland annat dessa frågor möter man i projekt inom miljöfostran och -upplysning som i år får projekttunderstöd för miljöfostran och -upplysning från NTM-centralen i Mellersta Finland. Ansökan om understöd var riksomfattande.

Valtakunnallisia ympäristökasvatuksen avustuksia erityisesti vesiimme liittyviin hankkeisiin18.6.2024 13:03:58 EEST | Tiedote

Miten joki ja sen valuma-alue liittyvät toisiinsa? Miten paljon lähijärvessämme on mikromuoveja ja mistä ne tulevat? Millaista elämää vedessä on? Miten saadaan ihmiset entistä innokkaammin mukaan talkoilemaan pienvesien parhaaksi? Muun muassa näiden kysymysten äärellä ollaan ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankkeissa, jotka saavat tänä vuonna ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankeavustusta Keski-Suomen ELY-keskuksesta. Avustushaku oli valtakunnallinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye