Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery

Kansallisgalleria ja Sitra pilotoivat toimintaa metaversumissa – Finnish Metagalleryn taidenäyttelyn teosvalinnasta vastaavat kävijät

Jaa
Kansallisgalleria, Decentraland ja Sitra rakentavat yhteistyössä ainutlaatuista pilottiprojektia tulevaisuuden verkkoympäristöön metaversumiin. Virtuaaliseen 3D-maailmaan rakennettu digitaalinen versio vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyn Suomen paviljongista avataan vieraille 4.10.2022.
Sisäkuva, Finnish Metagallery
Sisäkuva, Finnish Metagallery

Virtuaalimaailma Decentralandiin nouseva Finnish Metagallery -paviljonki on ainutlaatuinen suomalainen tutkimusmatka virtuaalimaailmojen mahdollisuuksiin. Hankkeen tavoitteena on ilahduttaa ja innostaa kaikkia taiteen ystäviä tutustumaan metaversumiin. Vierailijat pääsevät vaikuttamaan paviljongissa esillä olevaan taiteeseen ja äänestämään lisättävistä teoksista. Lisäksi he saavat avatarilleen päähän digitaalista swägiä eli kansallisromanttisen Väiski-lakin.

“Metagalleria on yhtäaikaa inspiroiva tutkimusmatka tulevaisuuden metaversumiin ja historiaa henkiin herättelevä taidenäyttely. Meille tämä sopii, sillä tehtävämme on edistää suomalaisen kulttuuriperinnön näkymistä, vaikuttamista ja kehittämistä”, kertoo Digitaalinen Kansallisgalleria -ohjelman johtaja Johanna Eiramo

“Pystymme metagallerian kautta tuomaan jotain täysin uutta taiteen ystäville, mutta samalla tutkimme mitä museotoiminta voisi olla web 3.0 maailmassa. Kansallisgallerialla on yli 44 000 teosta ja niihin liittyvää tietoa, jota haluamme tehdä saavutettavammaksi. Tutkimusten mukaan virtuaalimaailmat tuovat paljon myönteistä ihmisten väliseen vuorovaikutukseen”, painottaa Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levä. “Pääosalle ihmisistä museoissa vierailu on sosiaalinen tapahtuma, näyttelyissä käydään perheen, ystävien, tuttujen ja työkavereiden kanssa. Sama on mahdollista Decentralandin näyttelyssä.”

Uusien digitaalisten mahdollisuuksien tutkiminen on tärkeää. Taide voi ilahduttaa ja inspiroida välittämättä maantieteellisestä sijainnista. “Projekti antaa meille mahdollisuuden tuoda taidetta yleisöille, joita emme mahdollisesti muuten tavoita. Meille on tärkeää ymmärtää vierailijoiden aktivoinnin ja vuorovaikutuksen määrää ja laatua sekä vaikeusasteita virtuaalimaailmassa”, Johanna Eiramo jatkaa. “Kasvava määrä ihmisiä käyttää digitaalisia palveluita ensisijaisesti, ei fyysisen maailman jatkeena.”

Finnish Metagallery tuo monipuolista ja arvokasta tietoa seuraavan sukupolven internetistä ja edistää siten suomalaisen web 3.0 -ekosysteemin muovautumista. Jos Suomessa ei panosteta web 3.0:n kehitykseen, olemme vaarassa jäädä jälkeen seuraavan sukupolven internetin kehittämisestä ja hyödyntämisestä.

“On Suomen etu ymmärtää paremmin, mistä web 3.0:ssa ja metaversumissa on kysymys,” painottaaSitran Reilu datatalous -teeman johtaja Kristo Lehtonen. “Sitra on tukenut hanketta antamalla asiantuntija-apua.Haluamme tulevaisuustalona edesauttaa tämän osaamisen ja ekosysteemin syntymistä Suomessa. Yksi tapa konkretisoida asiaa on kokeilujen kautta. Tässä kokeilussa pääsemme metaversumin lisäksi vaiheittain kokeilemaan myös uusia osallistamisen ja hajauttamisen muotoja. Reilu datatalous on yksi Sitran kolmesta teemasta, joiden uskomme eniten muuttavan yhteiskuntaa tulevaisuudessa. Hajautettu internet eli web 3.0 voi olla reilumpi internet, jossa yksilöillä on parempi kontrolli ja luottamus oman datansa käyttöön. Se, mitä web 3.0:sta tulee, riippuu meistä kaikista. Se riippuu siitä, minkälaisia pelisääntöjä, lainsäädäntöä, liiketoimintamalleja ja teknologioita kehitämme jatkossa. Myös Suomessa tarvitaan lainsäädännön päivitystä."

“Tämä on ollut todella inspiroiva pilottiprojekti, jolle löytyi nopeasti vastakaikua ja virtuaalinen koti Decentralandin museoalueelta. 3D-maailma mahdollistaa myös historiallisten rakennusten uudelleen luomisen, ja Gallen-Kallelan freskot voi nyt kokea aivan uudella tavalla historian ja tulevaisuuden välimaastossa. Projekti on edellyttänyt monipuolista yhteistyötä, jatkuvaa innovointia, testaamista ja nopeaa oppimista kaikilta. On erittäin palkitsevaa päästä avaamaan metaversumin ovet taiteen ystäville tällaisella projektilla, joka kiinnostaa myös kansainvälisesti”, sanoo Marja Konttinen, Decentraland Foundation.

Avajaistapahtuma Sitrassa (Itämerenkatu 11–13) ja verkossa 6.10. klo 10.30.
Ilmoittautuminen. 

Decentraland
Decentraland on lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä virtuaalimaailma. Sen museoalueesta (Museum District) vastaava ryhmä lahjoitti Kansallisgallerialle virtuaalisen tontin määräajaksi veloituksetta. Metagalleria-paviljongin on toteuttanut design- ja innovaatiostudio Adventure Club avoimella lähdekoodilla. Decentralandin paviljongin suljettua ovensa paviljongin malli on kenen tahansa hyödynnettävissä vapaasti ja veloituksetta. Finnish Metagalleryon kävijöille maksuton, eikä sen kokemisesta tarvitse maksaa mitään.

Kansallisgallerian kokoelmat
Kansallisgallerian kokoelmateoksista suuri osa on jo nykyisin nähtävillä kuvina kansallisgalleria.fi -sivustolla. Näistä yli 24 000 teoskuvaa on julkaistu CC0-lisenssillä, jonka myötä kuka tahansa voi ladata sivustolla olevan kuvan ja käyttää sitä itse päättämällään tavalla. Finnish Metagallery -projetissa ei mintata taideteoksia eli tehdä niistä NFT:itä.

Suomen vuoden 1900 maailmannäyttelyn paviljonki
Historiallinen Suomen paviljonki on herättänyt kiinnostusta ja innostusta aiemminkin. Aalto Media Lab on tehnyt professori Lily Diaz-Kommosen johdolla siitä vaikuttavan 3D-mallinnoksen, jota voi ihailla Designmuseossa Helsingissä. Tampereen Työväen Teatterissa esitetään Momentum 1900 -musikaalia, joka myös kertoo Pariisin paviljongin tarinaa.

Lisätietoja:

Kansallisgalleria
Johanna Eiramo
Digitaalinen kansallisgalleria -ohjelman ja Finnish Metagallery -projektin johtaja
+358 400 995 699

Sitra
Kristo Lehtonen
Reilu datatalous -teeman johtaja
+358 40 803 2638

Decentraland Foundation
Marja Konttinen
marja@decentraland.com

Avainsanat

Kuvat

Sisäkuva, Finnish Metagallery
Sisäkuva, Finnish Metagallery
Lataa
Finnish Metagallery -paviljonki ulkoa katsottuna
Finnish Metagallery -paviljonki ulkoa katsottuna
Lataa
Finnish Metagallery, sisäkuva
Finnish Metagallery, sisäkuva
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery
Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery
Kaivokatu 2
00100 HELSINKI

0294 500 200http://www.kansallisgalleria.fi

Kansallisgallerian muodostavat Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo. Kansallisgallerian vastuulla on valtion taidekokoelma, jonka ylläpitämisestä huolehtii Kansallisgallerian kokoelmahallintaosasto. Kansallisgalleriaan kuuluu lisäksi Valtion taideteostoimikunta kokoelmineen. www.kansallisgalleria.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery

Kansallisgallerian kokoelmaa hyödyntävä Remix the Archive -näyttely esillä New Yorkissa5.5.2025 09:37:00 EEST | Tiedote

Kansallisgallerian järjestämän kansainvälisen generatiivisen taiteen kilpailun Combine24:n finaaliteoksia esitellään newyorkilaisessa Dunkunsthalle-galleriassa 9.5–21.6.2025. Viime vuonna järjestetyssä kilpailussa osallistujat hyödynsivät Kansallisgallerian tekijänoikeusvapaata, CC0-lisensoitua kokoelmadataa generatiivisen taiteen teosten luomisessa. New Yorkissa Remix the Archive -näyttely toteutetaan yhteistyössä Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin ja Suomen New Yorkin pääkonsulaatin kanssa.

Remix the Archive exhibition, using data from the Finnish National Gallery collection, comes to New York5.5.2025 09:37:00 EEST | Press release

The finalist works of the international generative art competition Combine24 will be on show at the Dunkunsthalle Gallery in New York 9 May-21 June 2025. The competition asked for participants to use the National Gallery’s copyright-free, CC0-licensed collection data to create new generative artworks. The Remix the Archive exhibition is a collaboration between the Finnish Cultural Institute and the Consulate General of Finland in New York.

Ilmo Kapanens och Aarni Kapanens verk Loom of Reality vann huvudpriset i Finlands Nationalgalleris tävling för generativ konst Combine248.10.2024 13:01:41 EEST | Pressmeddelande

Huvudpriset på tiotusen euro delades ut av Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra. Andra pris i tävlingen, åttatusen euro, vanns av Andreas Rau med verket Inventory Numbers. I tävlingen delades också ett pris för publikens favorit ut. Publikpriset uppgick till femtusen euro, och publiken kunde rösta på sin favorit digitalt. Publikens favoritverk var Ilmo Kapanens och Aarni Kapanens verk Loom of Reality.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye