Kustannusosakeyhtiö Siltala

Siltalan syksyn kotimaiset romaanit ovat ilmestyneet – Englund, Huotarinen, Hotakainen, Lignell, Ollikainen, Turunen

Jaa
Kaikki Siltalan syksyn kotimaiset romaanit ovat nyt ilmestyneet: Anna Englundin esikoisteos LAUTAPALTTOO, Kari Hotakaisen OPETUSLAPSI, Vilja-Tuulia Huotarisen DRIVE-IN, Raakel Lignellin ensimmäinen romaani KEVÄTUHRI, Aki Ollikaisen KRISTUKSEN TOINEN TULEMINEN sekä Eeva Turusen SIVISTYNYT JA MIELLYTTÄVÄ IHMINEN.

Esikoiskirjailija Anna Englundin Lautapalttoo on romaani kuolemasta ja rajoja uhmaavasta rakkaudesta. Hienon vastaanoton saaneen kirjan päähenkilö Elena on arkkuverstaan perinteenjatkaja, miniä ja vaimo. Kuolema on arkinen työtoveri ja elämä soljuu tutuissa uomissaan. Kun arkkua saapuu ostamaan erikoinen nainen Helsingistä, kaikki järjestykset menevät sekaisin. Romaani liikkuu 1930-luvun Pohjanmaalla ja Helsingissä.

***

Vilja-Tuulia Huotarisen romaani Drive-in on romaani hitaista ja nopeista siirtymistä, kivistä ja rohkeudesta, jota muutosten hyväksyminen vaatii. Siinä nostatetaan drive-in-teatteria tuuliselle saarelle, mahdotonta unelmaa, ja puretaan vanhoja liittoja, lukkoon lyötyjä tarinoita. Samalla opetellaan olemaan rikkomatta: vain katsotaan toisesta näkökulmasta, pohjoiselta saarelta käsin, ihmistä, kansaa ja kuolemaa silmiin.
 
Geologi Ella on tottunut tutkimaan kiviä, ja kivien perässä hän matkustaa Islantiin – vaikka oikeastaan myös erään sydämen perässä. Islanti näyttää hehkuvan silmissä, mutta nopeiden käänteiden saari tekee kävijälleen vaikeita kysymyksiä. Niitä ei pelkää Ellan siskontytär Vala, joka saapuu paikalle mielessään vaivalloinen rakennushanke ja mukanaan muistot Ellan isästä, joka on kuollut leikkauspöydälle sydämensiirron aikana. Kivet, sydämet, pelot ja toiveet: kaiken on lopulta siirryttävä paikaltaan ja mentävä uuteen järjestykseen. 
 
***
 

Kari Hotakaisen Opetuslapsi-romaanin päähenkilön Marian tähänastinen elämä kiertyy kolmen päivän aikana vyyhdiksi, jonka purkaminen ja selvittäminen ajaa hänet hylätylle huoltoasemalle, entiselle työpaikalleen. Mukaansa hän sieppaa kolme ihmistä, joilta vaatii synnintunnustusta. Poliisin Karhuryhmä piirittää asemaa.

Kolmen päivän aikana Maria tekee tilit selviksi tavalla, joka pakottaa myös lukijan miettimään elämän tarkoitusta, keskiluokkaisen elämäntyylin ongelmia ja omaa osaansa yhden aikakauden viimeisellä kielekkeellä.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta Hotakaisen esikoiskirjan ilmestymisestä. Juhlavuoden kunniaksi hän julkaisee romaanin, joka ei katso taakse, vaan kohti. Romaani on ollut todellinen arvostelumenestys.

***

Raakel Lignellin romaanissa Kevätuhri päähenkilöllä Rebekalla on kaikki, mistä hän nuorena haaveili: kansainvälinen ura kapellimestarina ja perhe, tyylikäs ja luotettava aviomies Erik, kepeyttä ja iloa pulppuava 5-vuotias Ester sekä täysi-ikäisyyttä lähestyvä Frida Erikin ensimmäisestä liitosta.

Rebekalle pääroolissa pysyy kuitenkin aina musiikki. Musiikki on pyhin, se on kieli, jota Rebekka parhaiten osaa ja ymmärtää.

Hän harjoituttaa Stravinskyn Kevätuhria, ja samalla hänen oman elämänsä perustukset alkavat järkkyä.

Kepeän ja värikylläisen pinnan alta alkaa paljastua tummia sävyjä: kipua, menetystä ja häpeää, joka on siirtymässä sukupolvelta toiselle. Koko perhe joutuu kasvokkain oman elämänsä valheiden ja piilotettujen, tiedostamattomien petosten kanssa.

***

Aki Ollikaisen Kristuksen toinen tuleminen -romaanissa oopperatenori Aarne Oden saa kesken maaseutukiertueensa syksyllä 1914 verensyöksyn, josta hän vaivoin selviää hengissä. Aarnella todetaan tuberkuloosi. Hänet passitetaan keuhkotautiparantolaan, kuoleman rajalla riutuvien valtakuntaan.

Samaan aikaan pohjoisessa syrjäkylässä saarnamiehen ja talollisen Kustaa Anttolan elämä suistuu raiteiltaan, kun Kristus ilmestyy ikkunan taakse kuuntelemaan hänen saarnaansa.

Esikoisromaanillaan Nälkävuosi Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon voittaneen Ollikaisen neljännen romaanin kohtaukset ovat kuin ekspressionistisia maalauksia, jotka kurkottavat näkyvän maailman tuolle puolen.

***

Mitä tehdä, kun rakas ukki on kuollut ja ukin talo pitää tyhjentää, uurna valita sekä hautajaiset järjestää – ja samaan aikaan parisuhde osoittaa kriisiytymisen merkkejä ja niin sanottu työelämä vaatii omansa? Tähän kysymykseen haarukoi vastausta Eeva Turusen Sivistynyt ja miellyttävä ihminen -teoksen valloittava kertoja, joka on perinyt ukilta arkkitehdin ammatin ja hiukan muutakin. Kertoja yrittää suoriutua kaikesta täydellisesti vain huomatakseen, ettei mistään voi suoriutua täydellisesti.

Ukin taloa tyhjennettäessä ei tapahdu tyhjenemistä, vaan päälle vyöryy herrakerhoja, pukukangasta, piirustusrullia, sabluunoita, leivoskuitteja, kilometritolkulla kaitafilmiä. Ahtaalle joutunut kertoja luotaa suhdettaan tärkeään sukulaiseen; toinen jalka marginaalissa hän vastustaa ukin konservatiivisuutta mutta joutuu myöntämään, että osa arvoista virtaa sukupolvissa eteenpäin.

Eeva Turunen tekee uudella teoksellaan romaanitaiteelle saman kuin palkitulla, muun muassa Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon saaneella esikoisteoksellaan Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa novellitaiteelle: taivuttaa sen täysin omakseen. Suvereenin kielenkäyttäjän monipuolisella proosatyömaalla kipu murtuu nauruksi.Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Siltala
Suvilahdenkatu 7
00500 Helsinki

Kustannusosakeyhtiö Siltala on Aleksi ja Touko Siltalan vuonna 2008 perustama riippumaton kustantamo, joka julkaisee laadukasta kauno- ja tietokirjallisuutta.

www.siltalapublishing.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Siltala

Luonnontieteellisessä museossa näyttely maailman avainlajeista28.9.2023 14:52:08 EEST | Tiedote

Luonnontieteellisessä museossa Helsingissä avautuu 4. lokakuuta näyttely Korvaamattomat – näkymiä maailman avainlajeihin. Se pohjautuu Juha Kauppisen ja Janne Torisevan tänä syksynä ilmestyneen Korvaamattomat – Kertomuksia maailman avainlajeista -kirjan kuvitukseen ja tekstiin. Näyttely esittelee upein kuvin ja kertomuksin maapallon ekosysteemien keskeisinä pidettyjä lajeja, niin sanottuja avainlajeja, ja niiden lukemattomia ihmeellisiä suhteita muihin eliölajeihin.

Tyttö ja yö – Koukuttava trilleri Ranskan myyntilistojen kärjestä25.9.2023 10:23:10 EEST | Tiedote

Guillaume Musson tuotantoa nyt ensi kertaa suomeksi! Musso on yksi Ranskan nykykirjallisuuden suosituimpia kirjailijoita. Hänen kirjojaan on myyty maailmanlaajuisesti 45 miljoonaa kappaletta (kaikissa formaateissa), 47 kielellä. *** TYTTÖ JA YÖ -romaanissa keskellä myrskyä talvella 1992 nuori Vinca Rockwell karkaa filosofianopettajansa kanssa yöhön, eikä ihailtua naista nähdä enää koskaan...

Francon kanssa? – Suomi, Espanja ja kylmä sota12.9.2023 11:56:17 EEST | Tiedote

Espanjaa 34 vuotta yksinvaltaisesti johtanut Euroopan viimeinen diktaattori Francisco Franco kuoli marraskuussa 1975. Suomessa vuosi 1975 huipentui presidentti Urho Kekkosen isännöimään Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokoukseen. Mitä nämä kaksi maata Euroopan eri laidoilla merkitsivät toisilleen? Millaiset olivat Suomen suhteet oikeistodiktatuuriin? Näitä kysymyksiä tarkastelee Jussi Pakkasvirran kirja FRANCON KANSSA? SUOMI, ESPANJA JA KYLMÄ SOTA.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme