Vähäsateisen syksyn myötä vesistöjen vedenkorkeudet keskimääräistä alempana Etelä-Savossa

Mäntyharjun reitillä Synsiä ja Vahvajärvi epätavallisen alhaalla
Kymijoen vesistöalueeseen kuuluvan Mäntyharjun reitin latvoilla Iso-Naakkiman vedenkorkeus on 5 cm keskimääräistä alempana. Sen alapuolella sijaitsevalla Kyyvedellä lukema on 7 cm keskimääräistä alempi. Kyyveden ja Puulan välillä sijaitsevan Läsäkosken virtaama on noin 6 m3/s, joka on ajankohtaan nähden muutaman m3 verran keskimäärästä vähemmän.
Puulan pohjoispuolella sijaitsevan Synsiän vedenkorkeus on ollut erittäin alhaalla ollen nyt 23 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa alempana. Järvellä on sivuttu yli sadan vuoden pituisen havaintojakson lokakuun alun alinta vedenkorkeutta.
Säännöstellyn Puulan vedenkorkeus on tällä hetkellä 8 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa alempana (NN+94,41 m). Säännöstelyluvan mukaiseen raja-arvoon on vain vähän varaa, joten Kissakosken voimalaitoksella juoksutusta on jouduttu vähentämään voimakkaasti ja se on keskimääräistä tasoa pienempi (noin 11 m3/s). Alhaisen juoksutusmäärän myötä Puulan alapuolisen Vahvajärven vedenkorkeus on laskenut ollen nyt 22 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa alempana.
Reittiä alaspäin tultaessa Lahnavesi on 1 cm keskimääräistä ylempänä ja siihen laskeva Pyhävesi-Kallavesi 15 cm keskimääräistä alempana. Reitin alaosalla Vuohijärvessä vedenpinta on 6 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa alempana.
Sysmän reitin latvajärvi Suontee on 3 cm ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta alempana.
Saimaallakin vedenkorkeuden ennustetaan pysyvän tavallista alempana koko syksyn ajan
Vuoksen vesistöalueella Pihlajavesi on 12 cm keskimääräistä pinnantasoa alempana. Savonlinnan Suurijärven vedenpinnan korkeus on 11 cm alempana kuin keskimäärin.
Saimaa on 20 cm keskimääräistä pinnantasoa alempana Lappeenrannan Lauritsalan havaintoasemalla (NN+75,67 m). Saimaan vedenkorkeuden ennustetaan pysyvän tavallista alempana koko syksyn ajan, ja marraskuun puoliväliin mennessä vedenkorkeuden on ennustettu laskevan vielä 5–10 cm.
Pohjavesien pinnankorkeudet myös alhaalla
Myös pohjavesimuodostumien pinnankorkeus on monin paikoin ajankohtaan nähden keskimääräistä alempana, mutta kääntynee syyssateiden myötä nousuun.
Järvien pintalämpötilat laskeneet alle kymmenen asteen
Järvien pintalämpötilaa mittaavilla havaintoasemilla lämpötila oli 12.10. Kyyveden Haukivuorella 8,7 astetta ja vastaavasti Haukivedellä Savonlinnan Oravissa 8,8 astetta. Kyyvedellä lukema on 1,0 ja Haukivedellä 0,4 astetta lämpimämpi kuin keskimäärin järvien havaintohistoriassa tähän aikaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vesitalousasiantuntija Ari Luukkonen, Etelä-Savon ELY-keskus, ari.luukkonen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 204
Vesitalousasiantuntija Petri Nieminen, Etelä-Savon ELY-keskus, petri.nieminen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 211
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Peltovalvonnat alkaneet Etelä-Savossa7.7.2025 09:42:44 EEST | Tiedote
Etelä-Savon ELY-keskus aloitti maatilojen peltotukien valvontakäynnit heinäkuun alussa. Paikan päällä valvontakäynti tehdään tänä vuonna 33 tilalle. Tilakäyntien ohella tukiehtojen toteutumista seurataan satelliittikuvien avulla.
Etelä-Savon ELY-keskus tukee Etelä-Savon rakennusperinnön säilyttämistä 72 000 eurolla4.7.2025 08:11:36 EEST | Tiedote
Etelä-Savon ELY-keskus myönsi kesäkuussa noin 72 000 euroa tukea alueen rakennusperinnön ja saariston ympäristönhoidon kunnostustöihin. Hakemuksia saapui lähes 800 000 euron edestä, ja avustusta myönnettiin 21 kohteelle. Keskimääräinen avustussumma oli noin 3500 euroa, ja avustukset kohdistuivat erityisesti katon ja julkisivujen kunnostuksiin sekä hirsirunkojen korjauksiin.
Sinilevähavainnot lisääntyneet – kansalaishavaintoja tullut laajalti Etelä-Savon alueelta3.7.2025 13:10:49 EEST | Tiedote
Kuluvalla viikolla virallisilla havainnointipaikoilla sinilevää on ilmoitettu olevan viidessä paikassa. Sinilevää on ollut hieman Pieksämäen Heiniöllä ja Juvan Murtosella. Runsaasti levää on havaittu Mikkelin Ukonvedellä ja Pitkäjärvellä sekä Mäntyharjun Pyhävedellä. Edeltävään viikkoon verrattuna sinilevämäärät ovat lisääntyneet. Kansalaishavaintoja on tehty sinilevästä ympäri Etelä-Savoa. Levää on havainnoitu suurimmaksi osaksi olevan hieman tai runsaasti, mutta Puumalan Haapaselällä jopa erittäin runsaasti.
Lisko-järvelle valmistui talkoovoimin kosteikkolauttoja1.7.2025 13:45:46 EEST | Tiedote
Lisko-järven rannalla nähtiin viime lauantaina upea osoitus talkoohengestä, kun yli 40 vapaaehtoista kokoontui rakentamaan kosteikkolauttoja ja pesimälaatikoita. Tapahtuma keräsi osallistujia niin paikallisista vesiensuojeluyhdistyksistä kuin kauempaakin, ja päivän aikana syntyneet rakenteet ankkuroitiin järveen parantamaan sen tilaa ja monimuotoisuutta.
Etelä-Savon maaseudun kulttuuri vahvistuu EU:n maaseuturahoituksella30.6.2025 09:30:07 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on tuettu kulttuuria noin 1,3 miljoonalla eurolla EU:n maaseuturahoituksen rahoituskaudella 2023–2027.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme