Etelä-Savon ELY-keskus

Vähäsateisen syksyn myötä vesistöjen vedenkorkeudet keskimääräistä alempana Etelä-Savossa

Jaa
Etelä-Savon vesistöjen vedenkorkeudet ovat vähäsateisen syksyn jäljiltä ajankohtaan nähden keskimääräistä alempana. Sääolot ovat kuitenkin alkaneet muuttua sateisemmaksi, jonka myötä luonnontilaisissa pienissä vesistöissä vedenkorkeudet lähtevät hiljalleen nousuun, mutta pysyvät todennäköisesti koko lokakuun ajan tavallista matalammalla. Saimaalla vedenkorkeus jatkaa ennusteiden mukaan laskuaan pitkälle marraskuuhun saakka. Myös pohjavesien pinnankorkeudet ovat alhaalla.
Järvimaisema. Vesistöjen vedenkorkeudet ovat keskimääräistä alempana. Kuva: Petri Nieminen.
Järvimaisema. Vesistöjen vedenkorkeudet ovat keskimääräistä alempana. Kuva: Petri Nieminen.

Mäntyharjun reitillä Synsiä ja Vahvajärvi epätavallisen alhaalla

Kymijoen vesistöalueeseen kuuluvan Mäntyharjun reitin latvoilla Iso-Naakkiman vedenkorkeus on 5 cm keskimääräistä alempana. Sen alapuolella sijaitsevalla Kyyvedellä lukema on 7 cm keskimääräistä alempi. Kyyveden ja Puulan välillä sijaitsevan Läsäkosken virtaama on noin 6 m3/s, joka on ajankohtaan nähden muutaman m3 verran keskimäärästä vähemmän.

Puulan pohjoispuolella sijaitsevan Synsiän vedenkorkeus on ollut erittäin alhaalla ollen nyt 23 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa alempana. Järvellä on sivuttu yli sadan vuoden pituisen havaintojakson lokakuun alun alinta vedenkorkeutta.

Säännöstellyn Puulan vedenkorkeus on tällä hetkellä 8 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa alempana (NN+94,41 m). Säännöstelyluvan mukaiseen raja-arvoon on vain vähän varaa, joten Kissakosken voimalaitoksella juoksutusta on jouduttu vähentämään voimakkaasti ja se on keskimääräistä tasoa pienempi (noin 11 m3/s). Alhaisen juoksutusmäärän myötä Puulan alapuolisen Vahvajärven vedenkorkeus on laskenut ollen nyt 22 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa alempana.

Reittiä alaspäin tultaessa Lahnavesi on 1 cm keskimääräistä ylempänä ja siihen laskeva Pyhävesi-Kallavesi 15 cm keskimääräistä alempana. Reitin alaosalla Vuohijärvessä vedenpinta on 6 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa alempana.

Sysmän reitin latvajärvi Suontee on 3 cm ajankohdan keskimääräistä vedenkorkeutta alempana.

Saimaallakin vedenkorkeuden ennustetaan pysyvän tavallista alempana koko syksyn ajan

Vuoksen vesistöalueella Pihlajavesi on 12 cm keskimääräistä pinnantasoa alempana. Savonlinnan Suurijärven vedenpinnan korkeus on 11 cm alempana kuin keskimäärin.

Saimaa on 20 cm keskimääräistä pinnantasoa alempana Lappeenrannan Lauritsalan havaintoasemalla (NN+75,67 m). Saimaan vedenkorkeuden ennustetaan pysyvän tavallista alempana koko syksyn ajan, ja marraskuun puoliväliin mennessä vedenkorkeuden on ennustettu laskevan vielä 5–10 cm.

Pohjavesien pinnankorkeudet myös alhaalla

Myös pohjavesimuodostumien pinnankorkeus on monin paikoin ajankohtaan nähden keskimääräistä alempana, mutta kääntynee syyssateiden myötä nousuun.

Järvien pintalämpötilat laskeneet alle kymmenen asteen

Järvien pintalämpötilaa mittaavilla havaintoasemilla lämpötila oli 12.10. Kyyveden Haukivuorella 8,7 astetta ja vastaavasti Haukivedellä Savonlinnan Oravissa 8,8 astetta. Kyyvedellä lukema on 1,0 ja Haukivedellä 0,4 astetta lämpimämpi kuin keskimäärin järvien havaintohistoriassa tähän aikaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Ari Luukkonen, Etelä-Savon ELY-keskus, ari.luukkonen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 204


Vesitalousasiantuntija Petri Nieminen, Etelä-Savon ELY-keskus, petri.nieminen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 211

Kuvat

Järvimaisema. Vesistöjen vedenkorkeudet ovat keskimääräistä alempana. Kuva: Petri Nieminen.
Järvimaisema. Vesistöjen vedenkorkeudet ovat keskimääräistä alempana. Kuva: Petri Nieminen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Saimaan tulva nousemassa korkealle, mutta Etelä-Savon länsiosissa tulvahuippu on pääosin ohitettu14.5.2024 12:21:25 EEST | Tiedote

Etelä-Savon maakunnan länsiosissa tulvat ovat kääntyneet tai kääntymässä laskuun. Tulvat ovat Etelä-Savossa nousseet tänä keväänä jopa harvinaisen korkealle. Tavallista isompia tulvia on mitattu kaikilla maakunnan havaintoasemilla. Maakunnan länsiosissa Kyyvedellä ja Iso-Naakkimalla mitattiin korkeuksia, joita on viimeksi tavattu 1980-luvulla. Mäntyharjun Pyhävesi ja Kallavesi nousivat korkeudelle, jolla järvet ovat viimeksi olleet 1950-luvulla. Näiden järvien tulvahuiput on nyt ohitettu ja ne ovat kääntyneet laskuun.

Etelä-Savon maakunnan vesihuoltosuunnitelma 2040 laadinta etenee14.5.2024 08:36:41 EEST | Tiedote

Etelä-Savon maakunnassa suunnitellaan laajassa sidosryhmäyhteistyössä vesihuoltopalvelujen toimintavarmuuden lisäämistä. Tavoitteena on syventää ylikunnallista yhteistyötä sekä tunnistaa kestävät ja teknistaloudelliset ratkaisut, joilla vaikutetaan koko maakunnan ja kuntien vesihuollon kehittymiseen ja turvaamiseen. Lisäksi ratkaisuilla edistetään maankäytön ja elinkeinojen kehittymistä sekä viime kädessä asukkaiden ja ympäristön hyvinvointia. Vuoteen 2040 ulottuva suunnitelma valmistuu loppuvuodesta 2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye