Daikin Finland

Mökin lämmityksessä voi säästää merkittävästi lämpöpumpulla

Jaa
Lämmitätkö vapaa-ajan asuntoa vielä perinteisillä sähköpattereilla? Kesämökin vanhan lämmitysjärjestelmän täydentäminen ilmalämpöpumpulla on silloin kannattava investointi, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin.
Ilmalämpöpumpulla lämpiävän mökin järkevä ylläpitolämpötila on 12 astetta. Tällöin sähköä säästyy, mutta sisäilmassa riittää energiaa ulkoyksikköön kertyvän jään ajoittaiseen sulattamiseen.
Ilmalämpöpumpulla lämpiävän mökin järkevä ylläpitolämpötila on 12 astetta. Tällöin sähköä säästyy, mutta sisäilmassa riittää energiaa ulkoyksikköön kertyvän jään ajoittaiseen sulattamiseen.

Suomalaisten mökkeilykäytäntöjä selvittävän Saaristoasiain neuvottelukunnan Mökkibarometrin mukaan useammassa kuin joka toisessa vapaa-ajan asunnoista oli käytössä suora sähkölämmitys. Mökkibarometriin vastanneista 40 prosenttia piti mökillään sähkölämmitystä päällä talvella.

Ilmalämpöpumpulla voi pienentää kesämökin kokonaisenergiankulutusta merkittävästi. Esimerkiksi Daikin Perfera -ilmalämpöpumpun SCOP eli lämmityskauden lämpökerroin on kylmässä ilmastossa yli neljä, jolloin yhdellä ostetulla kilowattitunnilla sähköä saa neljä kilowattuntia lämpöä. Tavallisella sähköpatterilla lämmittävä joutuu maksamaan lämpöenergiasta neljä kertaa enemmän. 

Ilmalämpöpumpun, joka siirtää lämpöä ulkoilmasta ja puhaltaa sen sisätiloihin, voi asentaa millä lämmitysjärjestelmällä varustettuun taloon tahansa. Se on siis helppo ratkaisu suoralla sähköllä lämpiävän mökin energiatehokkuuden parantamiseksi. Lämpöpumpun käyttöönotto merkitsee huomattavaa energiansäästöä ja sitä kautta mökin omistajalle halvempaa sähkölaskua. 

Jätä patterit päälle, mutta säädä ne pienemmälle

Miten ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää mökillä? Lämpöpumpputeknologiaa kehittävän ja lämpöpumppuja valmistavan Daikinin tuotepäällikkö Jussi Kummu neuvoo jättämään vanhat sähköpatterit päälle ja säätämään niiden asetuslämpötilan hieman alemmaksi, kuin ilmalämpöpumpun tavoitelämpötilan.

”Jos ilmalämpöpumpun asetus on +21 astetta, niin patterit voi säätää 17–18 asteeseen. Etenkin vanhojen sähköpattereiden termostaatit ovat kuitenkin hyvin epätarkkoja, joten oman mökin eri pattereille sopiva asetus on löydettävä kokeilemalla. Perusajatus kuitenkin on, että kun lämpöpumppu puhaltaa niin suoralla sähköllä ei lämmitetä, vaan käytetään edullisempaa lämmitystapaa”, Kummu neuvoo. 

Ilmalämpöpumppu on eduksi myös mökin sisäilmalle, sillä se myös puhdistaa jatkuvasti sisäilmaa. 

”Kaikki ilmalämpöpumput suodattavat vähintäänkin pölyä sisäilmasta, mutta kehittyneimmissä laitteissa on monivaiheinen suodatinjärjestelmä ja tavanomaisten suodatinten lisäksi myös homeita ja muita epäpuhtauksia tuhoava yksikkö”, Jussi Kummu kertoo. 

Mökin ylläpitolämpötilaksi lämpöpumpulla sopii 12 astetta

Jos mökiltä ollaan poissa pitkään, sisälämpötilaa voi pudottaa. Jussi Kummun suositus ylläpitolämpötilaksi on 12 astetta. Etäohjauksella lämpötilan voi nostaa mukavalle tasolle niin, että mökki on lämmin kun sinne saavutaan. 

”Silloin sisäilmassa riittää energiaa myös lämpöpumpun ulkoyksikköön kertyvän, ulkoilman kosteudesta tiivistyvän jään ajoittain tapahtuvaan sulattamiseen”, Kummu kertoo. 

Samanlainen ilmalämpöpumppu ei sovi kaikkiin kohteisiin. Sopivan tehoinen ilmalämpöpumppu kannattaa valita oman vapaa-ajan asunnon mukaan yhdessä asiantuntijan kanssa.

”Lähtökohtana on paikkakunnan ilmasto sekä talon energiatehokkuuteen vaikuttavat asiat, kuten eristysten määrä. Talon ominaisuuksiin perustuva lämmön tarve ja lämmitysprofiili määrittelevät tarvittavan lämpöpumpun kapasiteetin, monenko kilowatin pumppu mökille tarvitaan”, Daikinin tuotekehitysjohtaja Bart Aspeslagh luettelee.

Mökille ja mataliin tiloihin sopii erinomaisesti myös lattiamallinen ilmalämpöpumppu, joka lämmittää nopeasti lattiat mukaviksi. 

Ilmalämpöpumppu ei lämmitä käyttövettä, joten ahkerassa talvikäytössä olevan mökin lämmönlähteeksi kannattaa harkita ilma-vesilämpöpumppua. Siihen yhdistetty varaaja tuottaa myös lämpimän veden edullisemmin kuin suoralla sähköllä lämpiävä varaaja.

Älä sammuta lämpöpumppua pakkasella

Kannattaako ilmalämpöpumppu pitää koko ajan päällä vai pitääkö se sammuttaa pakkasten kiristyessä? Jussi Kummun mukaan ilmalämpöpumppua ei nimenomaan pidä sammuttaa pakkasella. Jos lämpöpumppu kuitenkin on sammutettu ja pakkanen on erittäin kireä, on turvallisempaa odottaa sään lauhtumista ennen lämpöpumpun käynnistämistä. 

”Käynnissä oleva laadukas ilmalämpöpumppu sen sijaan ei mene kovallakaan pakkasella rikki. Lämpötilan noustessa hyötysuhde taas paranee, joten lämpöpumpun automatiikan kannattaa antaa huolehtia toiminnasta. Pohjoisen olosuhteisiin suunnitellut ilmalämpöpumput toimivat vielä 25 asteen pakkasessa eikä esimerkiksi meidän valmistamillamme lämpöpumpuilla ole pakkasrajaa”, Kummu kertoo. 

Mökin lämmittäjän muistilista

  1. Kun olet hankkimassa ilmalämpöpumppua, valitse Pohjoismaiden olosuhteisiin suunniteltu laite. Eteläisemmän Euroopan ilmasto-oloihin suunniteltuja malleja voi saada edullisemmin, mutta niiden hyötysuhde on pakkasilla  heikko ja laitteet soveltuvat Suomessa parhaiten kerrostalo- ja kaukolämpöasuntojen jäähdytykseen. 
  2. Laske ilmalämpöpumpun asetuslämpötila 12 asteeseen, kun mökillä ei olla. Näin energiaa säästyy, mutta lämpö riittää ulkoyksikköön jääksi kertyvän ulkoilman kosteuden sulatukseen. Jätä sähköpatterit tai lattialämmitys päälle, mutta säädä niiden termostaatit selvästi ilmalämpöpumpun asetusta alemmalle lämpötilalle. 
  3. Valitse etäohjattava laite, niin voit valvoa mökin lämpötilaa ja nostaa lämpötilan etukäteen mukavalle tasolle mökille saavuttaessa.

Vapaa-ajan asunnon ilmalämpöpumpun tärkeitä ominaisuuksia: 

  • Automaattikäynnistys: vaikka sähkökatko keskeyttäisi lämmityksen, lämpöpumppu jatkaa toimintaa automaattisesti muutaman minuutin kuluttua sähköjen palautumisesta. 

  • Teholämmitys-toiminto lämmittää mökin asetettuun lämpötilaan merkittävästi nopeammin verrattuna tavalliseen ilmalämpöpumppuun. 

  • Takkatoiminto jatkaa ilman kierrätystä ja tasoittaa tulisijan lämpötilaa, mutta ei tuhlaa sähköä silloin, kun mökkiä lämmitetään tulisijalla.  

  • Etäohjauksen avulla voit ohjata ilmalämpöpumppua ja seurata kulutusta mistä tahansa älypuhelimen avulla.

  • 3-D-ilmavirtaus yhdistää vaaka- ja pystysuoran swing-toiminnon ja pienentää sekä mökin yläosan ja lattiatason lämpötilaeroa että ohjaa lämpöä nurkkiin. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ilmalämpöpumpulla lämpiävän mökin järkevä ylläpitolämpötila on 12 astetta. Tällöin sähköä säästyy, mutta sisäilmassa riittää energiaa ulkoyksikköön kertyvän jään ajoittaiseen sulattamiseen.
Ilmalämpöpumpulla lämpiävän mökin järkevä ylläpitolämpötila on 12 astetta. Tällöin sähköä säästyy, mutta sisäilmassa riittää energiaa ulkoyksikköön kertyvän jään ajoittaiseen sulattamiseen.
Lataa
Ahkerassa talvikauden käytössä olevan mökin lämmönlähteeksi kannattaa harkita ilma-vesilämpöpumppua. Siihen yhdistetty varaaja tuottaa myös lämpimän veden edullisemmin kuin suoralla sähköllä lämpiävä varaaja.
Ahkerassa talvikauden käytössä olevan mökin lämmönlähteeksi kannattaa harkita ilma-vesilämpöpumppua. Siihen yhdistetty varaaja tuottaa myös lämpimän veden edullisemmin kuin suoralla sähköllä lämpiävä varaaja.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Daikin Finland
Daikin Finland
Äyritie 16, Plaza Business Park
01510 Vantaa

+358 10 309 0220https://www.daikin.fi/

Daikin Europe N.V. Suomen sivuliike

Daikin on maailman johtava lämpöpumppujen valmistaja ja lämpöpumpputeknologian sekä kylmäaineiden kehittäjä. Daikin tuottaa lämmitys-, jäähdytys- ja ilmanvaihtoratkaisuja sekä kotitalouksille että suurkohteisiin. Daikin on ainoa valmistaja, joka sekä kehittää että valmistaa itse kaikki lämpöpumppujen keskeiset osat: kompressorit, kylmäaineet ja lämmönvaihtimet.

Daikin on perustettu 1924 ja Daikin Europe 1972, Suomessa Daikinin lämpöpumppuja on asennettu vuodesta 1968 lähtien.

Pohjoismaihin on asennettu jo yli 200 000 Daikinin lämpöpumppua. Euroopassa Daikinilla on sekä tuotekehityskeskus että viisi lämpöpumpputeknologiaan keskittynyttä tuotantolaitosta. Komponentteja, kylmäaineita ja valmiita tuotteita valmistetaan kaikkiaan 14 tehtaassa eri puolilla Eurooppaa. Daikinin Pohjoismaiden olosuhteisiin tarkoitetut lämpöpumput kehitetään ja valmistetaan Euroopassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Daikin Finland

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme