Insinööriliitto IL ry

Yksityisen sektorin palkansaajille viikko lisää lomaa

Jaa
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo esittää, että yksityisen sektorin palkankorotuspaineita helpotetaan sopimalla työntekijöille yksi lomaviikko lisää.
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo

– Teknologiateollisuuden kolmen sopimusalan neuvottelut optioratkaisusta eli vuoden 2023 palkankorotuksista päättyivät tuloksettomina. Työnantaja oli neuvotteluissa nuuka kuin laihialainen, palkankorotuksiin ei tuntunut olevan varaa juuri ollenkaan. Ylimääräinen lomaviikko voisi olla yksi pelimerkki lisää, kun ryhdymme neuvottelemaan uusista työehtosopimuksista, Salo pohtii.

Hänen mielestään yhden lomaviikon lisääminen on helppo toteuttaa poistamalla lauantailaskenta.

– Samalla järkevöitämme vuosilomiin liittyviä käytäntöjä vastaamaan todellisuutta, jossa elämme. Työviikko on ollut viisipäiväinen 1960-luvun lopulta lähtien, mutta lomalaskennassa on edelleen yleisesti käytössä kuusipäiväinen työviikko.

Salon mielestä loman lisääminen on hyvä lääke suomalaista työelämää vaivaavaan ongelmaan.

– Ongelmat työssä jaksamisessa ovat 2020-luvun työelämässä valitettavan yleisiä. Asiantuntijat palavat loppuun ennen aikojaan, työssä uupumisesta johtuvia sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyseläkkeitä on liikaa. Pitkittyessään ja pahetessaan työhyvinvoinnin ongelmat käyvät yritykselle kalliiksi, kun tuottavuus alkaa kärsiä, hän sanoo.

Salo uskoo työntekijöiden loman lisäämisen viikolla tulevan työnantajalle ajan myötä korkojen kanssa takaisin. Osa asiantuntijoiden työstä tulee tehdyksi lyhyemmässä ajassa, eli tuottavuus kasvaa.

Tuottavuuden kasvu tulee myös toista kautta, kun lisääntynyt vapaa-aika tukee jaksamista ja lisää työntekijöiden hyvinvointia.

– Sairauslomat vähenevät ja työurat pitenevät, kun työssä jaksetaan nykyistä paremmin. Kukaties se osaajapulakin tätä kautta helpottuu ainakin vähän.

­– Minusta tämä on molemmille osapuolille win–win-tilanne, johon työnantajien kannattaa tarttua, Salo sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290

Kuvat

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme