Vuoden keittokirja on Sienihullu

Ruokatoimittaja Anu Braskin ja valokuvaaja Sami Revon Sienihullu on oivaltava ja inspiroiva ruokakirja, joka tuo sienet nykypäivään. Kirjailija kuvailee sitä sienihullun niiaukseksi metsän suuntaan, nöyräksi kiitokseksi sieniapajille ja oodiksi itiöemille ja ihmeelliselle sienirihmastolle.
Ruokatoimittajat ry:n raati ihastui kirjan ammattimaiseen otteeseen, aitoihin kuviin ja rouheaan kokonaisuuteen, joka palvelee niin kokenutta kuin vasta syttyvää sienihullua. Kuvissa ruoka on upeasti pääroolissa, ja käsin tehdyt astiat ja vahvat taustavärit sopivat täydellisesti sienten seuraan. Sienet ovat Sienihullun päätähtiä!
Sienihullu houkuttelee retkelle syksyiseen metsään. Aukeaman laajuiset kuvat sienimaastosta saavat metsän sammaleet ja maatuvat lehdet tuntumaan käsissä ja tuoksumaan nenässä samalla kun kantarellit ja mustatorvisienet kutsuvat: Poimi meidät!
Ruokatoimittajia ilahduttaa, miten Sienihullu tempaa lukijan luontoon, jonne nykyihmisen kannattaa suunnata etsimään luonnosta kaikkea sitä hyvää, mitä se tarjoaa - myös ruokapöytään.
Kirjassa näkyy kirjoittajan vahva omistautuminen ja sienitietämys. Tarjolla on Braskin vuosikymmenten aikana keräämää tietoa ja osaamista ruokasienistä. Ruokatoimittajat kannustavat käyttämään sitä hyväksi!
Sisällysluettelo antaa selkeän käsityksen, kuinka monipuolisesti sieniä käsitellään. Sienihullussa on reseptiikan lisäksi sienitietoa ja tarinoita. Kirjan resepteihin rohkenee tarttua ilman suurempaa sienitietämystä. Ruokaohjeet ovat monipuolisia ja selkeitä, yksiselitteisen tarkasti laadittuja. Brask yhdistää ronskilla tyylillään ruokasieniin laadukkaita ja yllättäviäkin raaka-aineita kuten merilevää, harissaa ja ruusun terälehtiä.
Mukana on paljon perusreseptejä, jotka on tuotu uudelle tasolle kekseliäästi eri sienilajeja hyödyntämällä ja esimerkiksi tuoreita yrttejä käyttäen. Nämä sienireseptit tuovat sienet tähän päivään ja osaksi niin arkea kuin juhlaa. Suppilovahverosimpukat, mustatorvisieninuudelit ja nyhtösienitacot käyvät esimerkeiksi ruokalajeista, joita tekee mieli kokata perheelle tai ystäville.
Ruokakirjoittamisen ammattilaisina Ruokatoimittajat arvostavat myös huolella laadittua hakemistoa. Sienihullussa se on kaksinkertainen: sekä ruokalajeittain että sienilajeittain.
– Sienihullu on pitkään haudutettu kirja, olen kasannut sitä jo vuosia. Olen suunnitellut, pohtinut, mallannut. Maistellut, haistellut ja testaillut. Kerryttänyt reseptiikkaa, opetellut ja opiskellut sieniä, jututtanut sieni-ihmisiä ja sienihulluuntunut itsekin yhä vain lisää, toteaa Anu Brask.
– Metsäsienet ansaitsevat kaiken mahdollisen huomion, joten on erityishienoa, että kirja palkitaan. Kokonaisuus on kyllä meistä tekijöistäkin hieno Sami Revon kuvia, Mari Paikkarin astioita ja Ilona Braskin piirroksia myöten, joten otamme kiitollisina huomion vastaan, Brask sanoo.
Kunniamaininnat kahdelle tiimille
Ruokatoimittajat ry antaa tänä vuonna kaksi kunniamainintaa. Molemmat kunniamaininnan saajat ovat kulttuuritekoja, jotka toimivat myös lukukirjoina.
Kunniamaininta: Kansallisteatterin näyttelijöiden reseptikirja, Kansallisteatterin Näyttelijäyhdistys, kuvat Laura Riihelä, Otava 2022
Kansallisteatterin näyttelijöiden reseptikirja kokoaa lupauksensa mukaisesti legendaaristen näyttelijöiden parhaita reseptejä vuosikymmenten varrelta. Kirja avaa ruokamuistojen ja reseptiikan kautta Kansallisteatterin maailmaa, historiaa ja näyttelijöiden elämää. Kansallisteatterin Näyttelijäyhdistyksen tuottama ja Laura Riihelän kuvaama kirja on kaunis kuin koru, ja Kansallisteatterissa kuvatut ruoat nousevat maagisiin sfääreihin. Ruokakirja juhlistaa tänä vuonna 150 vuotta täyttävää Suomen Kansallisteatteria - myös Ruokatoimittajat onnittelevat Kansallisteatteria!
Kunniamaininta: Ninja keittiössä, Heikki Valkama ja Jesper Björkell, Tammi 2022
Ninja keittiössä on kurkistus japanilaiseen ruokakulttuuriin suomalaisesta näkökulmasta. Toimittaja Heikki Valkama antaa äänen ravintoloitsija Jesper Björkellille, joka on japanilaisen keittiön lähettiläs Suomessa. Kirjan ytimessä on Björkellin kasvutarina: hän kertoo rehellisesti, miltei vereslihalla, miten koukeroisen tien on kulkenut ennen Shinobi-ravintolan avaamista. Björkellin tarina käy esimerkiksi jokaiselle joka pohtii, voisiko hän pärjätä ravintola-alalla. Monenlaisista lähtökohdista voi nousta menestykseen!
Ninja keittiössä -kirjaan on tallennettu Helsingin Kampissa toimivan Shinobin reseptiikka - kokkaa vaikka misokoisoa ja nauti se umeshu spritzin kanssa. Lisäksi Valkama perehdyttää japanilaisen keittiön saloihin; millaista ruokaa tarjotaan minkäkin tyyppisessä ravintolassa ja miten japanilaisia raaka-aineita käytetään.
Ruokatoimittajat ry:n terveiset kirjojen tekijöille
Ruokatoimittajat ry arvostaa kaikkia kotimaisia kustantamoita ja tekijöitä, jotka julkaisevat ruoka- ja keittokirjoja, ja siten osaltaan tukevat ja edistävät suomalaista ruokakulttuuria. Yhdistys esittää kuitenkin toiveen, että kustantajat ja tekijät kiinnittäisivät vielä enemmän huomiota kirjojen, erityisesti tekstin, oikolukuun ja viimeistelyyn.
Ruokatoimittajat ry:n myöntämät vuotuiset palkinnot jaettiin Viini & Ruoka -messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Kuvia kirjoista Messukeskuksen kuvapankissa https://mediabank.messukeskus.com/i/ADsdzwbNqtrhmPupQZHvC43SjgU5yWKc. Kuvia palkinnonjakotilaisuudesta tulossa kuvapankkiin https://mediabank.messukeskus.com perjantaina iltapäivällä.
Lisätietoja Vuoden keittokirja -palkinnosta:
Ruokatoimittajat ry, Mariaana Nelimarkka, p. 050 548 9999, mariaana.nelimarkka@gmail.com
Ruokatoimittajat ry, Kati Pohja, p. 045 889 3118, kati.pohja@gmail.com
Lisätietoja Viini & Ruoka -messuista:
Helsingin Messukeskus, tiedottaja Antti Karjunen, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com
Ruokatoimittajat ry edistää suomalaista ruokakulttuuria ja ottaa aktiivisesti kantaa alan kysymyksiin. Sen toimintaan kuuluu säännöllinen koulutus. Yhdistykseen kuuluu 69 ruokajournalismin ammattilaista, jotka työskentelevät sekä vakituisina että freelance-ruokatoimittajina eri tiedotusvälineissä.
Viini & Ruoka on Suomen suurin ruoka- ja viinitapahtuma. Se järjestetään 27.–30.10.2022 Helsingin Messukeskuksessa samanaikaisesti Helsingin Kirjamessujen kanssa. Tapahtuman järjestävät yhdessä Viinilehti Oy ja Messukeskus.
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Kennelliiton Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain.
Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Messukeskus toi vuonna 2024 pääkaupunkiseudulle 245 miljoonan euron tulovirran ja toiminnan työllisyysvaikutus oli 3335 henkilötyövuotta. Omistajayritys Suomen Messut perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The realsocial media. www.messukeskus.com @messukeskus
Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for a wide variety of occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congresses and business events every year.
Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel. The events held at the Helsinki Exhibition and Convention Centre last year brought in a revenue stream of 245 million euros to the Helsinki metropolitan area and created the equivalent of 3,335 full-time jobs. The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. | Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Messukeskus
Johtajaseminaari Teknologia 25 -messujen yhteydessä: Kasvua ja kilpailukykyä suomalaiselle teollisuudelle24.6.2025 11:14:36 EEST | Tiedote
Suomalaisten teollisuusyritysten johtajille suunnattu seminaari ”Rohkeaa johtajuutta – Kasvua ja kilpailukykyä suomalaiselle teollisuudelle” järjestetään 4.11.2025 Helsingin Messukeskuksessa yhteistyössä MAKE in Finland -ekosysteemin kanssa. Seminaarin keynote-puhujana kuullaan sarjayrittäjä ja kasvun asiantuntija Anssi Rantasta.
Pizzan tulevaisuus paistuu Gastro Helsinki -messuilla – Pizzamestari-kilpailu kokoaa alan huiput yhteen24.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote
Suomen pizzanvalmistuksen huiput kohtaavat, kun arvostettu Pizzamestari-kilpailu järjestetään Gastro Helsinki -messuilla 11.3.2026 Helsingin Messukeskuksessa. Kilpailu kokoaa yhteen maan taitavimmat pizzantekijät, jotka mittelevät mestaruudesta tiukassa ja taitoa vaativassa kisassa.
Suosikkikirjailijat keskustelevat lukijoiden kanssa Helsingin Kirjamessujen lukupiireissä17.6.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin Kirjamessujen koko ohjelma julkaistaan 23.9.2025, mutta jo nyt saadaan maistiaisia tarjonnasta. Kirjamessuilla järjestetään kymmenen lukupiiriä, joissa lukijat pääsevät keskustelemaan uutuuskirjasta kirjailijan kanssa. Kirjasome järjestää myös tilaisuuden, jossa annetaan käytännön vinkkejä lukupiirin perustamiseen. Kirjamessut kannustaa ihmisiä lukemaan ja keskustelemaan kirjoista. Helsingin Kirjamessut järjestetään torstaista sunnuntaihin 23. – 26.10.2025 Helsingin Messukeskuksessa.
Habitaren 2025 kutsuvierasosastoina nähdään kokeilevuudestaan ja käsityöperinteen arvostuksesta tunnetut ruotsalainen Fogia ja tanskalainen New Works13.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Habitare 2025 tuo syyskuussa yhteen lähes 500 upeaa yritystä – tuttuja ja ensikertalaisia. Kutsuvierasosastoina nähdään kaksi kokeilevuudestaan ja käsityöperinteen arvostuksesta tunnettua huonekalubrändiä: ruotsalainen Fogia ja tanskalainen New Works. Mukana ovat myös Designkavereiden ja Muurlan pop up -osastot. Pohjoismaiden johtava huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 10.–14.9.2025.
Matkamessujen lomakysely – kolmasosa on varannut ulkomaanmatkan12.6.2025 11:00:17 EEST | Tiedote
Tuoreen lomakyselyn mukaan suomalaisten kesälomasuunnitelmat ovat monimuotoisia ja jakautuvat laajasti eri puolille maailmaa ja kotimaata. Matkamessujen kesälomakyselyyn vastanneista kolmasosa on varannut ulkomaanmatkan, noin joka kahdeksas vastaaja odottaa vielä äkkilähtötarjouksia. Kotimaan kohteissa korostuvat mökkeily, kaupunkilomat ja luonnossa liikkuminen. Vastuullisuus näkyy valinnoissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme