Hämeen ammattibarometri: Työvoimapulaa potevien ammattien määrä laskussa, mutta yhä suuri
Työvoimapulan painopiste on edelleen terveys- ja sosiaalialan ammateissa. Hämeen vaikein tilanne on sosiaalityön erityisasiantuntijoiden, sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien, lähihoitajien, psykologien, yleislääkäreiden, ylilääkäreiden ja erikoislääkäreiden, hammaslääkäreiden, kuulontutkijoiden ja puheterapeuttien, suuhygienistien, ylihoitajien ja osastonhoitajien sekä lastentarhanopettajien rekrytoinneissa. Samanaikaisesti ongelmat osaavan työvoiman saatavuudessa jatkuvat edelleen monissa tekniikan, teollisuuden, rakentamisen ja opetussalan ammateissa. Koronapandemian vaikutuksesta mm. ravintola- ja suurtaloustyöntekijöiden työmahdollisuudet olivat rajatut, mutta nyt pula osaavista tekijöistä on näkynyt jo useammassa arviossa.
Monissa ammateissa työmarkkinatilanne vaihtelee seutukunnittain, mutta esimerkiksi sosiaalityön erityisasiantuntijoista, sairaanhoitajista ja terveydenhoitajista, lähihoitajista, psykologeista, yleislääkäreistä, ylilääkäreistä ja erikoislääkäreistä, hammaslääkäreistä, kuulontutkijoista ja puheterapeuteista, suuhygienisteistä ja lastentarhanopettajista on pulaa koko Hämeen alueella.
Työvoiman ylitarjontaa arviointiin olevan ainoastaan 13 ammatissa. Eniten ylitarjontaa työvoimasta on edelleen yleissihteereistä.
Rekrytointitarpeiden arvioidaan lähitulevaisuudessa kasvavan eniten sairaanhoitajista ja terveydenhoitajista, psykologeista, yleislääkäreistä, ylilääkäreistä ja erikoislääkäreistä, hammaslääkäreistä, sähkö- ja automaatioinsinööreistä, ylihoitajista ja osastonhoitajista, kuulontutkijoista ja puheterapeuteista, lastentarhanopettajista, lähihoitajista, elektroniikan erityisasiantuntijoista ja sosiaalityön erityisasiantuntijoista.
Miten ja miksi ammattibarometri tehdään?
Ammattien työmarkkinanäkymien arvio tehdään TE-toimistoissa. TE-toimiston virkailijat arvioivat noin 200 ammatin työvoiman kysyntänäkymiä ja työvoiman kysynnän ja tarjonnan tasapainon kehitystä puoleksi vuodeksi eteenpäin. Hämeessä arviointiin osallistuu myös yhteistyötahoja.
Työ- ja elinkeinotoimistot perustavat arvionsa työnantajilta ja työnhakijoilta haastattelujen ja työnantajakäyntien kautta saamiinsa tietoihin sekä muun muassa barometrien ja seurantajärjestelmien tietoihin.
Ammattibarometriarvioinnilla pyritään parantamaan avointen työpaikkojen ja työnhakijoiden kohtaamista sekä edistämään ammatillista ja alueellista liikkuvuutta.
Parhaillaan on käynnissä ammattibarometrin valtakunnallinen uudistaminen. Uusi malli otetaan käyttöön ensi vuonna. Uudessa mallissa muun muassa osaamistarpeiden ennakointi tullaan huomioimaan entistä paremmin.
Barometrin tuloksia voi tarkastella seutukunnittain ja ammattinimikkeittäin Ammattibarometrin kotisivulla.
Lisätietoja:
Hämeen TE-toimisto:
Johtaja Eija Mannisenmäki, puh. 0295 041 840
Palvelujohtaja Pekka Voutilainen, puh. 0295 041 795
etunimi.sukunimi@te-toimisto.fi
Hämeen ELY-keskus:
Erikoissuunnittelija Sanna Paakkunainen puh. 0295 025 159
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus
Peltovalvonnat käyntiin Päijät- ja Kanta-Hämeessä – tukiehtojen toteutumista valvotaan tilakäynneillä ja satelliittien avulla4.7.2025 09:09:34 EEST | Tiedote
Hämeen ELY-keskus aloitti maatilojen peltotukien valvontakäynnit heinäkuun alussa. Paikan päällä valvontakäynti tehdään tänä vuonna 60 tilalle Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Tilakäyntien ohella tukiehtojen toteutumista seurataan satelliittikuvien avulla.
Hämeen leväseurantapaikoilla on tähän mennessä ollut muutama vähäinen sinileväesiintymä3.7.2025 14:06:37 EEST | Tiedote
Hämeessä on tänäkin kesänä 18 valtakunnallista leväseurantapaikkaa. Sinilevähavainnot ovat olleet tähän mennessä vähäisiä.
EU:n maaseuturahoitusta saavia hankkeita Kanta- ja Päijät-Hämeessä valittu – Loppuvuodelle rahoitusta reilusti jäljellä2.7.2025 10:43:16 EEST | Tiedote
Alkuvuonna päättyneillä valintajaksoilla saaduista hakemuksista ELY-keskus valitsi rahoitettavaksi 14 toteutukseen etenevää maaseudun kehittämishanketta. Hankkeilla parannetaan esimerkiksi yrittäjien tekoälytaitoja, kunnostetaan jokimelontareittejä ja kehitetään Hämeelle tärkeää ruokasektoria. Loppuvuodeksi tukirahaa on jäljellä reilusti, mutta hakemuksia kaivataan, jotta raha tulee Hämeessä hyötykäyttöön.
Hinkkasen silta Janakkalassa korjataan, liikenne kiertotielle maanantaina 7.7.2025 klo 8.0030.6.2025 13:03:00 EEST | Tiedote
Mallinkaistentie (tie 13856) Janakkalassa katkaistaan liikenteeltä Hinkkasen sillan korjauksen ajaksi. Työn ajaksi liikenne ohjataan kiertotielle.
Harjulan silta Janakkalassa uusitaan, liikenne kiertotielle tiistaina 8.7. klo 12.0030.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Löyttymäentie (tie 13857) Janakkalassa katkaistaan liikenteeltä Harjulan sillan uusimisen ajaksi. Työn ajaksi liikenne ohjataan kiertotielle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme