Kunniaan liittyvä väkivaltatyö Suomessa – Sopu-työ 10 vuotta
Loisto setlementin Sopu-työtä tehdään ennaltaehkäisten, rohkeasti puuttuen sekä tarjoten tukea sekä kunniaan liittyvää väkivaltaa kokeneille että väkivallan tekijöille. Kymmenessä vuodessa termien ja käsitteiden lisäksi on muuttunut myös tavat puuttua ja kohdata kunniaan liittyvää väkivaltaa.
Seminaarin avaa THL:n erityisasiantuntija Mimmi Koukkula, jonka jälkeen pääpuheenvuorot kuullaan tohtori Robert Ermersiltä Radboudin yliopistosta Hollannista, kunniaan liittyvän väkivallan ehkäisyn asiantuntija Farwha Nielseniltä Tanskasta sekä Suomen Akatemian tutkijatohtori Sanna Mustasaarelta. Lisäksi kunniaan liittyvästä väkivallasta ja sen parissa kehitetyistä työskentelytavoista kertovat Sopu-työn asiantuntijat sekä poliisin, lastensuojelun, koulumaailman ja järjestöjen edustajat.
”Kunniaan liittyvä väkivaltatyö on ollut Suomessa pitkään järjestölähtöisen auttamistyön harteilla. On ollut ilahduttavaa huomata, että näiden kymmenen vuoden aikana on eri sektorien välinen yhteistyö lisääntynyt ja jokaisen rooli sekä osaamisen tärkeys kirkastunut. Kunniaan liittyvän väkivallan vastustaminen onnistuu parhaiten saumattomalla yhteistyöllä”, toteaa Henna Kolehmainen, Loisto setlementin kohdennetun työn työalajohtaja.
”Olen erityisen ylpeä siitä, että Sopu-työssä on uskallettu kriittisesti pohtia ilmiötä ja ammatillisen puuttumisen tarvetta, esteitä ja keinoja. Kymmenen vuoden aikana on voitu uudistua ja löytää ilmiöstä uusia ja syvempiä tasoja, joka on kehittänyt työmuodon näyttöön perustuvaa osaamista laadukkaalla tavalla eteenpäin. Sopun osaamisen syventyminen on tapahtunut asiakkaiden aidon kohtaamisen ja kuuntelemisen kautta. Vaikeissa elämäntilanteissa, joissa toivon tunne vielä antaa odottaa itseään, on kohdatuksi tulemisella valtava kannatteleva voima. Se on Sopu-työn ydintä. ” Kolehmainen jatkaa.
Seminaarissa esitellään mm. millä tavoin ja millaisin käsittein ilmiöstä olisi hyvä puhua 2020-luvulla, teoriaa case-esimerkkien kautta, perheiden kanssa tehtävän työn työskentelymallia sekä ylirajaisten avioliittojen sekä pakkoavioliittojen tunnistamiseen liittyviä tekijöitä. Lisäksi kuullaan miten kunniaan liittyvää väkivaltaa kokevien uhrien ja väkivaltaa käyttävien kanssa työskennellään ja esitellään pitkäjänteisen tuen työmalli kunniaan liittyvän väkivallan vuoksi perhe- ja sukuyhteisöistään ulossuljettujen nuorten kanssa työskentelyyn (Bahar-hanke 2018-2021).
Lisätiedot ja toimittajien ilmoittautumiset tapahtumaan:
Johanna Aapakallio
johtava asiantuntija, kunniaan liittyvän väkivallan vastainen työ
p. 040 192 0815
johanna@loistosetlementti.fi
Henna Kolehmainen
työalajohtaja, Loisto setlementin kohdennettu työ (kunniaan liittyvän väkivallan vastainen työ. seksuaaliterveys- ja väkivaltatyö, nuorten vanhempien vauvaperhetyö)
p. 0400 273 046
henna.kolehmainen@loistosetlementti.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna Aapakallio
johtava asiantuntija, kunniaan liittyvän väkivallan vastainen työ
p. 040 192 0815
johanna@loistosetlementti.fi
Henna Kolehmainen
työalajohtaja, Loisto setlementin kohdennettu työ (kunniaan liittyvän väkivallan vastainen työ. seksuaaliterveys- ja väkivaltatyö, nuorten vanhempien vauvaperhetyö)
p. 0400 273 046
henna.kolehmainen@loistosetlementti.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Loisto setlementti ry on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton setlementtiyhdistys, joka tekee sosiaalista nuorisotyötä pääkaupunkiseudulla. Loisto setlementin toimintaa ovat mm. Tyttöjen Talot & Poikien Talot pääkaupunkiseudulla. Loisto setlementti ry:n Sopu-työ on työskennellyt kunniaan liittyvän väkivallan ennaltaehkäisemiseksi ja tukenut nuoria aikuisia ja perheitä kunniaan liittyvissä kriisi- ja konfliktitilanteissa vuodesta 2012 lähtien. Työ koostuu ennaltaehkäisevästä työstä, kriisi- ja konfliktityöstä sekä pitkäjänteisestä tukityöstä. Loisto setlementti on Suomen Setlementtiliiton jäsen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.