Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta TYNK

Jäterikollisuus pois, tilalle uusiokäytön mahdollistavaa suunnittelua

Jaa
Suunnilleen näin kuuluisi tiivistettynä resepti, jolla arvokkaat raaka-aineet saataisiin hyödynnettyä uusioraaka-aineina nykyistä tehokkaammin. Koska maailma ei ole näin yksinkertainen, tarvitaan paremman kiertotalouden eteen paljon ajatus- ja lainsäädäntötyötä. Tuottajavastuuiltapäivä kokoaa jälleen kiertotalouden ammattilaiset Tampere-taloon 2. marraskuuta.

Jäterikollisuuden globaali liikevaihto on hieman laskentatavasta riippuen noin 100 – 281 miljardia dollaria vuodessa. Kansainvälisen poliisiorganisaatio Interpolin arvio vastaa siis esimerkiksi Suomen valtion vuoden 2022 budjettia 1,5 – 4,3-kertaisesti.

"Aseiden, huumeiden ja ihmiskaupan jälkeen jätteillä tehtävä rikollisuus on seuraavaksi isoin. Suomessa volyymit ovat kansainvälisesti pieniä, mutta emme mekään valitettavasti ilmiölle immuuneja ole", Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta TYNK:n puheenjohtaja Arto Puumalainen sanoo.

Jätealan rikokset tuntee hyvin keskusrikospoliisin rikoskomisario Riku Lindqvist. Hän on yksi kymmenestä asiantuntijasta, jotka saapuvat puhumaan TYNK:n järjestämän Tuottajavastuuiltapäivään Tampere-taloon keskiviikkona 2. marraskuuta. 

Kiertotalous rakentaa huoltovarmuutta

Ensimmäisen kerran tuottajavastuuiltapäivä järjestettiin vuonna 2016. Viime vuonna tapahtumaan otti osaa ennätysyleisö. Viime vuoden tapaan tilaisuuden juontaa globaalisti ja omakohtaisestikin kiertotalouteen sekä sen puutteeseen perehtynyt Madventures-toimittaja Riku Rantala.

"Tuottajavastuualat ovat olleet aina hyvin edustettuina. Viime vuosina yleisössä on ollut yhä enemmän yrityksen edustajia ja esimerkiksi juristeja, sillä kierrätys- ja tuottajavastuukysymyksiä katsotaan monipuolisista näkökulmista", TYNK:n pääsihteeri Maija Holma kertoo.

TYNK:iin kuuluu 13  oman alansa tuottajayhteisöä, jotka vastaavat jätelain mukaan jäsentensä keräys- ja kierrätysvelvoitteista. Toiminnan kehittyessä materiaalin keräämisestä on tullut perustyötä. Nyt kaikilla tuottajavastuualoilla kuuma kysymys on se, miten oman alan tuotteisiin kerran louhitut mineraalit ja raaka-aineet kyetään hyödyntämään uusiomateriaalina entistä paremmin. 

"Neitseellisen raaka-aineen vähentäminen on ympäristö- ja talouskysymys, mutta koronan, Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan ja näitä seuranneen inflaation myötä uusiokäytöstä on tullut yhä enemmän myös huoltovarmuuskysymys", Holma tiivistää.

Puhelimen osat on voitava kierrättää

TYNK:n tehtävänä on kehittää jäsentensä verkostoitumista ja kasvattaa kiertotalouden asiantuntijuutta. Puumalainen ja Holma ovat huomanneet, että kehittämiselle on tarvetta. Tuottajavastuu toteutuu Suomessa jo hyvin, ja myös valtaosa yrittäjistä sekä kuluttajista suhtautuu kierrättämiseen pieteetillä. Yhteistyötä ja kehittämistä tarvitaan esimerkiksi jäterikollisuuden torjunnassa. 

"Jätteiden käsittely kiertotalouden materiaaleiksi väistämättä maksaa. Vain riittävän suuri ja vahva tuottajavastuujärjestelmä tekee käsittelystä tehokasta ja jäsenille niin edullista, ettei houkutuksia tule", Puumalainen miettii.

Holma nostaa esiin iltapäivän ohjelmasta Geologian Tutkimuskeskuksen Toni Eerolan puheenvuoron. Hän käsittelee digilaitteiden tuotesuunnittelua ja elinkaaren ympäristövaikutuksia. Aikana, jolloin kännykkä käy kahdessa vuodessa vanhaksi, on merkittävä kysymys, miten sen piirilevyistä, juotteista ja tukikomponenteista valmistetaan seuraava.

"Kysymys on siitä, miten laitteet suunnitellaan kestäviksi ja korjattaviksi mutta myös siitä, miten laitteet suunnitellaan alusta asti niin, että niiden komponentit saadaan mahdollisimman helposti kiertoon", Holma näkee.

Media tervetuloa!

Toivotamme median edustajat tervetulleeksi Tuottavastuuiltapäivään. 

Paikka: Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, Tampere. 

Aika: 2.11.2022 kello 12.30 – 17.00.

Haastattelut: Esiintyjiä on mahdollista haastatella tilaisuudessa, mutta autamme mielellämme myös haastattelujen ja taustatiedon järjestämisessä muulloin. Jos mahdollista, toivomme tietoa haastatteluista etukäteen, jotta voimme järjestää tarvittavan ajan. Toivomme, että ilmoitatte haastattelutoiveet aamupäivän 2.11. aikana.

Ohjelma: Tilaisuuden ohjelma esiintyjineen on liitteenä.

Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta TYNK

  • Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta perustettiin vuonna 2012 Suomessa toimivien tuottajayhteisöjen neuvottelufoorumiksi ja edunvalvojaksi.
  • Siihen kuuluvat Suomen Rengaskierrätys Oy, Suomen Autokierrätys Oy, Akkukierrätys Pb Oy, Recser Oy, SER tuottajayhteisö ry, FLIP ry, SELT ry, European Recycling Platform (ERP), Suomen Keräyspaperi Tuottajayhteisö Oy, Suomen Keräystuote Oy (SKT), Suomen Palautuspakkaus Oy (PALPA), Suomen Pakkaustuottajat Oy ja Suomen Uusiomuovi Oy.
  • TYNK järjestää alan kysymyksiä luotaavan Tuottajavastuuiltapäivän Tampere-talossa torstaina 2.11. klo 12.30 – 17.00.
  • Tapahtumaa voi seurata myös videoyhteyden välityksellä sekä sosiaalisen median kanavissa tunnuksella #TVIP2022
  • Ilmoittaudu mukaan: https://www.tuottajayhteiso.fi/tvip

Yhteyshenkilöt

Maija Holma
Pääsihteeri, TYNK
+358 45 673 3258
info [at] tuottajayhteiso.fi

Arto Puumalainen
Puheenjohtaja, TYNK
+ 358 50 438 2635
arto.puumalainen [at] serty.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta TYNK
Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta TYNKinfo@tuottajayhteiso.fihttps://www.tuottajayhteiso.fi/

Tuottajayhteisöjen neuvottelukuntaan (tuottajayhteiso.fi) kuuluu 12 tuottajayhteisöä sekä yksi juomapakkausten palautusjärjestelmän ylläpitäjä, jotka toteuttavat yhteistä edunvalvontaa ja tekevät tuottajavastuuta tunnetuksi. Tuottajavastuusta säädetään jätelaissa (646/2011) sekä sitä täydentävissä asetuksissa. Pääosa yrityksistä hoitaa tuottajavastuunsa liittymällä tuottajayhteisön jäseneksi. Tuottajayhteisöt huolehtivat markkinoille saatettujen tuottajavastuun piiriin kuuluvien tuotteiden jätehuollosta ja sen kustannuksista sekä uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen liittyvän tiedon tuottamisesta kuluttajille. Tuottajavastuu koskee renkaita, autoja, paperia ja paperituotteita, paristoja ja akkuja, ajovoima-akkuja, sähkö- ja elektroniikkalaitteita sekä pakkauksia. Juomapakkausten tuottaja voi liittyä juomapakkausten palautusjärjestelmään.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta TYNK

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye