Terveyden edistämisen ylempi tutkinto-ohjelma antaa osaamisen yksilöllisen terveystiedon hyödyntämiseen

— Tämä erottaa TAMKin vahvasti muiden ammattikorkeakoulujen terveyden edistämisen tutkinto-ohjelmista. Tässä terveydenhuoltoalan ammattilaisille suunnatussa 90 opintopisteen opintokokonaisuudessa tähdätään siihen, että pysytellään yksilöstä kerätyn tiedon ja genomitiedon megatrendin aallonharjalla, vakuuttavat yliopettaja Arja Halkoaho ja lehtori Mari Laaksonen Tampereen ammattikorkeakoulusta.
Hyvinvointialueilla yksilöstä kerätty tieto tulee olemaan tärkeä kehittämisen keino myös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa.
Yksilöstä kerättyä tietoa kuten geneettistä eli perimästä saatavaa genomitietoa ei vielä osata hyödyntää riittävästi terveydenhuollossa sairauksien ennaltaehkäisyssä ja terveyden edistämisessä.
— Opinnot tähtäävät yksilöllisen datan käyttöön, jota tulisikin tulevaisuudessa hyödyntää enemmän terveydenhuollon kentällä. Sen avulla voidaan suunnitella terveyden edistämistä, Halkoaho ja Laaksonen perustelevat.
Genomitieto tukee yksilöllistettyä terveyden edistämistä ja sen ymmärtäminen edellyttää koulutusta. Suomessa ei vielä ole tällaista osaamista riittävästi.
Tutkinto joustavasti työn ohessa
Monialainen tutkinto ei ole suunnattu ainoastaan hoitotyöntekijöille, vaan siihen voivat hakeutua myös muut terveysalan ammattilaiset. Koulutus antaa valmiudet työskennellä terveyden edistämisen ja terveyden tutkimuksen kansallisissa ja kansainvälisissä asiantuntijatehtävissä.
— Opinnot toteutetaan monimuoto-opetuksena. Koulutuksen alussa opiskelija valitsee terveyden edistämisen tai työterveyshuollon opintosuunnan. Sen jälkeen opiskelija pystyy myös kohdentamaan opintojensa suuntaa omilla valinnoillaan halutessaan esimerkiksi terveydenhuollon johtamisen näkökulmaan, Laaksonen kuvailee valinnaisten opintojen monipuolisuutta.
Lähi- ja etäopetusta on keskimäärin kaksi tai kolme päivää kuukaudessa opintojen sisällön mukaan. Tutkinto on mahdollista suorittaa joustavasti myös työn ohessa. Tutkinto-ohjelmassa on erillinen työterveyshuollon syventävien opintojen osio, joka on tarkoitettu työterveyshoitajille ja -fysioterapeuteille.
Koulutuksessa hyödynnetään myös kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja. Opintoihin liittyy lisäksi projektiosaamista, joten osa työllistyy asiantuntijatehtäviin hankkeisiin.
Työelämälähtöiseen opinnäytetyöhön voi valita aiheen esimerkiksi oman työyhteisön kehittämisideasta tai se voi liittyä TAMKin kansallisiin tai kansainvälisiin tutkimushankkeisiin.Tutkinto-ohjelma on suunniteltu siten, että kaikki opintojaksot tukevat toisiaan ja tietoa voi hyödyntää sen lisääntyessä opintojen edistyessä.
Monet valmistuneet sijoittuvat esihenkilöasemaan työelämässä. Tämä vaatii eettistä ymmärrystä siitä, minkälaista tietoa terveydenhuoltojärjestelmä kerää ihmisestä ja miten sitä tulisi hyödyntää.
Lisätietoa:
Terveyden edistämisen ylempi tutkinto-ohjelma
TAMKin lisähaku YAMK-ohjelmiin
Hakuaika 28.11.—8.12.2022
Arja Halkoaho, sosiaali- ja terveysalan yliopettaja, Tampereen ammattikorkeakoulu
p. 040 6603 307, arja.halkoaho@tuni.fi
Mari Laaksonen, sosiaali- ja terveysalan lehtori, Tampereen ammattikorkeakoulu
p. 050 4325 951, mari.laaksonen@tuni.fi
Kuva: Emmi Suominen
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu
Traumainformoitu työote opettaa kohtaamaan ihmisen ihmisenä8.5.2025 12:57:10 EEST | Tiedote
Traumainformoidun työotteen koulutuksessa opetellaan luomaan turvaa ja luottamusta sosiaali- ja terveysalan asiakas- ja työyhteisösuhteisiin. Sen sijaan, että keskityttäisiin trauman hoitoon, asiakkaalle annetaan tilaa tutkia, miten koettu trauma näyttäytyy senhetkisessä elämässä. ESR+-rahoitteisen Traumainformoitu työote -hankkeen tavoitteena on kehittää koulutusmalli, jonka sisältöjä on pilotoitu syksyllä 2024 ja keväällä 2025 koulutuskokonaisuuksissa neljän hyvinvointialueen työntekijöille.
TAMKin tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän tai siirtohaun kautta? Hakuaika 2.–16.5.28.4.2025 12:31:57 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulun kevään 2025 avoimen väylän erillishaussa on runsas koulutustarjonta lukuisilla aloilla. Avoimen väylän erillishaku alkaa 2.5. ja päättyy 16.5. kello 15.00. Samaan aikaan käynnissä on myös siirtohaku korkeakouluopiskelijoille.
Opiskelijoiden hyvinvointipalvelut tukevat kokonaisvaltaisesti jaksamista ja menestystä16.4.2025 10:52:32 EEST | Tiedote
Opiskelijoiden hyvinvointi on avain onnistuneisiin opintoihin. Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) tukee opiskelijoiden jaksamista ja opiskelukykyä kokonaisvaltaisesti tarjoamalla monipuolisia palveluita aina oppimisen tuesta mielenterveyspalveluihin ja vertaistukitoiminnasta liikuntamahdollisuuksiin. Jokainen opiskelija ansaitsee tulla kohdatuksi ja saada tarvitsemansa tuen, oli kyse sitten opinnoista, arjesta tai elämänmuutoksista.
Työntekijän merkityksellisyyden tunne lisää vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan houkuttelevuutta2.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Merkityksellinen työntekijäkokemus vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alalla -hankkeessa (MERIT) luodaan ratkaisuja alan ammattilaisten veto- ja pitovoiman haasteisiin. Työntekijöiden yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen ja oikeiden johtamistapojen löytäminen ovat avain parempaan työelämään.
Tampereen ammattikorkeakoulun vuoden 2024 vuosikatsaus valmistui31.3.2025 13:07:22 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) vuosi 2024 oli menestyksellinen niin koulutuksen, TKI-toiminnan kuin kansainvälisen yhteistyön osalta. Opiskelijamäärät jatkoivat kasvuaan, ja opintojen läpäisyaste parani merkittävästi. Samalla TAMKin taloudellinen tulos vahvistui, mikä pienentää kestävän kehityksen mukaisen kampuskehityksen aiheuttamia vuosikuluja ja mahdollistaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) vahvistamisen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme