Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Apollonia-palkinto materiaalitutkija Pekka Vallitulle

Jaa
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian merkittävin palkinto, Apollonia-palkinto on myönnetty tänä vuonna biomateriaalitutkimuksen uranuurtajalle, professori Pekka Vallitulle. Palkinto on tunnustus pitkästä, laaja-alaisesta ja arvostetusta tutkijanurasta. Apollonia-palkinto luovutettiin Hammaslääkäripäivien avajaisissa 10.11.2022.
Prof. Pekka Vallittu, kuvaaja Pasi Leino
Prof. Pekka Vallittu, kuvaaja Pasi Leino

Professori Pekka Vallitun laaja-alainen tutkimus on keskittynyt erityisesti kuitumateriaaleihin ja kuitulujitteisiin rakenteisiin, joita on voitu hyödyntää esimerkiksi protetiikassa, paikkaushoidossa ja oikomishoidossa sekä luuta korjaavissa kirurgisissa implanteissa niin hammas- kuin yleislääketieteen puolella.

– Biomateriaali jäljittelee luun rakennetta ja fysikaalisia ominaisuuksia. Tavoitteena on myös jäljitellä luonnossa esiintyviä kudosten välisiä lujia sidoksia, joita löytyy esimerkiksi hammaskiilteen ja hammasluun väliltä.

Yksi uusimmista biomateriaalitutkimuksen poluista on vienyt Vallitun tutkimaan muun muassa pandojen purentatoimintaa, bamburuokavaliota ja sen evolutiivisia vaikutuksia purentaelimistöön.

– Tärkein tehtäväni on löytää poikkeuksellisiakin tutkimusavauksia ja syöttää niitä laajalle tutkimusverkostolle.

Hän pitää myös tärkeänä oman tutkimusinnostuksensa välittämistä nuorille tutkijoille.

­Vallittu toimii tällä hetkellä professorina ja laitoksen johtajana Turun yliopistossa sekä johtaa Turun kliinistä biomateriaalikeskusta. Lisäksi hänet tunnetaan innostavana kouluttajana kotimaassa ja ulkomailla.

Lennokkisharrastuksesta lähtenyt uteliaisuus materiaaleihin sysäsi Vallitun ensin opiskelemaan hammasteknikoksi. Kiinnostus materiaalitutkimukseen vei hänet edelleen jatkamaan opintoja hammaslääketieteelliseen, ja hän valmistui sekä hammaslääketieteen lisensiaatiksi että tohtoriksi vuonna 1994 Kuopion yliopistosta. Protetiikan ja purenatafysiologian erikoishammaslääkäriksi hän valmistui vuonna 2000.

Vallitun tieteelliset ansiot ovat mittavat. Hän on toiminut Turun yliopiston professorina lähes 20 vuotta, ollut kirjoittajana yli 680 vertaisarvioidussa artikkelissa sekä ohjannut 38 väitöskirjaa. Vallitulle on myös myönnetty lukuisia merkittäviä tieteellisiä tunnustuksia ja apurahoja. Vallitun ja tutkimusryhmän tutkimusten pohjalta on myönnetty yli 140 patenttia, ja tutkimustyö on synnyttänyt myös alan yrityksiä.

Apollonia-palkintoa (10 000 €) on jaettu vuodesta 1997 ja tänä vuonna palkinto myönnettiin 14. kerran.

Lisätiedot:

Prof. Pekka Vallittu, pekka.vallittu@utu.fi, p. 040 574 8200

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Prof. Pekka Vallittu, kuvaaja Pasi Leino
Prof. Pekka Vallittu, kuvaaja Pasi Leino
Lataa
Prof. Pekka Vallittu, kuvaaja Pasi Leino
Prof. Pekka Vallittu, kuvaaja Pasi Leino
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Bulevardi 30 B 5
00120 HELSINKI

p. 09 6803 120, toimisto@apollonia.fihttps://www.apollonia.fi

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Uusi Hyvä käytäntö -suositus: Suun tutkimus- ja hoitoväli on yksilöllinen27.3.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Yksilöllisesti määritelty suun tutkimus- ja hoitoväli ylläpitää suunterveyttä ja on sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta riittävä ja kustannusvaikuttava. Juuri julkaistu Hyvä käytäntö -konsensussuositus suun tutkimus- ja hoitovälin määrittämisestä muistuttaa myös, että hoitovälit toteutuvat parhaiten silloin, kun ne sovitaan potilaan kanssa yhdessä ja potilas osallistuu päätöksentekoon.

Päivitetty Käypä hoito -suositus: Kaikki vieroitushoidot ovat edullisempia kuin tupakoinnin jatkaminen6.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Nuorten nikotiiniriippuvuus alkaa ja kehittyy usein nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käytöllä. Ehkäisy tulee kohdistaa lapsiin ja nuoriin, todetaan päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa. Uusista nikotiinituotteista tiedetään vielä melko vähän, mutta nikotiinin haitat ovat hyvin tiedossa. Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on pitkäaikaissairaus, joka vaatii toistuvaa tukea ja seurantaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye