Keusote ja Helsingin yliopisto vievät tutkimustiedon sote-palveluiden käyttöön
– Keusotessa on jo vuosia tehty yhteistyötä Helsingin yliopiston kanssa. Tutkimus-, kehittämis-, innovaatio- sekä osaamisyhteistyön (TKIO) tuloksena syntyi ajatus tutkimustiedon tarjoamisesta ammattilaisillemme, kertoo johtava asiantuntija Hanna Pellikka Keusoten TKIO-palveluista.
Keusote on kehittänyt systemaattisesti uudella tavalla tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKI) yhteistyössä mm. yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa lisäämällä yrityksiin liittyvää tutkimus- ja kehittämisyhteistyötä. Tavoitteena on Keusoten tuottavuuden ja vaikuttavuuden lisääminen tutkimustietoon sekä strategiamme mukaiseen kehittämiseen pohjautuen.
– Me Helsingin yliopistossa haluamme tukea tulevien hyvinvointialueiden toimijoita tutkimustiedon hyödyntämisessä. Tällainen matalan kynnyksen seminaari on hyvä tapa edistää tutkijoiden ja hyvinvointialan ammattilaistenvälistä keskustelua, sanoo Helsingin yliopiston UHealth-hankkeen tutkimusjohtaja Ville-Pekka Sorsa.
Seminaarissa kuultiin laaja kattaus tiedettä
Torstaina järjestetyn tilaisuuden avasi Uhealthin tutkimusjohtaja Ville-Pekka Sorsa Helsingin yliopistosta. Torstaina järjestetyn tilaisuuden alussa perehdyttiin ikääntyneiden arkikuntoutuksen ominaispiirteisiin erikoistutkija Leena Forman johdannolla. Forman esitys sai keusotelaiset pohtimaan arki- ja kotikuntoutuksen käsitteiden eroja. Jatkossa Keusoten organisaatiossa tuleekin pohtia, millä tavalla kuntoutuksen palvelukokonaisuuksia nimetään ja eritellään.
Sen jälkeen tarkasteltiin muistisairaiden liikunnallista kuntoutusta dosentti Marja-Liisa Laakkosen vetämänä. Tutkimusten mukaan muistisairaiden liikunnallinen kuntoutus on vaikuttavaa. Se parantaa muistisairaiden toimintakykyä, muttei nosta sote-menoja. Kuntoutusta kannattaa siis tarjota myös muistisairaille.
Viimeisen tutkijaesityksen piti yliopistonlehtori Beata Segercrantz, jonka esityksessä analysoitiin teknologiaa osana ikääntyneiden palvelujen kehittämistä. Uuden teknologian käyttöönotto hoivatyössä muuttaa sekä hoivatyön luonnetta että asiakkaan roolia palveluissa. Teknologian omaksumiseen suhtaudutaan suurella optimismilla, vaikka se voi myös vaikeuttaa hoivatyötä.
Yhteistyön keskiössä on kuunnella Keusoten tarpeita ja sen pohjalta valita aiheita miniseminaareihin, joissa Helsingin yliopiston tutkijat esittelevät ajankohtaisia tutkimuksiaan soteammattilaisille. Seminaarisarja jatkuu keväällä 2023.
Lisätiedot medialle:
- Hanna Pellikka, johtava asiantuntija, Keusoten tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiopalvelut, hanna.pellikka@keusote.fi
- Ville-Pekka Sorsa, tutkimusjohtaja, Helsingin yliopisto, ville-pekka.sorsa@helsinki.fi
- Riikka Lämsä, tutkimuskoordinaattori, Helsingin yliopisto, riikka.lamsa@helsinki.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan sote on edelläkävijä sote-palveluiden kehittämisessä. Kuntayhtymään kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula.
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä muuttuu Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeksi 1.1.2023. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuspalveluiden järjestämisestä.
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon.
UHealth on yksi Helsingin yliopiston tutkimuksen profiloitumisalueista sekä sen tiedekuntien, tutkimuskeskusten ja verkostojen yhteistyöalusta terveyden ja hyvinvoinnin tutkimuksen alalla. Se kehittää parhaita käytäntöjä monitieteisen yhteistyön vahvistamiseksi ja tutkimustiedon käytön edistämiseen. Keusote on yksi UHealthin yhteistyökumppaneista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Keusoten aluehallitus päätti käynnistää valmistelun lisärahoituksen hakemiseksi28.5.2025 14:07:56 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) aluehallitus käsitteli 27.5.2025 kokouksessaan vuoden 2024 tilintarkastuskertomusta ja päätti samalla käynnistää valmistelun lisärahoituksen hakemiseksi.
Keusoten talous tasapainoon: Asukkaat uskovat ennaltaehkäiseviin palveluihin ja digiin28.5.2025 11:52:57 EEST | Tiedote
30 keskiuusimaalaista osallistui Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) asukaspaneeliin ja laati hyvinvointialueen päättäjille ehdotuksia talouden tasapainottamiseksi. Keskiuusimaalaiset luottavat ennaltaehkäisevien palveluiden, hyvien digipalveluiden, riittävän tiedottamisen sekä sujuvien ja tehokkaiden prosessien voimaan.
Aluevaltuusto hyväksyi osan palveluverkkomuutoksista – Nurmijärven osalta laaditaan kokonaisselvitys23.5.2025 08:12:46 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto kokoontui torstaina 22.5.2025 päättämään palveluverkoston muutoksista. Päätösten taustalla on aluehallituksen 22.4. hyväksymä tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma, jossa palveluverkolle on asetettu 2,6 miljoonan euron säästötavoite. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman tavoitteena on kattaa valtion edellyttämä 133 miljoonan euron alijäämä.
Hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat: Hyvinvointialueiden tulevaisuus rakennetaan luottamukselle20.5.2025 11:01:43 EEST | Tiedote
Hyvinvointialueiden ensimmäiset vuodet ovat olleet monella tapaa poikkeuksellisia. Historiallisen rakenteellisen muutoksen ohella olemme kohdanneet nopeasti muuttuvan toimintaympäristön, kiihtyvän kustannuskehityksen, kasvavan palvelutarpeen, henkilöstöpulan sekä asukkaiden kasvavat odotukset. Vaikka olemme vasta alkutaipaleella, on selvää, että alueuudistus on tullut jäädäkseen. Samalla hyvinvointialueiden pitkäjänteinen kehittäminen vaatii realistisia ja kestäviä edellytyksiä sekä puoluerajat ylittävää yhteistä näkemystä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen tulevaisuudesta.
Keusote vahvistaa vaikuttavaa ja vastuullista tekoälyn käyttöä15.5.2025 13:58:51 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) lähdetään rohkeasti vahvistamaan tekoälyn ja automaation vaikuttavaa ja vastuullista käyttöä. Tavoitteena on lisätä ammattilaisten aikaa asiakkaiden kohtaamiseen, tehostaa tietotyötä ja hallinnollisia prosesseja sekä hyödyntää nykyistä paremmin arvokasta sote-dataa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme