Valvira

Sosiaalityöntekijäkohtaiset lastensuojelun asiakasmäärät ovat liian suuria

Jaa
Lastensuojelun asiakasmitoitusvaatimukset eivät valvontaviranomaisten havaintojen mukaan täyty. Sosiaalityöntekijäkohtainen lapsimäärä on usein enemmän kuin laissa määritelty enimmäismäärä. Kun sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärä on liian suuri, asiakassuunnitelmat jäävät usein laatimatta ja lasten tapaamiset toteutumatta. Myös lasten ja perheiden palveluihin ja niitä koskeviin päätöksiin tulee viiveitä.
Kuvituskuva. Unsplash.
Kuvituskuva. Unsplash.

Laissa säädetty lastensuojelun asiakasmitoitus tarkoittaa sosiaalityöntekijäkohtaista asiakasmäärää. Asiakasmäärien keskiarvon mittaaminen ei riitä.

Asiakasmitoitusvaatimuksen täyttämiseen liittyvät haasteet vaikuttavat kielteisesti myös perustason sosiaalipalveluja tarvitseviin lapsiin. Nämä palvelut ruuhkautuvat, koska lastensuojelupalveluja tarvitsevia ja niihin oikeutettuja lapsia on saatettu siirtää niiden piiriin. Peruspalvelut voisivat auttaa monia muita lapsia, mutta niillä ei pystytä vastaamaan lastensuojelua tarvitsevien lasten kaikkiin tarpeisiin.

Lastensuojelulain mukaan lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän enimmäisasiakasmäärä on tällä hetkellä 35 lasta, ja vuoden 2024 alusta 30 lasta. Lastensuojelulaki edellyttää, että asiakasmäärää tarkastellaan jokaisen sosiaalityöntekijän kohdalla erikseen. Jos lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän vastuulla oleva lapsimäärä on enemmän kuin 35, kaikkien hänen vastuullaan olevien lasten lakisääteinen oikeus lastensuojelun sosiaalityöhön vaarantuu.

Mitä jos? Tarinoita lastensuojelusta -blogi Valviran verkkosivuilla käsittelee osin todellisiin tapahtumiin linkittyviä tarinoita lapsista, joiden sosiaalityöntekijöillä oli asiakkaita yli lain salliman määrän.

Hyvinvointialueiden omavalvonnalla keskeinen rooli

Valvira korostaa, että 1.1.2023 aloittavien hyvinvointialueiden tulee omavalvonnallaan varmistaa, että sosiaalityöntekijäkohtainen asiakasmäärä ei ylity. Hyvinvointialueiden vastuulla olevat lasten ja perheiden sosiaalipalvelut täytyy toteuttaa siten, että yhdenkään lapsen etu ja lakisääteiset oikeudet eivät vaarannu. Lapsella on oikeus erityiseen suojeluun ja oikeus saada lastensuojelun palveluja, kun hän niitä tarvitsee.

Lastensuojeluviranomaisen tärkein tehtävä on varmistaa lapsen edun ja oikeuksien toteutuminen. Siksi jokaisella lastensuojelun asiakkaana olevalla lapsella täytyy olla hänen asioistaan vastaava nimetty sosiaalityöntekijä, jolla on viranomaisen edustajana kokonaisvastuu turvata lapsen oikeus tasapainoiseen kehitykseen ja hyvinvointiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvituskuva. Unsplash.
Kuvituskuva. Unsplash.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valvira
Valvira
PL 43
00521 Helsinki

http://www.valvira.fi

Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvomme sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta.  Myönnämme sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan lupia ja ohjaamme aluehallintovirastoja, jotta lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt olisivat yhdenmukaisia koko maassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira

Sote-palveluntuottajien rekisteröintihakemusruuhkan purku jatkuu29.2.2024 15:25:43 EET | Tiedote

Sote-palveluntuottajien rekisteröintihakemuksia uuteen Soteri-rekisteriin tulee edelleen runsaasti ja niiden käsittely kestää pitkään. Hakemuksia on saatu ratkaistua yhteensä yli 600, mutta jonossa olevien määrä on kasvanut entisestään. Tällä hetkellä käsittelyä odottaa noin 2950 hakemusta. Valviran ja aluehallintovirastojen yhteinen palveluntuottajarekisteri Soteri on ollut käytössä nyt kaksi kuukautta.

Yksityisten sote-palveluntuottajien rekisteröintihakemuksia on jonossa noin 2000 – käsittely pahasti ruuhkautunut31.1.2024 08:39:40 EET | Tiedote

Yksityiset sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajat joutuvat nyt odottamaan tavallista pidempään ennen kuin pääsevät aloittamaan toimintansa. Lain mukaan yksityiset palveluntuottajat eivät saa aloittaa toimintaansa ennen kuin palveluntuottaja ja sen palveluyksiköt on rekisteröity Valviran ylläpitämään, uuteen Soteri-rekisteriin. Tällä hetkellä rekisteröintihakemusten käsittely on valitettavasti pahasti ruuhkautunut Valvirassa ja aluehallintovirastoissa. Yksittäisen rekisteröintihakemuksen käsittely voi enimmillään kestää jopa useita kuukausia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye