Hiipuvatko ostohalut ja kiinnostus kestävään kuluttamiseen hintojen nousun myötä?

Intrumin eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti, jossa 24 000 eurooppalaista kuluttajaa kertoo mielipiteensä maksukäyttäytymisestä ja talouden näkymistä, osoittaa, että elinkustannusten ennätyskorkea nousu aiheuttaa kasvavaa huolta ja pakottaa kuluttajat etsimään laajalti mahdollisuuksia kustannussäästöihin.
Kaksi kolmesta vastaajasta (72 prosenttia) kertoi, että haluaisi ostaa kestävämpiä tuotteita ja palveluita, mutta elinkustannusten nousu tekee siitä vaikeaa. Vastaavasti 60 prosenttia sanoo, että inflaation ja elinkustannusten nousun vuoksi heillä on nyt vaikeuksia maksaa enemmän kestävistä tuotteista.
”Talouskriisi ja epävarma geopoliittinen tilanne vievät ymmärrettävästi paljon päättäjien aikaa ja huomiota. Kestävän kehityksen edistäminen voi olla aiempaa haastavampaa, kun yhä harvempi kuluttaja pystyy maksamaan ekstraa kestävistä tuotteista. Tämä tekee hallitukselle ja yrityksille aiempaa vaikeammaksi yltää kestävän kehityksen tavoitteisiinsa ja pitäytyä jo annetuissa sitoumuksissa”, Intrum Oy:n kaupallinen johtaja Juha Iskala sanoo.
Hintojen nousu on vaikuttanut suomalaisten ostohalukkuuteen ja kyselyyn vastanneista 58 % kertoi ostavansa vähemmän kuin ennen hintojen nousua. Viime vuonna jopa 64 % suomalaisista kertoi ostavansa vähemmän kuin ennen koronapandemiaa. Inflaatio ei siis ainakaan vielä näytä vähentäneen ostointoa yhtä paljon kun koronapandemia, eikä yhtä paljon kuin Euroopassa keskimäärin. Eurooppalaisista jopa 72 % kertoi ostavansa nyt vähemmän kuin ennen hintojen nousua.
Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat kuitenkin innokkaampia kierrättämään kuin eurooppalaiset keskimäärin. Suomalaisista 73 % kertoi korjaavansa ja kierrättävänsä yhä enemmän vanhoja esineitä uuden ostamisen sijaan, kun Eurooppalaisista 67 % kertoi tekevänsä näin.
”Uskomme kuluttajien tekevän jatkossa entistä enemmän sellaisia kestäviä valintoja, joilla he saavuttavat myös kustannussäästöjä, sen sijaan, että tekisivät kalliimpia, mutta eettisesti tuotettuja hankintoja. Innokkuus kierrättämiseen ja korjaamiseen on juuri sellainen käyttäytymismalli, jonka näemme vahvistuvan tulevaisuudessa”, Iskala toteaa.
Kulutustottumusten muutosten voidaan odottaa vaikuttavan myös voittoa tavoittelemattomiin järjestöihin sekä hyväntekeväisyysorganisaatioihin. Joka viides kulutuskäyttäytymistään muuttavista lahjoittaa vähemmän hyväntekeväisyyteen.
Tutkimuksen havainnot osoittavat kuitenkin, että moni kuluttaja (62 prosenttia vastaajista) edelleen "rankaisee" yrityksiä, joiden he uskovat toimivan epäeettisesti, kuten esimerkiksi syrjivän kuluttajia etnisen tai sosioekonomisen taustan perusteella.
Tietoja eurooppalaisesta kuluttajien maksutaparaportista 2022
Intrumin eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti 2022 (European Consumer Payment Report 2022) on tutkimus, jolla kerätään tietoa eurooppalaisten kuluttajien ja kotitalouksien arjesta, kuluttamisesta sekä kyvystä hallita talouttaan kuukausitasolla. Raportti perustuu kolmannen osapuolen, Longituden, toteuttamaan kyselyyn 24 Euroopan maassa. Vuoden 2022 kyselyyn osallistui yhteensä 24 011 kuluttajaa. Tutkimuksen kenttätyö tehtiin vuoden 2022 heinä- ja syyskuun välisenä aikana.
Lataa Suomea koskeva raportti
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
MediadeskIntrum Oy, viestintä
Puh:046 5002 8693viestinta@intrum.comJuha IskalaMyyntijohtajaIntrum Oy
Puh:+358 50 370 6333juha.iskala@intrum.comKuvat
Tietoja julkaisijasta
Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 24 markkinoilla Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä maksuviiveiden kanssa, Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2021 liikevaihto oli 17,8 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy
Yhä useampi velkaantuu asumismaksujen vuoksi ja saa häätöhaasteen27.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Yhä useampi asumismaksujen viivästymisten vuoksi perintään joutunut saa häätöhaasteen, paljastaa luotonhallintayhtiö Intrumin tuore katsaus asumisen maksuvaikeuksista johtuvasta kuluttajien velkaantumisesta. Erityisesti nuorten aikuisten velkaantuminen asumismaksujen vuoksi on moninkertaistunut vuoden 2021 jälkeen. Asumismaksuista myös muistutetaan aiempaa enemmän, mikä voi puolestaan ennaltaehkäistä velkaongelmien syvenemistä ja häätöjen määriä. Asumiseen liittyvien velkaongelmien kasvu näkyy Takuusäätiön velkaneuvonnassa.
Tutkimus: Yritykset suhtautuvat aiempaa tiukemmin myöhässä maksamiseen13.5.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Yritykset kiristävät maksuehtojaan eivätkä ole halukkaita neuvottelemaan pidemmistä maksuajoista, paljastaa luotonhallintayhtiö Intrumin julkaisema Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti. Maksuviiveet ovat pidentyneet hieman sekä kuluttajakaupassa että yritysten välisessä kaupassa. Hyvä uutinen on, että yrityksillä vaikuttaa olevan aiempaa vähemmän maksuvaikeuksia ja myöhästyneiden maksujen selvittelyyn käytetty aika on vähentynyt hieman vuoteen 2024 verrattuna.
Tutkimus: Yritykset hyödyntävät aiempaa enemmän luottotietopalveluja24.4.2025 08:05:00 EEST | Tiedote
Viime vuoteen verrattuna moni yritys onnistui saavuttamaan tavoitteensa usealla mittarilla ja tavoittelee sinnikkäästi kasvua epävarmuudesta huolimatta. Kauppasota voi kuitenkin kampittaa yritysten kasvuhaaveet ja haalistaa aiemmat onnistumiset kaukaiseksi muistoksi. Yrityksissä varaudutaankin nyt talouden häiriöihin kustannussäästöillä, myynnin vahvistamisella ja saatavien nopealla kotiuttamisella. Osana varautumista maksuviiveitä torjutaan aiempaa tarmokkaammin erityisesti annakkomaksujen ja luottotietopalvelujen avulla, kertoo luotonhallintayhtiö Intrumin julkaisema Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti.
Perintään siirtyy aiempaa suurempia summia15.4.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin laskunvälityksen ja perinnän katsaus kertoo, että yhä useampi muistutuslasku jää maksamatta ja siirtyy perintään. Perintään siirtyvien maksujen määrät ja summat kasvoivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sekä yritys- että kuluttajaperinnässä. Vuoden 2024 lopulla maksukyvyssä nähtiin lievää parannusta, mutta perintätapausten määrien ja pääomien kasvu voi ennakoida maksukyvyn heikentymistä kevään ja kesän aikana.
Maksuviiveellisiä yrityksiä aiempaa vähemmän – suurin parannus majoitus- ja ravitsemistoimialalla14.4.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin maksuviivetutkimus vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen osuus on laskenut 3,84 prosentilla viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Positiivisen alkuvuoden ilo voi kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi. Toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemistoimialalla maksuviiveellisten yritysten osuus on laskenut viime vuoteen verrattuna eniten. Suhteellisesti eniten nousua maksuviiveellisten yritysten määrässä oli julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen toimialalla. Alueellisesti maksuviiveellisten yritysten määrä nousi Kainuussa ja Pohjois-Savossa. Eniten maksuviiveellisiä yrityksiä on edelleen Satakunnassa, mutta määrä on laskenut. Yhdysvaltain asettamat tullit ja poliittinen epävarmuus voivat romuttaa alkuvuoden positiivisen kehityksen ja yritysten kasvuhaaveet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme