Uusi työelämäprofessori vahvistaa innovaatiokyvykkyyttä ja tuotekehitysosaamista

”Työelämäprofessorina voin edistää Suomen elinkeinoelämää vahvistamalla innovaatio- ja tuotekehitysosaamista, tukemalla yritysten resilienssiä, kasvua ja kansainvälistymistä, sekä lisäämällä alueellista veto- ja pitovoimaa. Professuurin keskeisenä tehtävänä on rakentaa Oulun yliopistoon monitieteinen ja kansainvälinen tutkinto-ohjelma ja tutkimusryhmä, joiden avulla vastataan erityisesti rajallisilla resursseilla toimivien Keski- ja Pohjois-Suomen pienten ja keskisuurten yritysten innovaatio- ja tuotekehitysosaamistarpeisiin kasvun ja viennin tueksi. Tahdon kiittää Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiötä ja Oulun yliopistoa tästä mahdollisuudesta”, Heikkinen sanoo.
Professuuri sijoittuu Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan tuotantotalouden tutkimusyksikköön. Johtaja, professori Harri Haapasalon mukaan työelämäprofessuuri vahvistaa tuotehallinnan tutkimusta ja koulutusta sekä mahdollistaa varsin poikkitieteellisellä otteella eri alojen yhteistyön: “Kyseessä ei siis ole pelkästään ‘engineering-osaamisen jalostaminen’. Yhtenä tärkeimmistä tavoitteista on koko yliopiston osaamisen hyödyntäminen elinkeinoelämän tarpeisiin." Opiskelijoille uusi ohjelma mahdollistaa konkreettisten tuote- ja palvelukehitysprojektien kautta niin sanottujen pehmeämpien innovaatiomenetelmien oppimisen.
”Uusin professuuri on erityisen tärkeä ja mieluinen Oulun yliopistolle, sillä vastataan monialaisiin, yrityslähtöisiin tarpeisiin ja globaaleihin haasteisiin. Juuri tarvelähtöisyyden, tutkimuksen ja teknologian yhdistämisestä odotan Oulun seudun hyötyvän”, sanoo Oulun yliopiston koulutusrehtori Tapio Koivu.
1.11.2022 käynnistynyt kokoaikainen tehtävä jatkuu vuoden 2027 loppuun saakka. Uusi työelämäprofessuuri perustuu Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön tekemään 400 000 euron lahjoitukseen.
Kari-Pekka Heikkisen väitöskirja (2018) Oulun yliopistossa käsitteli Oamk LABsin vuosina 2012 - 2018 toteuttamaa LAB-mallia, jossa keskitytään 2000-luvun ammattilaisten kompetenssien kehittämiseen. Väitöstutkimus tarkasteli opiskelijoiden koulutuksen aikana kokemaa rajojen ylittämistä monialaisessa ja studiomallisessa oppimisympäristössä. Väitöksen jälkeen Heikkinen jatkoi lehtorina Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) liiketalouden yksikössä. Hän toimi myös monialaisen innovaatiokehittämisen ja yrittäjyyden opettajana sekä eri kohderyhmille suunnattujen oppimisratkaisujen muotoilijana. Omaan yrittäjyyteen hän saa kosketuksen koulutusvientiin keskittyvässä 4Learning-yrityksessään, jonka hän perusti kollegoidensa kanssa vuonna 2021.
Oulun yliopiston työelämäprofessoriksi voidaan kutsua henkilö, jolla on yliopistoyhteisön ulkopuolella työelämässä tai yrityksessä saavutettuja erityisen merkittäviä ansioita. Ansioista tulee olla hyötyä yliopiston opetuksessa, tutkimuksessa ja yhteiskunnallisessa palvelutehtävässä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Työelämäprofessori Kari-Pekka Heikkinen, kari-pekka.heikkinen@oulu.fi, 050 5975541
Tuotantotalouden yksikön johtaja, professori Harri Haapasalo, harri.haapasalo@oulu.fi, 040 5182275
Koulutusrehtori Tapio Koivu, tapio.koivu@oulu.fi, 050 5160664
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, kaisu.koivumaki@oulu.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Jukka Hakkolasta Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani28.5.2025 13:52:05 EEST | Tiedote
Jukka Hakkolan nelivuotiskausi lääketieteellisen tiedekunnan dekaanina alkaa 1.8.2025. Hakkola on työskennellyt Oulun yliopistossa ja hänellä on sekä lääketieteen alan osaamista että johtamiskokemusta.
FINWOMAN-terveystutkimus antaa naisille äänen – tavoitteena paremmat hoitokäytännöt ja terveyspalvelut28.5.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Laaja kansallinen FINWOMAN-kyselytutkimus tarjoaa suomalaisille naisille mahdollisuuden kertoa kokemuksistaan naisten terveyteen liittyvistä haasteista. Tutkimuksen keskiössä on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS), joka on naisten yleisin hormonaalinen häiriö ja vaikuttaa monipuolisesti terveyteen ja hyvinvointiin. Kyselyllä selvitetään myös yleisesti naisten terveyttä.
Hyttysistä on paljon kokemusta, mutta vähän tieteellistä tietoa – laaja hyttystutkimus käynnistyy pohjoisessa, tavoitteena hyttysmäärien ennustaminen28.5.2025 05:05:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Suomessa ja Ruotsissa käynnistyy ainutlaatuinen tutkimus, jolla ensi kertaa selvitetään eri hyttyslajien levinneisyyksiä ja vuosittaisia runsausvaihteluita. Tutkimuksessa käytetään uusimpia dna-menetelmiä, konenäköä ja mallinnusta hyttysten esiintymiseen vaikuttavien tekijöiden selvittämiseen. Hyttysiä arvioidaan myös hillan pölyttäjinä, ja perimätietoa hyttysistä kartoitetaan.
Valtaosa syksyn uusista opiskelijoista valittu26.5.2025 12:10:00 EEST | Tiedote
Ylioppilastutkintotodistuksen perusteella valittavat uudet opiskelijat Oulun yliopiston suomenkielisiin kandidaatti- ja maisterikoulutuksiin on valittu. Kevään toisen yhteishaun todistusvalinta valmistui 26.5.2025, ja valitut saavat ilmoituksen valinnastaan Opintopolku-palvelussa. Valitun tulee ottaa opiskelupaikka vastaan 10.7. klo 15 mennessä.
Omaishoidossa hyötyä uusista käytännöistä – kinestetiikka tukee sujuvampaa hoitoa23.5.2025 05:28:00 EEST | Tiedote
Vanhuksia pyritään hoitamaan yhä pidempään kotona, mutta miten varmistetaan, että omaishoitajat ja -hoidettavat jaksavat? Kinestetiikka eli liikkumista ja toimintakykyä tukeva avustamisen tapa voi kehittää sekä omaishoitajan osaamista että omaishoidettavan osallisuutta avustustilanteissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme