Poistotekstiilin maksuton keräys jatkuu pääkaupunkiseudulla vuonna 2023

HSY:n poistotekstiilin keräys on jatkunut vilkkaana loppuvuoden aikana. Kymmeneen matalan kynnyksen keräyspaikkaan Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla sekä muutamiin pop up -pisteisiin on tuotu tammikuun alusta ja lokakuun loppuun mennessä 131 200 kiloa poistotekstiilejä. HSY:n Sortti-asemille on samalla ajanjaksolla tuotu 86 600 kiloa poistotekstiiliä. Yhteismäärä 217 800 kiloa vastaa noin 1,5 miljoonaa t-paitaa.
- Kesällä oli luonnollisesti hiljaisempaa, mutta nyt loppuvuoden aikana keräysinto on ollut jopa kevättä korkeammalla. Pääosin samat keräyspaikat kauppakeskuksissa jatkavat ensi vuonna mutta uusiakin on luvassa, kertoo HSY:n hankepäällikkö Leena Tuominen.
Uusin keräyspiste avattiin syyskuun lopulla Helsingin Kannelmäkeen, Kanneltalon aulaan, koska lähistöllä sijaitsevan Kauppakeskus Kaaren keräyskapasiteetti on usein loppunut kesken. Sen sijaan keräystoiminta loppuu Espoon Akseli Kirpputorilla. Vuoden 2023 alusta alkaen HSY avaa uudet poistotekstiilin keräyspisteet Helsingin Kyläsaaren ja Espoon Nihtisillan Kierrätyskeskusten yhteyteen.
HSY:n alueen poistotekstiilin keräyspisteet ja lajitteluohjeet löytyvät tiedotteen lopusta sekä osoitteesta: www.hsy.fi/tekstiili.
Irti pikamuodista, kohti kestävää kuluttamista
Poistotekstiilin keräyksellä pyritään pidentämään tekstiilien elinkaarta sekä vähentämään sekajätteen määrää. Risainenkin vaate tai kangas kelpaa jatkojalostukseen, kunhan se on puhdas, kuiva ja hajuton. Vaikka kierrätys on tärkeää, se ei helpota riittävästi tekstiilien aiheuttamaa ympäristökuormitusta.
- Poistotekstiilin lajittelu on vain osittainen ratkaisu ja meidän kaikkien tulisi pyrkiä entistäkin vastuullisempaan kuluttamiseen. Pikamuodista on pyrittävä kestävyyteen. Kehitämme keräystoimintaamme ja seuraamme samalla, millaiseksi EU:n kestävä tekstiilistrategia kehittyy, toteaa ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.
Poistotekstiilien keräys on vuoden 2023 alusta alkaen alueellisten ja kunnallisten jätehuoltotoimijoiden vastuulla koko Suomessa. Euroopan komissio on alustavasti esittänyt, että EU:n jäsenmaissa siirryttäisiin tekstiilien tuottajavastuuseen vuodesta 2025 lähtien.
Sortti-asemien poistotekstiilikeräys päättyy vuodenvaihteessa
Keräyksen jatkuessa muissa kohteissa HSY lopettaa poistotekstiilin vastaanottamisen Sortti-asemillaan 31.12.2022. Asemille tänä vuonna tuotujen tekstiilien laatu ja jalostuskelpoisuus ovat laskeneet huomattavasti. Myös asemien keräysmäärät ovat vähentyneet.
- Lajittelemattomuuden ja epähygieenisyyden vuoksi suurin osa Sortti-asemien keräämästä tekstiilistä on valitettavasti päätynyt sekajätteeseen. Uudistuksen avulla takaamme, että keräystoiminta jatkuu asiakastoiveiden mukaisesti helpommin saavutettavissa paikoissa, kertoo käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.
Sortti-asemien yhteydessä oleviin Kierrätyskeskuksen kontteihin voi jatkossakin tuoda uudelleenkäyttöön kelpaavia tekstiilejä ja tavaroita. Sen sijaan käyttökelvottomien poistotekstiilien keräys jatkuu toistaiseksi vain tutuissa farkkukuosisissa tekstiilirullakoissa sekä Kyläsaaren ja Nihtisillan Kierrätyskeskuksissa vuoden 2023 alusta alkaen. Huonokuntoiset tekstiilierät voi Sortti-asemilla lajitella sekajätteeseen, josta ne päätyvät hyödynnettäviksi energiana.
FAKTALAATIKOT:
Lajittelethan käytetyt tekstiilit näin:
Kotona tapahtuva lajittelu on tärkeässä roolissa, sillä kaikki poistotekstiilin keräykseen tuotu materiaali ei ole jalostus- eikä kierrätyskelpoista. Lajitellut poistotekstiilit eivät esimerkiksi saa haista vaan ne pitää toimittaa puhtaina, koska tekstiilejä ei pestä erikseen käsittelyprosessin aikana.
- Käyttökelpoinen tekstiili: kaikki puhtaat ja ehjät tekstiilituotteet, jotka kelpaavat sellaisenaan uudelleenkäyttöön. Ne voi myydä kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöille ja muihin tekstiilikeräyksiin.
- Poistotekstiili: risat, virttyneet tai muuten käyttökelvottomat, mutta kuitenkin puhtaat, kuivat ja homeettomat tekstiilit. Pienet kuivat tahrat eivät haittaa. Parhaiten poistotekstiiliin soveltuvat esimerkiksi housut, hameet, paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat, jotka on pakattava tiiviisti muovipussiin tai jätesäkkiin.
- Sekajäte: alusvaatteet, sukat, sukkahousut sekä kaikki märät, homeiset ja tuholaisia sisältävät tekstiilit kuuluvat aina sekajätteeseen ja ne hyödynnetään energiana.
Hyväkuntoiset matot, kengät, laukut, vyöt, tyynyt, peitot, pehmusteet ja pehmoeläimet voi myydä tai lahjoittaa uudelleenkäyttöön. Huonokuntoisina ne kuuluvat sekajätteeseen, eivät koskaan poistotekstiilin keräykseen.
Keräys ja lajittelu tukevat ympäristövastuun ohella myös kotimaista kiertotaloutta.
Keräyspisteet pääkaupunkiseudulla:
Espoossa:
- Akseli kirpputori, Mankkaa, Sinimäentie 6 A, kaksi keräysrullakkoa kassojen vieressä. (keräys päättyy 31.12.2022)
- Kauppakeskus Iso Omena, Matinkylä, P1-kerros, kierrätyspiste parkkihallin sisäänkäynnin lähellä, 2 rullakkoa.
- Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, Nihtisillan tavaratalo, Kutojantie 3. (keräys alkaa tammikuussa 2023)
- Stockmann Ainoa, Tapiola, Stockmannin 1. kerroksen palvelupiste.
Helsingissä:
- Kauppakeskus Hertsi, Herttoniemi, P2-sisääntuloaula, 4 rullakkoa.
- Kauppakeskus Kamppi Helsinki, P-taso, Annankadun hissiaula, 2 rullakkoa.
- Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, Kyläsaaren kauppa, Kyläsaarenkatu 8. (keräys alkaa tammikuussa 2023)
- Stockmann Itis, Itäkeskus, Stockmannin 2. kerros.
- Stockmann keskusta, 6. kerros hissiaula ja P3-tason noutopiste.
- Kauppakeskus Kaari, Kannelmäki, -1. kerros, parkkihallin sisäänkäynnin lähellä, 2 rullakkoa.
- Kanneltalo, Klaneettitie 5 (Sitratori), kaksi keräysrullakkoa pääoven vasemmalla puolella. (avattu syyskuussa 2022)
Vantaalla:
- Kauppakeskus Myyrmanni, Myyrmäki, 1. kerroksen keskusaula, 2 rullakkoa ja P-taso, 1 rullakko kierreportaiden vieressä.
- Stockmann Jumbo, Pakkala, Stockmannin 2. kerroksen lastenosasto.
Lisätietoja:
Leena Tuominen, hankepäällikkö, HSY, leena.tuominen@hsy.fi, 050 533 6627
Hanna Tukiainen, ympäristöasiantuntija, HSY, hanna.tukiainen@hsy.fi, 045 139 4035
Marjut Mäntynen (tavoitettavissa 7.12. alkaen), käyttöpäällikkö, HSY, marjut.mantynen@hsy.fi, 0400 609 493
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuominen LeenaProjektipäällikköHSY
Puh:050 533 6627leena.tuominen@hsy.fiTukiainen HannaYmpäristöasiantuntijaHSY
Puh:045 139 4035hanna.tukiainen@hsy.fiMäntynen MarjutKäyttöpäällikköHSY
Puh:040 060 9493marjut.mantynen@hsy.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY vähensi kasvihuonepäästöjään yli neljänneksen edellisvuodesta24.4.2025 14:41:39 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vähensi toiminnasta aiheutuvia päästöjään vuonna 2024 yli neljänneksen edellisvuoteen verrattuna. Voimakkaasti pienentynyt päästökertymä oli yhteensä 79 000 tonnia hiilidioksidisiksi muutettuna.
Kevät innostaa siivoamaan – HSY lisää Sortti-asemien lauantain aukioloja22.4.2025 08:37:26 EEST | Tiedote
Kevät on täällä, ja asukkaiden siivousinto kasvaa. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY helpottaa kevätsiivouksia ja lisää Sortti-asemien lauantain aukioloja huhti–toukokuussa. Kivikon Sortti-asema palvelee 26.4. alkaen pysyvästi myös lauantaisin.
HSY:n kierrätyslähettiläät vieneet lajitteluviestiä yli 23 000 kotiin17.4.2025 09:15:06 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) kierrätyslähettiläskampanja syntyi halusta löytää uudenlaisia tapoja parantaa asukkaiden jätteiden lajittelua ja vähentää sekajätteen määrää. Yhdessä pääkaupunkiseudun vuokrakotiyhtiöiden kanssa järjestettyjen kampanjoiden avulla kierrätyslähettiläät ovat vieneet lajitteluviestiä jo yli 23 000 kotiin kannustavin tuloksin.
Tonttijohtomallilla vesihuoltoverkosto kerralla kuntoon sekä kadulla että kiinteistöllä11.4.2025 10:31:49 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ottaa käyttöön uuden tonttijohtojen saneerausmallin. HSY:n hallitus päätti kokouksessaan 11.4.25 hyväksyä siirtymisen malliin, jossa tavoitteena on saattaa saneerausalueiden vesihuoltoverkosto kerralla kuntoon myös alueen kiinteistöillä. Tonttijohtojen saneerausmalli otetaan käyttöön liukuvasti vuosina 2025–26.
HSY:n hallituksen päätökset 11.4.202511.4.2025 10:31:10 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti hyväksyä tonttijohtojen saneerausmallin. Mallin tavoitteena on saattaa vesihuoltoverkostojen saneerausalueet kerralla kuntoon. Tällöin HSY:n runkojohtojen uusinnan yhteydessä saneerattaisiin myös liittyjän vastuulle kuuluvat saneeraustarpeessa olevat kiinteistön tonttijohdot. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnan: - Vantaan Länsi-Vapaalan ja Karhunkierroksen vesihuollon saneerausten hankesuunnitelma - Helsingin Sepänmäen vesihuollon hankesuunnitelma - Viikinmäen jätevedenpuhdistamon vuosisaneerausten hankesuunnitelma - pakkausjätteen monilokeron kiinteistökeräysten urakoitsijaksi koko HSY:n alueelle valittiin Verdis Oy. Hallitus sai tiedoksi HSY:n kasvihuonekaasupäästöt ja energiankulutuksen vuonna 2024. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella tonttijohtojen saneerausmallista. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää ede
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme