Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Synnyttäjien keski-ikä nousee yhä – neljännes synnyttäjistä yli 35-vuotiaita

Jaa
Kaikkien synnyttäjien keski-ikä oli 31,6 vuotta ja ensisynnyttäjien keski-ikä 30 vuotta vuonna 2021. Kymmenessä vuodessa keski-iät ovat nousseet noin vuodella. Kaikista synnyttäjistä yli 35-vuotiaita oli 25,8 prosenttia. Alle 20-vuotiaiden osuus oli 1,1 prosenttia.

Ensisynnyttäjien keski-ikä oli korkein Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (31,1 vuotta), ja matalin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella (28,0 vuotta).

”Vaikka monessa Etelä-Euroopan maassa on Suomeakin enemmän 35 vuotta täyttäneitä synnyttäjiä, on Suomen osuus kasvanut nopeammin kuin EU-maissa keskimäärin viime vuosina”, toteaa THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler.

Nouseva synnyttäjien keski-ikä näkyy myös raskauden ja synnytysten aikaisten toimenpiteiden yleistymisenä. Vuonna 2021 yli 35-vuotiaiden raskauksista 25,4 prosenttia päätyi keisarileikkaukseen, mikä oli noin kahdeksan prosenttiyksikköä enemmän kuin nuoremmilla synnyttäjillä. Kaikkiaan keisarileikkauksia oli 19,6 prosenttia synnytyksistä.

Raskaudenaikainen tupakointi vähenee, ylipainoisia synnyttäjiä yhä enemmän

Vuonna 2021 alkuraskauden aikana tupakoi 7,9 prosenttia synnyttäjistä. Kaikista raskauden aikana tupakoineista 56,4 prosenttia lopetti tupakoinnin raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, kun kymmenen vuotta aiemmin osuus oli 39,2 prosenttia.

Vuonna 2021 synnyttäjien raskautta edeltävän painoindeksin (BMI) keskiarvo oli 25,7. Synnyttäjien raskautta edeltävä painoindeksi on noussut kymmenen vuoden aikana noin kilolla. Kaikista synnyttäjistä ylipainoisia (BMI ≥ 25,0) oli 45,3 prosenttia ja lihavia (BMI ≥ 30) 18,4 prosenttia.

”Lihavuus aiheuttaa merkittäviä raskaudenaikaisia riskejä. Ylipaino ennen raskautta lisää raskaudenaikaisen diabeteksen ja verenpaineen nousun (pre-eklampsia) riskiä. Myös keisarileikkauksia tehdään ylipainoisille tavallista useammin”, Mika Gissler kertoo.

Ennakkotietojen mukaan synnytysten määrä vähenee jälleen

Vuonna 2021 Suomessa syntyi 49 726 lasta, mikä oli 6,6 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Syntyneiden lasten määrä laski yhtäjaksoisesti vuodesta 2011 lähtien, mutta kääntyi nousuun vuonna 2020.

Vuoden 2022 Tilastokeskuksen väestön ennakkotietojen mukaan syntyneiden lasten määrä näyttää kuitenkin vähentyvän tänä vuonna selvästi, -9,2 prosenttia tammi-lokakuussa 2022 edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Lue lisää synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet -tilastosta

Lisätietoja

Mika Gissler
tutkimusprofessori
puh. 029 524 7279
etunimi.sukunimi@thl.fi

Anna Heino
erityisasiantuntija
puh. 029 524 7177
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye