Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Noin 80 prosenttia yläkoulun aloittaneista tytöistä ja 70 prosenttia pojista on saanut HPV-rokotteen

Jaa

HPV eli papilloomavirus aiheuttaa useita eri syöpiä, ja paras keino suojautua tartunnalta on HPV-rokote. Yläkoulun aloittaneiden vuonna 2009 syntyneiden tyttöjen HPV-rokotuskattavuus on noin 79 prosenttia ja samanikäisten poikien kattavuus noin 71 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisen rokotusrekisterin tiedoista. 

Suomessa tytöt ovat saaneet HPV-rokotteet syksystä 2013 ja pojat vasta syksystä 2020 lähtien maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa. Tämä selittää ainakin osittain tyttöjen ja poikien rokotuskattavuuden eroa. 

HPV-rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Niitä tarjotaan yleensä viidennellä ja kuudennella luokalla, mutta rokotteet on mahdollista saada vielä yläkoulussakin. Koronavirustilanne on voinut vaikuttaa rokotusten toteutumiseen. Tästä syystä HPV-rokotussarja voidaan aloittaa kevätlukukauden 2023 loppuun saakka myös niille alaikäisille nuorille, jotka eivät ole saaneet rokotuksia peruskoulun aikana. 

”Vaikka rokotusajan pidennys johtuu koronasta, ei ole merkitystä, mistä syystä nuoren HPV-suojassa on puutteita. Rokotussarja voidaan aloittaa myös silloin, jos se on jäänyt aloittamatta jostain muusta syystä”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku

HPV-rokotusten kattavuuksissa on aluekohtaisia eroja

HPV-rokotusten kattavuuksissa on eroja eri alueiden välillä. Esimerkiksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä vuonna 2009 syntyneistä, eli tänä syksynä yläkoulun aloittaneista tytöistä 88 prosenttia on saanut vähintään yhden HPV-rokotteen. Keski-Pohjanmaalla vastaava rokotuskattavuus on 70 prosenttia. 

Myös poikien rokotuksissa on vastaavia eroja. Itä-Savossa, Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla HPV-rokotteen on saanut yli 80 prosenttia vuonna 2009 syntyneistä pojista, kun Päijät-Hämeessä, Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalla kattavuus on 63 prosenttia.

”Koronapandemiasta johtuen kouluterveydenhoitajia on monessa kunnassa siirretty muihin tehtäviin ja tästä syystä terveystarkastuksia on jouduttu perumaan ja lykkäämään. Myös etäkoulu on vaikeuttanut rokotusten toteutusta kouluissa. On tärkeää, että perheet ja nuoret huolehtivat myös itse siitä, että rokotuksia täydennetään”, Virkku sanoo.

Monissa kunnissa rokotukset ovat edenneet hyvin

Useissa kunnissa HPV-rokotukset ovat edenneet hyvin, ja rokotuskattavuudet ovat valtakunnallisia lukuja korkeampia. Suurista kaupungeista Kuopiossa tyttöjen rokotuskattavuus on kaikkein korkein, 89 prosenttia. Turussa, Vantaalla, Jyväskylässä, Helsingissä ja Tampereella tyttöjen rokotuskattavuus on yli 80 prosenttia. Turussa myös poikien rokotuskattavuus on korkea, noin 82 prosenttia. Suurista kunnista lisäksi Kuopio, Vantaa ja Helsinki yltävät pojissa yli 71 prosentin rokotuskattavuuteen. 

Myös monissa pienissä ja keskisuurissa kunnissa ylletään reilusti koko maan tasoa korkeampiin rokotuskattavuuksiin. 

Vuonna 2009 syntyneiden rokotuskattavuudet tulevat vielä kohoamaan, koska HPV-rokotuksia annetaan vielä yläkoulun aikana.

Rokote ehkäisee tehokkaasti useita syöpiä 

HPV- eli papilloomavirukset aiheuttavat useita eri syöpiä, kuten suuontelon, suunielussa erityisesti kielentyven ja nielurisojen sekä peräaukon, peniksen, kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien syöpiä. Lisäksi ne aiheuttavat osan alanielun, kurkunpään, nenänielun ja suunielun muiden alueiden syövistä. 

Papilloomavirukset tarttuvat iho- ja seksikontaktissa. Noin 80 prosenttia ihmisistä saa vakavalle taudille altistavan tartunnan elämänsä aikana.

Tutkimukset osoittavat, että rokotesarjan antama suoja papilloomavirusinfektiota vastaan on pitkäaikainen. Rokote estää noin 90 prosenttia kohdunkaulan syövistä. Rokotuksilla voidaan ehkäistä myös muita papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä. 

THL seuraa HPV-rokotusten kattavuutta valtakunnallisen rokotusrekisterin avulla. Rokotusten kirjaamiseen ja tiedonsiirtoon liittyvien puutteiden vuoksi todelliset rokotuskattavuudet voivat olla rokotusrekisterin lukuja korkeampia. Pienen syntyvyyden kunnissa muutamakin rokottamaton lapsi tai puuttuva rokotustieto laskee kattavuutta merkittävästi. THL tekee yhteistyötä kuntien ja ohjelmistotoimittajien kanssa, jotta kattavuusluvut olisivat mahdollisimman tarkkoja.

Lisätiedot

Karttaesitys HPV-rokotuskattavuuksista (THL)

HPV-rokotuskattavuus (THL)

Mikä on HPV? (THL)

HPV-rokote (THL) 

Anniina Virkku
asiantuntijalääkäri
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi

Ulpu Elonsalo
ylilääkäri
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi 

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Kutsu medialle eurovaalipaneeliin - "Nyt on aika: Meillä on vain tämä planeetta – Ihmisten ja ympäristön terveys ja hyvinvointi EU-päätöksenteon ytimeen"6.5.2024 06:15:00 EEST | Kutsu

Hyvät toimitukset, Tervetuloa seuraamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen järjestämää eurovaalipaneelia, jonka aiheena on ihmisten ja ympäristön terveys ja hyvinvointi EU-päätöksenteossa. Tilaisuus järjestetään keskiviikkona 15.5.2024 klo 17.00–19.15 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4). Paneelikeskustelussa mukana ovat europarlamenttiehdokkaat Sirpa Pietikäinen (Kok.), Ville Niinistö (Vihr.), Ville Merinen (SDP), Mika Lintilä (Kesk.) ja Frida Sigfrids (RKP). Lisäksi tilaisuudessa kuullaan kolme napakkaa THL:n asiantuntijapuheenvuoroa pääteemoista, joita ovat ruoka, kriisit ja ympäristöterveys. Asiantuntijapuheenvuoroja pitävät johtava asiantuntija Heli Kuusipalo, Terveysturvaajat-osaston johtaja Otto Helve sekä TKI-ohjelmajohtaja Jaana Halonen. Paneelikeskusteluun meidät johdattelee THL:n planetaariseen terveyteen erikoistunut ylilääkäri Mikaela Grotenfelt-Enegren. Tilaisuuden päätteeksi puolestaan kuulemme THL:n pääjohtaja Mika Salmisen ajatuksia. Paneelia juontaa

Kutsu: Miten sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö- ja koulutustarvetta voidaan ennakoida?2.5.2024 11:53:29 EEST | Kutsu

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammateissa toimivan työvoiman tarpeen ja tarjonnan ennakoinnin nykytilanne ja kehittämistarpeet ovat aiheina THL:n webinaarissa. Tervetuloa Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö- ja koulutustarpeen ennakointi (SOTEHEN) -hankkeen päätöswebinaariin perjantaina 3.5. klo 13–14 verkkolähetykseen tai paikan päälle THL:n päätoimipaikkaan Helsinkiin, Mannerheimintie 166.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye