Jin Hyun Kim nimitetty musiikkiteknologian vierailevaksi professoriksi Sibelius-Akatemiaan

Eteläkorealaissyntyinen ja Saksassa asuva musiikintutkija Jin Hyun Kim on nimitetty musiikkiteknologian vierailevaksi professoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan. Vierailevan professorin tehtävänä on tutkia kehollista musiikintekemistä ja esimerkiksi musiikin hahmottamisen ja vuorovaikutuksen perustaan sekä yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen ja hyvinvointiin liittyviä tutkimuskysymyksiä. Kimin kaksivuotinen kausi alkaa tammikuussa 2023.
Aikaisemmissa poikkitieteellisissä tutkimushankkeissaan Kim on työskennellyt esimerkiksi taiteellisen tutkimuksen, digitaalisen ääni- ja mediateknologian, ihmisen ja tietokoneen välisen vuorovaikutuksen, mediateorian, kognitiotieteiden, neurotieteiden ja filosofian parissa. Kim toimii systemaattisen musiikkitieteen professorina sekä musiikkiteknologian, esteesiksen ja vuorovaikutuksen työtilan (TAIM) johtajana Berliinin Humboldt-yliopistossa, missä hän on kehittänyt filosofiaan juurtunutta ja empiirisesti orientoitunutta musiikintutkimuksen koulutusta. Väitöskirjassaan Kim tutki taiteellisia ja teknologisia kehollisuuden strategioita interaktiivisissa musiikki- ja mediaesityksissä.
Kehollisesta musiikin esittämisestä ja vuorovaikutuksesta musiikin hahmottamiseen ja hyvinvointiin
Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian aineryhmän tutkimus ei painotu pelkästään teknisten välineiden käyttöön, vaan sen tavoitteena on myös esimerkiksi tutkia, millainen vaikutus soittimilla, laitteilla ja teknisillä järjestelmillä on musiikin tekemiseen ja millaisissa havainnoimis- ja kehollisissa olosuhteissa olemme, kun esiinnymme ja olemme vuorovaikutuksessa erilaisten ääniprosessien kanssa.
Professori Kimin asiantuntemus kehollisen näkökulman tuovana tutkijana antaa aineryhmän opiskelijoille mahdollisuuden laajentaa ymmärrystään ja käsitellä musiikillista praksistaan laaja-alaisesti. Tämä prosessi nostaa esille niin teknisen musiikin tekemisen yksilölliset ja sosiaaliset yhteydet kuin myös sen ongelmat ja kysymykset sekä laajentaa ja rikastuttaa tapoja tehdä musiikkia.
Jin Hyun Kim pitää professuurinsa avajaisluennon 1. helmikuuta klo 17.30 Helsingin Musiikkitalon Sonore-salissa. Kevätlukukaudella 2023 hän opettaa kahtakurssia: Embodiment in music (maisteriopiskelijoille) ja Methods for researching embodied music-making (tohtoriopiskelijoille).
Nimitys on osa Sibelius-Akatemian kansainvälistä vierailijaohjelmaa. Se on Sibelius-Akatemian koulutusta täydentävä ohjelma, johon kutsutaan oman erityisalueensa johtavia taiteilijoita eri puolilta maailmaa. He työskentelevät Sibelius-Akatemian opiskelijoiden ja opettajien kanssa periodimuotoisesti, pääsääntöisesti vuoden tai kahden vuoden jaksoissa. Ohjelman perustamista ovat tukeneet Jane ja Aatos Erkon säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Jan Schacher
jan.schacher@uniarts.fi
(yhteydenotot englanniksi)
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Kuvan Kevät 2025 avautuu 17.5. Myllyssä23.4.2025 10:45:00 EEST | Tiedote
Kuvan Kevät -maisterinäyttely valtaa tänä vuonna Taideyliopiston Kuvataideakatemian Mylly-päärakennuksen alkaen aulakerroksen Kuva/Tila-galleriasta ja ulottuen aina ylimmän kerroksen Majakkaan, näyttelytilaan vanhan viljasiilon huipulla.
Tekoäly ei uhkaa maailmaa vaan ihminen9.4.2025 07:08:00 EEST | Tiedote
Mahdollinen tekoälyn uhka ei tule siitä, että koneet muuttuisivat itsenäisiksi ja oppisivat ajattelemaan. Ne ovat ihmisen ajattelun jatkeita. Koneiden väittäminen tietoisiksi ja itsenäisiksi ei ole vain harhaanjohtavaa, vaan peittää ihmisen toiminnan, toteaa tutkijatohtori Dominik Schlienger Taideyliopistosta.Ingressi
AI does not threaten the world, but humans do9.4.2025 07:08:00 EEST | Press release
The potential threat of AI does not come from machines becoming autonomous and learning to think. They are extensions of human cognition. Claiming that machines are conscious and autonomous is not only misleading but also obscures human action, says postdoctoral researcher Dominik Schlienger from the University of the Arts Helsinki.
Säveltäjä Pasi Lyytikäinen vie oopperaa arkeen28.3.2025 15:48:00 EET | Tiedote
Lyytikäinen tarkastelee tohtorintutkinnossaan todellisuuden ja taiteen rajapintoja.
Yrittäjänä vaurastunut teki merkittävän lahjoituksen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesterikoulutukselle26.3.2025 10:11:00 EET | Tiedote
Rakkaus musiikkiin sai IT-alan yrittäjänä omaisuuden luoneen Pekka Räisäsen tekemään 300 000 euron lahjoituksen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tukisäätiölle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme