Älä jätä laskuja viime tippaan – suunnitellut alueelliset sähkökatkot vaikuttavat maksamiseen
Alueelliset sähkökatkot ovat Suomen, suomalaisten ja yritysten maksama hinta siitä, että Venäjän raaka hyökkäyssota Ukrainassa saataisiin lopetettua. Suunnitelluistakin sähkökatkoista tulee väistämättä harmia ja mielipahaa, mutta niitä voi vähentää varautumalla. Finanssiala ry:n (FA) valmiuspäällikkö Juha Nieminen muistuttaa, että elämä ja maailma eivät lopu parin tunnin sähkökatkoon.
”Ei kannata jättää asioita viime tinkaan vaan jättää pelivaraa niin, ettei ole pakko mennä kauppaan, tankkaamaan tai verkkopankkiin juuri sen kahden tunnin sähkökatkon aikana”, Nieminen neuvoo.
Jos talven aikana sähkönkulutus kasvaa liian suureksi tuotantoon nähden, kantaverkkoyhtiö Fingrid antaa tarvittaessa jakeluverkkoyhtiöille määräyksen tiputtaa tehoja, mikä tarkoittaa hallittuja alueellisia sähkökatkoja. Sähkökatkot kohdistuisivat koko maahan, ja niillä olisi väistämättä vaikutuksia ihmisten arkeen. Jotkin huoltovarmuuskriittisiksi nimetyt toimialat, kuten sairaalat, vankilat ja vesilaitokset, on rajattu sähkökatkojen ulkopuolelle. Vakuutusyhtiöt ja rahoituslaitokset eivät kuulu näihin aloihin.
Finanssiyhtiöt ovat varautuneet sähkökatkoihin ja häiriöihin muun muassa konesalien varavoimakoneiden avulla. Varavoiman avulla pankin omat järjestelmät pysyvät toiminnassa, mutta asiakas ei pysty niitä käyttämään, jos tietoliikenneverkko ei toimi. Lopulta se, saako asiakas palvelua ratkeaa arvoketjun loppupäässä. Vaikka maksukortti toimisi tai käteistä olisi varattuna, ei ruoan tai polttoaineen ostaminen onnistu, jos kauppa tai huoltoasema on ilman sähköä.
”Käteistä kannattaa olla varalla, mutta ei valtavia määriä: puhutaan kympeistä ennemmin kuin satasista.”
Kolmen vuorokauden varustus
Finanssiala ry muistuttaa viranomaisten ja järjestöjen 72 tunnin varautumissuosituksesta. Kotona tulisi olla vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Lisäksi kannattaa varata valonlähteitä – esimerkiksi taskulamppu on kynttilää kätevämpi ja turvallisempi. On myös tärkeää tuntea varautumisen perusteet, kuten tietää, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa.
Viranomaisten tavoitteena on, että sähkökatkoista tiedotetaan hyvissä ajoin. Katkoksista tiedottaminen on jakeluverkkoyhtiöiden vastuulla, ja mahdolliset toimintaohjeet kannattaa tarkastaa oman sähköyhtiön sivuilta.
”Kun sähköt katkeavat, muista sammuttaa virtanappulasta tai irrottaa pistoke pistorasiasta käytössä olevista sähkölaitteista, kuten liedestä, silitysraudasta ja kahvinkeittimestä. Näin vältyt yllätyksiltä sähköjen palattua. Jos mahdollista, takka kannattaa olla sytytysvalmiudessa”, neuvoo FA:n johtava asiantuntija Petri Mero.
Mero muistuttaa, että sähkökatkon aikana myöskään katuvalot eivät toimi. Autoilua, polkupyöräilyä tai kävelyä talvisilla pimeillä kaduilla kannattaa siis välttää, jos odotettavissa on sähkökatko.
Normaalisti sähkölaitteet kestävät sähkökatkokset. Erityisesti lämmitysjärjestelmien käyttöohjeista kannattaa tarkistaa mahdolliset ohjeet katkojen varalle. Olennaista on, että lämmitysjärjestelmä jatkaa toimintaansa katkon jälkeen.
Lyhyiden sähkökatkoksien vuoksi ei tarvitse olla huolissaan jääkaapin tai pakastimen sisällöstä, kunhan muistaa olla turhaan aukomatta niiden ovia. Talvisaikaan ruokatarvikkeita pystyy myös tarvittaessa säilyttämään vaikkapa parvekkeella.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha NieminenValmiuspäällikkö
Puh:+358 20 793 4245juha.nieminen@finanssiala.fiPetri MeroJohtava asiantuntija
Puh:+358 20 793 4232petri.mero@finanssiala.fiJohannes PalmgrenMonimediatoimittaja
Puh:+358 20 793 4229johannes.palmgren@finanssiala.fiTietoja julkaisijasta
Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.
Finanssiala - Uudistuvan alan ääni
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry
Ambulanssilento Suomeen vai yksiö Töölöstä? - Lähes puolet uskoo virheellisesti, että valtio kustantaa sairaalle kotiinkuljetuksen ilman matkavakuutusta14.7.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Jopa 48 prosenttia suomalaisista uskoo valtion hoitavan kuljetuksen kotimaahan vakavan sairauden tai onnettomuuden sattuessa. Alle 40-vuotiaat uskovat muita ikäryhmiä useammin valtion kustantavan kotiinkuljetuksen. Tiedot ilmenevät Finanssiala ry:n (FA) Norstat Finland Oy:llä teettämästä kyselystä. Todellisuudessa paluukuljetuksen kustannukset saattavat kuitenkin nousta pahimmillaan jopa 200 000 euroon ilman voimassa olevaa matkavakuutusta. Ulkomaille lähdettäessä oman matkavakuutuksen sisältö tulee aina tarkistaa huolellisesti hyvissä ajoin etukäteen. Norstat Finland Oy:n vuonna 2025 tekemän kyselyn kohderyhmään kuuluivat mannersuomalaiset 18-79-vuotiaat henkilöt (n=1000).
Turvallinen arki ja vauraampi tulevaisuus – Huijausten torjunta ja kansankapitalismin edistäminen FA:n lobbauksen kärkiaiheita12.7.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Avoimuusrekisterin viimeisin ilmoituskausi päättyi 30.6.2025. Finanssiala ry (FA) ilmoitti avoimuusrekisteriin 56 eri aihetta, joista se lobbasi päättäjiä 1.1.–30.6.2025 välisenä aikana. FA:n edustajat olivat yhteydessä 96 eri päättäjään ja virkamieheen. Huijausten, petosten ja rahanpesun torjuntaan tarvittavat lainsäädäntötoimet, vastasyntyneiden osakesäästötili, ASP-lainsäädännön kehittäminen, vapaaehtoisen eläkesäästämisen verovähennysoikeuden poiston peruminen sekä kansankapitalismin edistäminen olivat useimmin käsiteltyjä aiheita FA:n lobbauksessa. Viimeisin toimintailmoitus kattaa tähän mennessä kirjatut tiedot, ja sitä voi lain mukaan tarvittaessa vielä täydentää määräaikaan 30.8.2025 mennessä. FA on julkaissut vapaaehtoisesti jo vuodesta 2020 lähtien tiedot tapaamistaan vaikuttajista ja käsitellyistä aiheista omilla verkkosivuillaan. Vuoden 2024 alussa voimaan tullut avoimuusrekisterilaki velvoittaa kaikki lobbausta harjoittavat organisaatiot ilmoittamaan kaksi kertaa vuodessa
Rahastomarkkinoilla oli kesäkuussa myönteinen vire – uusia pääomia kertyi kaikkiin rahastoluokkiin yhteensä yli 1,3 miljardia euroa9.7.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin kesäkuussa yhteensä 1,3 miljardia euroa uusia pääomia. Rahastopääoma kasvoi myös markkinakehityksen ansiosta. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli kuukauden lopussa 186 miljardia euroa.
Fiva pitää asuntolainakaton ennallaan – pankkien lisäpääomavaatimuksia olisi pitänyt alentaa27.6.2025 13:23:02 EEST | Tiedote
Finanssiala ry (FA) pitää hyvänä Finanssivalvonnan päätöstä pitää asuntolainakatto ennallaan. Lainakatto pysyy perustasollaan 95 prosentissa ensiasunnon hankintaan tarkoitetuissa lainoissa ja 90 prosentissa muissa uusissa asuntolainoissa. Pankkien muuttuva lisäpääomavaatimus säilyy nollatasolla, mikä on FA:n mielestä hyvä asia. Sen sijaan muita lisäpääomavaatimuksia olisi pitänyt alentaa, sillä niiden perusteena olevat riskit eivät ole muuttuneet, mutta valvojan viimeaikaisten päätösten vuoksi vaateiden täyttämiseksi tarvitaan aiempaa enemmän varoja.
Kysely: Digihuijareille rahaa menettäneitä yhtä paljon kuin Oulussa ja Turussa on asukkaita26.6.2025 08:24:24 EEST | Tiedote
Tuoreen kyselyn mukaan 7,3 prosenttia suomalaisista on menettänyt rahaa digihuijareille. Koko maan väkilukuun suhteutettuna se tarkoittaa yli 400 000 suomalaista. Miehet ovat joutuneet huijauksen uhreiksi hieman naisia useammin. 4,6 prosenttia vastanneista kertoo, että pankki onnistui estämään tai palauttamaan rahansiirron rikollisille. Finanssiala ry:n tilaamaan kyselytutkimukseen digihuijausten yleisyydestä vastasi 2 500 suomalaista. Kyselyssä selvitettiin digihuijausten yleisyyttä sekä ihmisten tietämystä huijauksiin liittyen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme