Keusote kehittää sote-palvelujen verkostoa kohti hyvinvointialuetta
Palvelujen verkostosuunnitelman valmistelulla haemme vastauksia kysymyksiin, mitä palveluita tarjoamme hyvinvointialueellamme ja miten niitä tuotamme tulevaisuudessa? Tämän hetkinen työ koskettaa arviointia, suunnittelua ja yhteiskehittämistä. Varsinainen päätöksenteko, miten ja missä palveluita jatkossa tuotetaan, tapahtuu ensi keväänä hyvinvointialueen aluevaltuuston toimesta.
Miksi palveluvalikoimaa tulee tarkastella?
Hyvinvointialueen sote-palveluja kehitetään strategian, palvelustrategian, talouden ja henkilöstön saatavuuden reunaehtojen mukaisesti. Suunnittelussa ja kehittämisessä otetaan huomioon strategian tavoitteet, mutta myös tulevaisuuden haasteet, joista useat koskettavat kaikkia hyvinvointialueita valtakunnallisesti.
Palveluiden kysyntä kasvaa, mutta työvoimaresurssit vähenevät
Keski-Uudenmaan alueen asukkaiden palvelutarve on kasvanut Keusoten toiminta-aikana 23,7 %. Kotihoidon asiakkaiden määrä on kasvanut yli 10 %, jota osittain selittää ikääntyneiden määrän kasvu. Keusoten alueella ennustetaan ikääntyneiden määrän kasvavan vuoteen 2030 mennessä 42 %.
Samaan aikaan kysynnän kasvaessa sote-ammattilaisten rekrytointi on ollut vaikeaa. Tämä nostaa palvelutuotannon kuluja.
Sote-uudistus muuttaa sote-palvelujen rahoitusta
Palveluiden kysynnän kasvun ja rekrytointihaasteiden kanssa samaan aikaan tapahtuva sote-uudistus muuttaa hyvinvointialueen rahoitusta 1.1.23. Uuden hyvinvointialueen aloittaminen on meille mahdollisuus kehittää palveluitamme asiakaslähtöiseksi.
Muutosta johdetaan hyvinvointialueen muutosohjelmalla, joka on kokonaisvaltainen nykytila-analyysiin perustuva kehitysohjelma. Ohjelman avulla kurotaan tällä hetkellä budjetissa oleva noin 70 miljoonan euron vaje. Tämän ja jo tehtyjen muiden rakennesuunnitelmien avulla tavoitellaan, että toiminta ja palvelut pidetään tulevinakin vuosina kilpailukykyisenä ja tasalaatuisena.
Strategian ja palvelustrategian näkökulmasta hyvinvointialueen tavoitteena on edelleen parantaa palveluiden laatua ja vaikuttavuutta, palveluiden saatavuutta sekä uudistaa ja monipuolistaa palveluita.
Hyvinvointiin ja terveyden edistämiseen on satsattava
Keskiuusmaalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, omahoito ja varhainen tuki ovat tärkeässä roolissa kustannusten ja palvelukysynnän hillitsemiseksi. Keusote tekee yhdessä muiden toimijoiden kanssa yhteistyötä, jonka tavoitteena on tuottaa hyvinvointia- ja terveyshyötyä alueen asukkaille. Hyvinvointisuunnitelman avulla pureudutaan niihin haasteisiin, jotka kasvaessaan lisäävät kuormitusta sote-palveluiden kysyntään.
Hyvinvointisuunnitelman tavoitteena on, että keskiuusmaalaisten sairastavuus vähenee, liikkuminen lisääntyy vähän liikkuvien ja liikkumattomien parissa, ylipainoisten ja lihavien määrä laskee, yksinäisyyden kokemus vähenee, sähköinen omahoito ja asiointi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä lisääntyy, mielenterveysongelmien määrä vähenee ja päihteiden käyttö vähenee.
Muutosta tehdään yhdessä asukkaiden kanssa
Jotta suunnitelma tulevaisuuden palvelujen verkostosta voidaan viedä päätöksentekoon, valmistelua tehdään useassa eri hyvinvointialueen toimielimissä ja yhdessä henkilöstön ja asukkaiden kanssa.
Suunnittelun ja kehittämisen aikana käydään keskustelua ja valmistellaan erilaisia skenaarioita tulevaisuuden palveluista. Tämä ei tarkoita, että asioista olisi jo päätetty, vaan valmistelusta ja keinovalikoimasta halutaan kertoa ja keskustella avoimesti. Vain näin valmisteltu ja yhdessä arvioitu palvelujen verkosto on sellainen, joka palvelee keskiuusmaalaisia parhaiten.
Palvelujen kehittämiseen on voinut osallistua asukaskyselymme kautta ja asukasinfoissa, joita järjestämme alueellamme parhaillaan. Asukasinfoja on vielä Hyvinkäällä Kipinässä 30.11. klo 18–19.30 ja Tuusulan Gustavelundissa 1.12. klo 18–19.30. Lisäksi viestimme valmistelusta verkkosivuillamme, sosiaalisen median kanavissamme, paikallislehdissä ja muissa viestintäkanavissamme.
Sote-palvelujen kehittämiseen voi aktiivisesti osallistua myös asiakasraadeissa ja asukaskehittäjien foorumissa. Rakennamme yhdessä asiakaslähtöisiä tulevaisuuden sote-palveluja alueellamme.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko Komulainenhyvinvointialuejohtaja
Puh:0447161735mikko.komulainen@keusote.fiTietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä muuttuu Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeksi 1.1.2023. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuspalveluiden järjestämisestä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Kotihoidon toiminnanohjausjärjestelmässä häiriö27.6.2025 13:31:57 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) käytettävässä kotihoidon toiminnanohjausjärjestelmässä (Kotihoito Mukana) on häiriö. Keusotessa pyritään varmistamaan kotihoidon toiminta niin, että järjestelmähäiriöllä ei ole vaikutuksia asiakaskäynteihin. Häiriö voi kuitenkin hidastaa kotihoidon asiakaskäyntien suunnittelua ja toteutusta. Tilanne ei edellytä toimenpiteitä kotihoidon asiakkailta.
Keusoten työelämän laatu on pysynyt ennallaan27.6.2025 13:06:12 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) on jo useamman vuoden ajan mitattu säännöllisesti henkilöstön kokemaa työelämän laatua Syke-kyselyllä. Tuoreimman, toukokuussa toteutetun kyselyn mukaan työelämän laatu on Keusotessa pysynyt samalla tasolla viime vuoteen verrattuna.
Keusote vahvistaa henkilöstön osallisuutta päätöksentekoon: henkilöstöpaneelissa työstetään uutta strategiaa ja palvelustrategiaa26.6.2025 12:24:03 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) kutsuu henkilöstöään puntaroivaan henkilöstöpaneeliin. Syyskuussa järjestettävässä henkilöstöpaneelissa valmistellaan hyvinvointialueen uutta strategiaa ja palvelustrategiaa.
Nurmijärveläinen, vastaa asukaskyselyyn ja auta kehittämään tulevaisuuden sote-palveluita!18.6.2025 13:44:13 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) selvittää asukaskyselyn ja -tapahtuman avulla, millainen sosiaali- ja terveyspalveluiden verkosto olisi juuri Nurmijärvelle sopiva.
Aluehallitus käynnisti uuden toimintakautensa ja teki keskeisiä nimityksiä18.6.2025 11:33:48 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) aluehallituksen uusi toimintakausi alkoi 17.6.2025. Ensimmäisessä kokouksessaan aluehallitus teki useita tärkeitä nimityksiä. Aluehallitus nimesi henkilöstö- ja konsernijaoston jäsenet ja valitsi nuorisovaltuuston edustajat lapset, nuoret ja työikäiset -lautakuntaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme