Museovirasto

Vuoden 2022 Wiki Loves Monuments -valokuvakilpailun Suomen-sarjan voitti Teuvo Salmenjoki Hangosta otetulla saaristokuvallaan

Jaa
Maailman suurin valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestettiin Suomessa ja eri puolilla maailmaa 1.9.–31.9.2022. Teemana oli tällä kertaa kestävä perintö, joka on myös Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuositeema.
Luonto ja kulttuuriperintö yhdistyvät Gustavsvärnin linnoituksella Hangossa. Kuva: Teuvo Salmenjoki
Luonto ja kulttuuriperintö yhdistyvät Gustavsvärnin linnoituksella Hangossa. Kuva: Teuvo Salmenjoki

Suomen-sarjan voittajaksi valittiin Teuvo Salmenjoki Hangossa sijaitsevan Gustavsvärnin linnoituksen kuvallaan, joka on otettu elokuussa 2016.

Kilpailun tuomariston mielestä luonto ja ihmisen muokkaama kulttuuriperintö yhdistyvät voittajakuvassa viehättävällä tavalla.

“Linnoituksen kivenlohkareet asettuvat kontrastiin luonnon muovaaman silokiven kanssa. Pilvipoudan pehmeä valo korostaa sekä maiseman että kohteen luonnetta ja antaa mahdollisuuden tarkastella sen rakenteen yksityiskohtia. Nähtävissä on selviytymistarina karun luonnon keskellä, täynnä saariston rosoista kauneutta.”

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä museovirasto.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Jälleenvalokuvaussarjassa palkittiin Marit Henriksson kuvallaan Ruoholahden villoista. Se muodostaa leikkisän parin syksyisistä sadan markan villoista yhdessä Eeva Ristan 1970-luvulla ottaman kuvan kanssa.

Kymmenen parasta kuvaa kansainväliseen kilpailuun

Kilpailuun lähetettiin 928 kuvaa 55 osallistujalta. Tänä vuonna järjestäjiä ilahduttivat erityisesti kiinnostavat kuvat funktionalistisesta ja modernistisesta kulttuuriperinnöstä. Kilpailuun lähetettiin myös paljon kuvia sellaisista kulttuuriperintökohteista, joista ei ollut Wikipediassa kuvia aikaisemmin. Tuomaristo arvoi voittajaa valitessaan mm. teknistä laatua, asettelu sekä, värien ja valon käyttöä.

Suomen-kilpailun voittanut kuva palkitaan 200 euron valokuvaustarvikelahjakortilla. Kymmenen parasta kuvaa palkitaan Museokortilla, ja ne etenevät kansainväliseen kilpailuun. Lisäksi jälleenvalokuvaussarjan oivaltavin kuva palkitaan 100 euron valokuvaustarvikelahjakortilla ja Museokortilla.

Wikimedia Suomi ry järjesti kilpailun yhteistyössä Euroopan kulttuuriympäristöpäivien, Hyvinkään kaupunginmuseon, Keravan museopalvelujen, Lapuan kaupungin museoiden, Museoviraston, Nurmijärven museon, Riihimäen kaupunginmuseon sekä Tuusulan museon kanssa.

Kilpailu järjestettiin Suomessa jo kuudetta kertaa. Tavoitteena on innostaa mukaan mahdollisimman laaja joukko ihmisiä ja tehdä kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi.

Voittajakuvat

Jälleenvalokuvauspari

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kimmo Virtanen, Wikimedia Suomi ry
kimmo.virtanen@wikimedia.fi, +358 44 022 4007


Ismo Malinen, Museovirasto
ismo.malinen@museovirasto.fi, 0295 33 6382

Kuvat

Luonto ja kulttuuriperintö yhdistyvät Gustavsvärnin linnoituksella Hangossa. Kuva: Teuvo Salmenjoki
Luonto ja kulttuuriperintö yhdistyvät Gustavsvärnin linnoituksella Hangossa. Kuva: Teuvo Salmenjoki
Lataa
Yhdistetyssä kuvassa Ruoholahden villat 28.10.1975 ja 25.7.2022. Arkistokuva: Eeva Rista, Helsingin kaupunginmuseo. Uusi kuva: Marit Henriksson.
Yhdistetyssä kuvassa Ruoholahden villat 28.10.1975 ja 25.7.2022. Arkistokuva: Eeva Rista, Helsingin kaupunginmuseo. Uusi kuva: Marit Henriksson.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande

Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.

// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote

Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye