Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsinki turvaa lakisääteisen varhaiskasvatuksen siirtämällä henkilöstöä leikkipuistoista päiväkoteihin kevääksi 2023 

Jaa
Helsingin kaupungin henkilöstöä siirretään kevään 2023 ajaksi päiväkoteihin leikkipuistojen avoimesta aamu- ja iltapäivätoiminnasta. Siirtojen taustalla on pitkään jatkunut varhaiskasvatuksen vaikea henkilöstötilanne sekä eri aloja koskeva laajempi työvoimapula. Toimenpiteillä kaupunki turvaa lasten lakisääteisen varhaiskasvatuksen järjestämisen ja varmistetaan henkilöstön työrauha lapsiryhmissä.

Varhaiskasvatuksen vaikea henkilöstövaje kiristyy entisestään. Helsingin on siksi siirrettävä 9.1.2023 alkaen lapsille ja perheille avointa toimintaa tarjoavien leikkipuistojen henkilöstöä päiväkoteihin kevään 2023 ajaksi. Siirroilla kaupunki turvaa lakisääteisen varhaiskasvatuksen. 

Kuten aiemmin kaupunki on kertonut, henkilöstön saatavuuden parantamiseksi on kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla tehty paljon eri toimenpiteitä: on lisätty varahenkilöitä ja nopean toiminnan apuja, korotettu palkkausta ja tehostettu palkitsemisia, kehitetty systemaattisesti urapolkuja, pätevöitymistä ja täydennyskoulutustarjontaa, kehitetty uusien työntekijöiden perehdytystä, lisätty opiskelija- ja oppilaitosyhteistyötä sekä vahvistettu pedagogiikkaa, viestintää ja rekrytointimarkkinointia.  

Kaikista näistä toimenpiteistä huolimatta Helsingissä on alueita ja yksikköjä sekä suomen- että ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa, joihin ei ole saatu rekrytoitua riittävästi henkilöstöä lakisääteiseen mitoitukseen.  

“Henkilöstöjen siirrot ovat pakon edessä tehtäviä toimenpiteitä tilanteessa, jossa henkilöstöä ei kerta kaikkiaan ole riittävästi. Olemme tehneet niitä jo syksyllä 2022, ja päiväkodeissa onkin oltu erittäin kiitollisia osaavista ja omistautuneista työntekijöistä, jotka he ovat leikkipuistoista saaneet. Toivomme, että näillä toimenpiteillä lasten oikeus lakisääteiseen varhaiskasvatukseen turvataan. Lisätyövoiman ansiosta varhaiskasvatuksen henkilöstö saa tarvitsemansa työrauhan lapsiryhmiin pidemmäksi jaksoksi”, sanoo Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas. 

Kuluneena vuonna varhaiskasvatuksen henkilöstövaje on alkanut näkyä myös muissa kaupungeissa. Koulutusmäärien vähäisyyden lisäksi taustalla on laajempi työvoimapula, joka on muun muassa työikäisen väestön määrästä johtuva ilmiö, joka aiheuttaa ja tulee tulevaisuudessa aiheuttamaan ongelmia työvoiman saatavuudessa erityisesti yhteiskunnan eri palvelualoilla. 

Kevään ajaksi suljetaan avointa toimintaa lapsille ja perheille tarjoavat leikkipuistot 

Helsingin kaupunki tarjoaa leikkipuistoissa avointa aamupäivätoimintaa sekä kahdenlaista iltapäivätoimintaa: 1) lakisääteistä iltapäivätoimintaa, jonka järjestämiseen perusopetuslaki kaupungin velvoittaa, sekä 2) avointa iltapäivätoimintaa, jota laki ei velvoita eli kaupunki tarjoaa tätä täydentävänä palveluna kaupunkilaisille. 

Henkilöstön siirtojen seurauksena Helsingissä suljetaan kevään 2023 ajaksi yhteensä 39 leikkipuistoa, joissa järjestetään lapsiperheille suunnattua aamupäivätoimintaa kuten esimerkiksi kerhoja sekä koululaisten iltapäivätoimintaa. Kokonaisuutena 39 leikkipuiston sulkemisella on vaikutus noin tuhannen helsinkiläisen eka- ja tokaluokkalaisen aamu- ja iltapäivätoimintaan. Avoinna pysyy 25 leikkipuistoa, joissa kaikissa järjestetään lakisääteistä iltapäivätoimintaa. Tässä toiminnassa on noin 1100 lasta.  

Perheet voivat hakea kevään 2023 ajaksi perusopetuslain mukaiseen iltapäivätoimintaan. Paikkoja perusopetuslain mukaisessa toiminnassa on valitettavasti tällä hetkellä tarjolla vähemmän kuin tarvetta olisi. Lisäksi korvaajia avoimelle toiminnalle haetaan parhaillaan aktiivisesti yksityiseltä sektorilta, ja myös näihin hakeutumisesta kerrotaan perheille heti kun tietoa on. 

”Tilanne on ennen kaikkea perheille ja lapsille äärimmäisen valitettava. Halusimme kuitenkin kertoa tilanteesta avoimesti hyvissä ajoin vielä tämän vuoden puolella. Tiedämme, miten tärkeitä leikkipuistot ovat helsinkiläisille, ja siksi haluamme saada ne jälleen auki niin pian kuin mahdollista. Teemme tämän tavoitteen eteen kaiken mitä kaupunkina voimme. Varhaiskasvatuksen henkilöstöpulan juurisyyt ovat kuitenkin myös laajemmin yhteiskunnallisia, joihin ratkaisuja on haettava valtakunnallisesti”, Järvenkallas sanoo.

Suljettavat leikkipuistot 9.1.2023 alkaen ovat: 

Etelä: Lahnalahti, Ruoholahti 

Keskinen: Intia, Kimmo, Lehdokki, Sanna, Vallila, Linja 

Läntinen: Laurinniitty, Munkki, Tullinpuomi, Ulvila, Viiri, Kaunokki, Nuoli, Trumpetti 

Pohjoinen: Mäkitorppa, Soihtu, Torpparinmäki 

Koillinen: Filpus, Maasälpä, Salpausselkä, Traktori, Unikko, Jalopeura, Kurranummi, Linnunrata, Nurkka, Tapuli 

Kaakko: Hilleri, Puuskakulma, Rudolf, Santahamina, Tuorinniemi 

Itä: Kiikku, Kipinäpuisto, Mellunmäki, Haruspuisto, Mustakivi 

Lisäksi suljetaan perhetalot Betania, Torpparinmäki, Sahrami, Naapuri, Kajuutta 

Lisätietoja:

toimialajohtaja Satu Järvenkallas
p. 050 5664391
satu.jarvenkallas@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mervi Kopomaa-Weymarn
yksikön päällikkö
palveluviestintä
p. 040 3344628
mervi.kopomaa-weymarn@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Työpajankatu 8
00580 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 27.2.202423.2.2024 11:51:51 EET | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 27. helmikuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistalla on muun muassa useita tilahankkeita: kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös päiväkodin tarveselvityksestä osoitteeseen Maurinkatu 1a päätös Yhtenäiskoulun perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksestä Käpylään osoitteeseen Louhentie 3 päätös Pasilassa sijaitsevan päiväkoti Kasöörin toiminnan lakkauttamisesta 1.8.2024 alkaen päätös Kumpulassa sijaitsevan päiväkoti Marjalan toiminnan lakkauttamisesta 1.8.2024 alkaen lausunto kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle Stadin ammatti- ja aikuisopiston hius- ja kauneudenhoitoalan tilojen hankesuunnitelmasta Vallilaan osoitteeseen Nilsiänkatu 6 lausunto kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle Punavuoressa osoitteessa Perämiehenkatu 13 sijaitsevan lasten päiväkoti Meripirtin hankesu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye