Jyväskylän yliopisto

Uutta tietoa hippokampuksen muistitoiminnoista – hermosolujen värähtely voi tehostaa muistojen muodostumista

Jaa
Tuoreessa tutkimuksessaan Jyväskylän yliopiston neuropsykologian tutkijat tarkastelivat hippokampuksen toimintaa muistojen muodostumisessa. Kokemukset muuttuvat muistoiksi tehokkaasti etenkin hippokampuksen hermoverkkojen värähdellessä.
Kokemamme aistitieto siirtyy hippokampukseen ja sieltä muistona aivokuorelle joko välittömästi tai seuraavan kerran nukkuessamme. Kuvituskuva: Mostphotos
Kokemamme aistitieto siirtyy hippokampukseen ja sieltä muistona aivokuorelle joko välittömästi tai seuraavan kerran nukkuessamme. Kuvituskuva: Mostphotos

Kun koemme asioita, käsitellään kokemamme aistitieto aivokuoren hermoverkoissa, mistä ne siirtyvät pienellä viiveellä muistojen muodostumisesta vastaavaan hippokampukseen. Hippokampus järjestää ja välittää tiedot takaisin aivokuorelle muistoina joko välittömästi tai seuraavan kerran nukkuessamme. Hippokampuksen tehtävänä on myös osallistua muistiin palauttamiseen erottelemalla samankaltaiset kokemukset toisistaan, ja toisaalta yhdistelemällä toisiaan muistuttavien kokemusten osat yhtenäisiksi muistoiksi.

Tiedon käsittely hippokampuksessa tehostuu hermoverkkojen värähdellessä. Tutkijat havaitsivat hippokampuksen ja aivokuoren yhteistoiminnan olevan erityisen hyvin tahdistunutta 0,1 sekunnin mittaisten korkeataajuisten värähtelyjen aikana, jotka tapahtuivat kokemusta seuraavan syvän unen jakson aikana. Tämä yhteistoiminta lujittaa muistot hajautettuihin hermoverkkoihin eli johtaa tiedon tallentumiseen pitkäkestoiseen muistiin.

Tietoa tallentuu molempiin aivopuoliskoihin toisistaan riippumatta

Hippokampuksessa esiintyy valveilla ja unessa myös selkeästi havaittavia, erittäin nopeita paikallisen jännitteen muutoksia, niin kutsuttuja pykäläpiikkejä. Nämä heijastavat aivokuorelta tulevaa syötettä.

Tutkijat osoittivat hippokampuksen sisäänmenoalueen eli pykäläpoimun hermosolujen ärtyvyyden lisääntyvän pykäläpiikkien jälkeen noin 0,03 sekunnin ajaksi.

– Tämä on hermosolulle melko pitkä aika. Oletamme, että pykäläpiikit mahdollistavat muistijäljen tehokkaamman siirtymisen aivokuorelta hippokampuksen käsiteltäväksi tai muutettavaksi, yliopistotutkija Markku Penttonen kertoo.

Tutkimuksessa havaittiin pykäläpiikkien esiintyvän itsenäisesti molemmissa aivopuoliskoissa. Tämä voi mahdollistaa eri aivopuoliskoihin tallennetun tiedon toisistaan riippumattoman käsittelyn. Tiedon erillinen käsittely puolestaan saattaa parantaa muistojen säilymistä esimerkiksi tilanteissa, jossa toiseen aivopuoliskoon tulee vaurio.

– Tutkimuksen tulokset tuovat uutta tietoa hippokampuksen muistitoiminnoista, sillä valtaosa aiemmista tutkimuksista on keskittynyt tarkastelemaan hippokampuksesta aivokuorelle suuntautuvan viestinnän roolia oppimisessa, väitöskirjatutkija Suvi-Maaria Lehtonen toteaa.

– Jatkossa keskitymme pykäläpoimun muistin mekanismeihin oppivilla ja nukkuvilla jyrsijöillä menetelmillä, jotka mahdollistavat verkostoina toimivien pykäläpoimun laajojen solujoukkojen toiminnan seuraamisen.

Lisätietoja:

väitöskirjatutkija Suvi-Maaria Lehtonen, lehtsu@jyu.fi, puh. +358 505643568

yliopistotutkija Markku Penttonen, markku.penttonen@jyu.fi

apulaisprofessori Miriam Nokia, miriam.nokia@jyu.fi

Ryhmän nettisivut: www.jyu.fi/neuralplasticity 

Vapaasti luettava ja ladattava julkaisu:

Lehtonen, S.-M., Waselius, T., Penttonen, M., & Nokia, MS. (2022). Hippocampal responses to electrical stimulation of the major input pathways are modulated by dentate spikes. Hippocampus, 32, 808–817. doi: https://doi.org/10.1002/hipo.23470 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

viestinnän asiantuntija
Kirke Hassinen
kirke.m.hassinen@jyu.fi
puh. +358 50 462 6920


viestinta@jyu.fi

Kuvat

Kokemamme aistitieto siirtyy hippokampukseen ja sieltä muistona aivokuorelle joko välittömästi tai seuraavan kerran nukkuessamme. Kuvituskuva: Mostphotos
Kokemamme aistitieto siirtyy hippokampukseen ja sieltä muistona aivokuorelle joko välittömästi tai seuraavan kerran nukkuessamme. Kuvituskuva: Mostphotos
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Kauppakorkeakoulujen kestävyysopetusta on mahdollista vahvistaa käytännön oppimisen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön kautta21.5.2025 08:37:08 EEST | Tiedote

KTM Maija Lähteenkorvan Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemä väitöskirjatutkimus tarkastelee, miten kestävyysopetusta kauppakorkeakouluissa voidaan vahvistaa käytäntöön perustuvan opetuksen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön avulla. Tutkimus osoittaa, että käytännönläheinen oppiminen ja yhteistyö vaihtoehtoisten organisoitumistapojen kanssa voivat avata uusia mahdollisuuksia opetuksen uudistamiseen ja kestävyyden vahvistamiseen.

Auta pelastamaan raakut sukupuutolta - lahjoita Jyväskylän yliopiston raakkututkimukseen20.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Raakku on erittäin uhanalainen, vaativa ja herkkä laji, joka selviää vain sorapohjaisissa vesissä, joissa vesi virtaa kirkkaana ja hapekkaana. Raakkuja elää vielä monissa joissa, mutta vain harvassa niistä syntyneet poikaset jäävät eloon. Raakkujen toukat kiinnittyvät lohikalojen kiduksiin, ja seuraavana kesänä nuoret simpukat kaivautuvat jokiuomiin ruokailemaan ja kasvamaan.

IT-tiedekunnan tutkimus palkittiin arvostetussa ihmisen ja koneen välistä vuorovaikutusta käsittelevässä konferenssissa20.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tutkijat Tuomo Kujala ja Abhishek Sarkar palkittiin parhaan tutkimusjulkaisun palkinnolla yhdessä informaatioteknologian alan huippukonferensseista maailmassa. Tutkimus esitteli Jyväskylän yliopiston uutta Drive-In laboratoriota ja sen tutkimuksissa käytettäviä menetelmiä kuljettajan tarkkaamattomuuden mittaamiseen liikenteessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye