Musiikkiterapia perheiden vuorovaikutuksen tukena vauvasta vaariin

Tutkimuksen mukaan perhekeskeinen musiikkiterapia on positiivinen ja voimavarasuuntautunut lähestymistapa. Hankalien asioiden lisäksi ollaan toimivan ja hyvän äärellä, jaetun ilon kokemukset ja leikkisyys ovat läsnä. Menetelmät ovat monipuolisia. Monelle sopii laulaminen, soittaminen tai improvisointi, mutta lisäksi musiikin kuuntelu, tai musiikki yhdistettynä liikkumiseen, kuvalliseen työskentelyyn tai kirjoittamiseen voivat olla avaamassa ja vahvistamassa perheen keskinäistä yhteyttä.
Tuomen väitöstutkimus vahvistaa käsitystä musiikkiterapiasta asiakaslähtöisenä hoitomuotona. Musiikkiterapeutit eivät tyypillisesti sitoudu yhteen viitekehykseen, vaan muokkaavat toimintaansa sekä teoreettisesti että käytännössä perhettä mahdollisimman hyvin palvelevaksi. Joustavuus lisää musiikkiterapian mahdollisuuksia auttaa monenlaisia perheitä kuten autistisia-, kehitysvammaisia- tai traumatisoituneita asiakkaita, saattohoidossa olevia tai dementiaan sairastuneita ja heidän läheisiään.
Kansainvälisesti perhekeskeistä musiikkiterapiaa käytetään paljon ennaltaehkäisevässä työskentelyssä esim. keskosten kanssa. Väitöskirja esittelee suomalaisen Hoivaa ja leiki sijaisperheille -ryhmämallin, jossa huostaanotettuja lapsia ja heidän sijaisvanhempiaan tuetaan sijoituksen herkässä alkuvaiheessa. Huostaanotettujen lasten epäonnistuneiden ja katkenneiden sijoitusten tiedetään olevan suuri mielenterveydellinen riski ja ko. kokemukset lisäävät myöhempää päihdeongelmien todennäköisyyttä.
Hoivaa ja leiki -ryhmään osallistuneet vanhemmat kertoivat ryhmän auttaneen rakentamaan yhteyden ja kiintymyksen tunteita lapsen ja vanhemman välille ja tukemaan läsnäolevaa toimimista lapsen kanssa. Lisäksi se mahdollistaa vanhemmille tärkeän vertaistuen. Eettisen ja psykologisen perspektiivin lisäksi malli vaikuttaa siten hyödylliseltä myös taloudellisesta näkökulmasta käsin.
Väitöstutkimus tarjoaa ensimmäisen laajan kansainvälisen katsauksen varhaisiän musiikkiterapiaan ja perhekeskeiseen musiikkiterapiaan. Lisäksi se antaa tietoa hoito- ja sosiaalialan tutkimukselle sekä kliiniselle työlle ja sen kehittämiselle.
FM Kirsi Tuomen musiikkiterapian väitöskirjan "Potentials of Music Therapy with Children and Families" tarkastustilaisuus pidetään 16.12.2022 alkaen klo 12. Seminaarinmäellä Historica-rakennuksessa H320. Vastaväittäjänä on Associate Professor Stine Lindahl Jacobsen (University of Aalborg) ja kustoksena apulaisprofessori Esa Ala-Ruona (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.
Linkki julkaisuun Permanent link to this publication: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9258-3
Taustatietoja:
Kirsi Tuomi (1972) FM, on laaja-alainen musiikkiterapeutti, Theraplay- ja kiintymyskeskeinen DDP perheterapeutti sekä työnohjaaja (STOry). Hän on toiminut terapeuttina yli 20 vuotta erityisesti lastensuojelun ja kiintymystraumojen hoitamisen kontekstissa niin laitoshoidossa kuin yksityisenä terapeuttina.
Tuomi on perhekeskeisen musiikkiterapian suomalainen uranuurtaja ja ollut mukana perustamassa alan kansainvälistä verkostoa. Hän on myös suomalaisen perhekeskeisen musiikkiterapiakoulutuksen toinen alullepanija. Hän on luennoinut lukuisissa kansainvälisissä ja kansallisissa konferensseissa ja ollut niiden tieteellisten toimikuntien jäsen.
Tuomi kouluttaa aktiivisesti suomalaisia musiikkiterapeutteja ja on Taideyliopiston musiikkiterapiakoulutuksen vastuuopettaja. Kirsi on Suomen musiikkiterapiayhdistys ry:n entinen toiminnanjohtaja ja puheenjohtaja sekä suomalaisen musiikkiterapiakoulutuksen kehittämistoimikunnan (SUMUKE) jäsen.
Väitöskirjaa ja siihen liittyviä konferenssiesiintymisiä ovat tukeneet: Suomen kulttuurirahasto, Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahasto, Suomalainen Konkordia-liitto sekä Jyväskylän yliopisto.
Lisätietoja: Kirsi Tuomi, kirsi.tuomi@myllytalo.fi, 0405443784
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston ja amerikkalaisen yrityksen yhteistyöstä syntyi maailman tarkin sydänkäyriä tunnistava ohjelmisto ja tytäryhtiö Keski-Suomeen14.7.2025 13:45:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto ja yhdysvaltalainen hitech-yritys USAMedX loivat yhteistyössä täysin automaattisesti toimivaan sydäniskuriin sykekäyrien tunnistuksen. Ohjelmistoa tullaan käyttämään kotikäyttöön tarkoitetussa sydäniskurissa, joka pystyy analysoimaan potilaan sydänkäyrän ja antamaan sydäniskun tarvittaessa automaattisesti. Yhteistyö johti lopulta myös USAMedX:n tytäryhtiön perustamiseen Jyväskylään.
Tutkijat selvittivät maapallon äänien erot urbaanissa ja luonnollisessa ympäristössä9.7.2025 12:05:00 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä on kerännyt yli sata vuotta ääntä ympäri maailman ja selvittänyt, miten maapallon äänimaisema eroaa kaupungeissa ja luonnollisen ympäristön välillä. Samalla selvitettiin äänimaiseman vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Arvostetussa Nature Ecology & Evolution –julkaisusarjassa julkaistu tutkimus paljastaa, etteivät kaupungeissa asuvien ihmisten äänimaisemien rytmit ole yhtä ennustettavia kuin luonnossa elävien eläinten
Tutkijoiden yö saapuu jälleen - tapahtuma laajenee Jamkiin syksyllä 20259.7.2025 09:47:06 EEST | Tiedote
Tutkijoiden yö palaa Jyväskylään jo kymmenettä kertaa, ja tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa myös Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Jamk). Tapahtuma järjestetään perjantaina 26. syyskuuta 2025, ja se tarjoaa koko perheelle elämyksellisen matkan tieteen maailmaan.
Sivistys elää ja etsii muotoaan – Jyväskylän Kesän 2025 puheohjelma avasi keskustelun tulevaisuuden sivistyksestä8.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
70-vuotta täyttäneen Jyväskylän Kesän vuoden 2025 puheohjelma toi sivistyksen teeman monipuolisesti esiin viidessä eri tilaisuudessa, joissa pureuduttiin muun muassa ajattelun taitoon, koulutuksen saavutettavuuteen ja kulutuskulttuurin kriittiseen tarkasteluun. Puheohjelmien tallenteet ovat katsottavissa Jyväskylän Kesän verkkosivuilla ja Yle Areenassa.
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme