ELY-keskukset

Jätelain laiminlyönti voi tulla yritykselle kalliiksi – tästä on kyse jätehuollon tuottajavastuussa

Jaa
Mediassa on uutisoitu viime päivinä tapauksesta, jossa jätelakia rikkonut rengasliike on tuomittu maksamaan valtiolle tuntuvasta rikoshyödystä. Jätehuollon tuottajavastuun laiminlyönti voi vääristää yritysten välistä kilpailua ja haitata jätehuolto- ja kierrätysjärjestelmän toimintaa.
Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Merkittävä osa suomalaista jätehuoltoa ja kierrätystä perustuu valmistajien, maahantuojien, pakkaajien ja etämyyjien - siis erilaisten yritysten - velvollisuuteen hoitaa markkinoille saattamiensa tuotteiden jätehuolto, kun tuotteet poistetaan käytöstä. Tämä jätehuollon tuottajavastuu koskee pakkauksia, akkuja ja paristoja, autoja, sähkö- ja elektroniikkalaitteita sekä renkaita ja paperia.

"Sana tuottajavastuu ei ehkä ole kaikille tuttu, mutta kyse on meidän kaikkien arjesta. Voimme viedä sanomalehdet paperinkeräykseen, renkaat rengasliikkeeseen, paristot lähikauppaan ja kartongit kierrätyspisteelle, ja se kaikki on tuottajavastuun ansiosta helppoa ja pääosin maksutonta", toteaa akkujen ja paristojen tuottajavastuuta valvova Jaana Mäenpää Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Vapaamatkustaminen vääristää kilpailua ja rikkoo lakia

Tuottajavastuun hoitaminen on lakisääteinen velvollisuus siinä missä verojen maksaminen. Suuri osa yrityksistä huolehtii velvoitteistaan asianmukaisesti, mutta joukossa on myös tahallisia ja tahattomia vapaamatkustajia.

”Tuottajavastuun hoitamatta jättäminen voi johtaa jätelain rikkomisesta aiheutuviin oikeudenkäynteihin ja tuomioihin, joissa taloudellinen hyöty tuomitaan valtiolle. Summat voivat olla merkittäviä”, kuvailee johtava tuottajavastuuvalvoja Teemu Virtanen.

Yrityksellä ei kuitenkaan ole syytä huoleen, jos tuottajavastuu on jäänyt hoitamatta vahingossa. Viranomaiset lähestyvät mahdollista vapaamatkustajaa aina ensin valvontakirjeellä, josta ei aiheudu ylimääräisiä kustannuksia yritykselle.

Tuottajavastuu on helppo hoitaa liittymällä tuottajayhteisöön

Kun jokainen tuottajavastuussa oleva yritys hoitaa velvoitteensa lainmukaisesti, kustannukset jakautuvat yrityksille tasapuolisesti ja yritysten välinen kilpailuasetelma on reilu. Tällöin jätehuolto- ja kierrätysjärjestelmä myös toimii, kuten sen on suunniteltu toimivan.

”On tärkeää huomata, että tuottajavastuun hoitamiseksi ei riitä, että yritys itse vastaanottaa käytöstä poistetut tuotteet. Tuottajavastuun asianmukainen hoitaminen kattaa lain mukaan monenlaisia velvoitteita, jotka liittyvät muun muassa kattavaan keräysverkostoon, kierrätykseen, raportointiin ja kuluttajille kohdistuvaan tiedottamiseen”, Mäenpää kertoo.

Tuottajavastuu hoidetaan liittymällä kunkin tuoteryhmän mukaiseen tuottajayhteisöön. Tällöin tuottajayhteisö hoitaa yrityksen puolesta kaikki laissa säädetyt keräys-, kierrätys- ja tiedotusvelvoitteet sekä raportoinnin viranomaisille.

Lue lisää tuottajavastuusta ja tuottajayhteisöistä:

Testaa, koskeeko tuottajavastuu yritystäsi:

Lisätietoja yrityksille:

  • tuottajavastuu@ely-keskus.fi

Lisätietoja medialle:

  • Tuottajavastuu yleisesti: Teemu Virtanen, johtava tuottajavastuuvalvoja, 0295 036 399, teemu.virtanen@ely-keskus.fi
  • Tuottajavastuun laiminlyönti: Mika Heinonen, johtava lakimies, 0295 036 136, mika.heinonen@ely-keskus.fi
  • Akut ja paristot: Jaana Mäenpää, ylitarkastaja, jaana.m.maenpaa@ely-keskus.fi
  • Autot: Mervi Sivula, ylitarkastaja, mervi.sivula@ely-keskus.fi
  • Pakkaukset ja juomapakkaukset: Tuomo Aunola, ylitarkastaja, tuomo.aunola@ely-keskus.fi
  • Paperi ja renkaat: Jonna Paatonen, ylitarkastaja, jonna.paatonen@ely-keskus.fi
  • Sähkö- ja elektroniikkalaitteet: Satu Ala-Könni, ylitarkastaja, satu.ala-konni@ely-keskus.fi
  • Etäkauppa: Tiina Vermaete, ylitarkastaja, tiina.vermaete@ely-keskus.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Hur mår våra havsområden?23.2.2024 12:18:49 EET | Tiedote

Under senhösten 2023 slutfördes uppdateringen av den statliga bedömningen av Finlands marina område "Havsmiljöns tillstånd i Finland 2024". Detta är en omfattande bedömning av experter av vad som är känt om det nuvarande tillståndet i våra havsområden. Detta informationspaket kan ses och vid behov kommenteras under knappt en månad, fram till 15 mars 2024. På hemsidan kan du enkelt sätta dig in i hela tillståndsbedömningen, från övergödning till miljögifter och från sjöfåglar till näringsvävarnas tillstånd.

Miten merialueemme voivat?23.2.2024 12:18:49 EET | Tiedote

Loppusyksyllä 2023 valmistui Suomen merialueen tila-arvion päivitys “Suomen meriympäristön tila 2024”. Tämä on laaja asiantuntijoiden laatima arvio siitä, mitä kaikkea merialueidemme tämänhetkisestä kunnosta tiedetään. Tutustu Meriympäristön tila -tietopakettiin ja kommentoi tarpeen mukaan 15.3.2024 mennessä. Verkkopalvelussa voit helposti tutustua itse tila-arvioon, rehevöitymisestä ympäristömyrkkyihin ja merilinnuista ravintoverkkojen tilaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye