SDP

SDP:n Niina Malm: Työvoimapulaan vastaaminen tarkoittaa osaamisen kehittämistä

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm toivoo puolueilta rakentavia ratkaisuja työvoimapulaan.

- Niin uutisissa kuin vaalipaneeleissakin keskustellaan jatkuvasti työvoimapulasta. On surullista, että vastaukseksi esitetään kerran toisensa jälkeen sosiaaliturvaleikkauksia ja paikallista sopimista, vaikka selvitysten mukaan yksi pääasiallisista esteistä työsuhteiden syntymiselle on vääränlainen tai puuttuva osaaminen. Sitä ei ansiosidonnaisen leikkauksilla muuksi muuteta.

Malm toivookin, että puolueissa olisi leikkauspuheiden sijasta enemmän valmiutta panostaa aidosti jatkuvan oppimisen kehittämiseen.

- Meidän on panostettava työikäisen väestön osaamisen kehittämiseen, jos haluamme nostaa työllisyysasteen 80 prosenttiin. Suomella ei ole varaa siihen, että työkykyisiä ja töihin haluavia ihmisiä jää työllistymättä, koska heidän osaamisensa ei vastaa työmarkkinoiden tarpeita.

Malmin mukaan yksi osaamisen kehittämisen esteistä on suomalaisen koulutusjärjestelmän tutkintopainotteisuus. Esimerkiksi ammatillisen koulutuksen käyneille ei ole tarpeeksi tarjolla mielekkäitä vaihtoehtoja oman osaamisen kehittämiseen.

- Kaikilla ei ole mahdollisuutta suorittaa kokonaista tutkintoa esimerkiksi työn ohessa, eikä se ole läheskään aina myöskään tarpeen. Tarvitaan joustavia vaihtoehtoja, jotka mahdollistavat osaamisen päivittämisen ja kehittämisen mahdollisimman monelle elämäntilanteesta riippumatta.

Ongelma on tunnistettu myös vastikään julkaistussa jatkuvan oppimisen strategiassa, joka sisältää esityksen ”pienten osaamiskokonaisuuksien” kehittämisestä.

- SDP:ssä olemme jo aiemmin esittäneet ajatuksen uudesta ”työelämäkoulutuksesta” eli lyhytaikaisesta, ei tutkintoon johtavasta koulutuksesta, joka mahdollistaisi osaamisen päivittämisen ja täydentämisen työuran aikana. Toivottavasti tälle löytyy tukea, jotta asia etenee ensi vaalikaudella.

Malm huomauttaa kuitenkin, että pelkät poliittiset päätökset eivät riitä ratkaisuksi työvoimapulaan, vaan myös yritysten on huolehdittava siitä, että ne ovat houkuttelevia työnantajia. Työilmapiirin ja johtamisen täytyy olla kunnossa ja työstä saatavalla palkalla pitää tulla toimeen.

- Viimeistään työvoimapula on osoittanut, että osaava työvoima on kuluerän sijasta tuottavuuden tae. Siksi onkin ihmeellistä, että kaikki työnantajat eivät ole vieläkään valmiita panostamaan työvoiman sitoutumiseen vaan huutavat valtiota apuun. On tässä myös työnantajalla vastuuta. Vaaditaanko koulutusjärjestelmää tuottamaan täysin valmiita osaajia vai ollaanko itsekin valmiita panostamaan työntekijöiden osaamisen kehittämiseen?

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP
SDP
Siltasaarenkatu 18-20 C
00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)http://www.sdp.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

Tiedoksi medialle: SDP:n puoluejohto kampanjoi perjantaina ja lauantaina6.6.2024 10:03:05 EEST | Tiedote

Arvoisa median edustaja, SDP:n puoluejohto kampanjoi tulevana perjantaina ja lauantaina ennen sunnuntain vaalipäivää. Alla eurovaalikiertueen tapahtumat puoluejohdon osalta. Kaikki tapahtumat lisätietoineen löytyvät verkkosivuiltamme: https://www.sdp.fi/tapahtumat/ Perjantai 7.6. Puheenjohtaja Antti Lindtman Kouvola, kauppakeskus Hansa klo 15.30 Lappeenranta, Satamatori klo 17.15 Puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi Mänttä-Vilppula, Mäntän tori klo 10 Virrat, Kirppis Virrat (os. Virtaintie 32) klo 12 Orivesi, S-marketin edusta (os. Keskustie 36) klo 14 Tampere, keskustorin vaalimökki klo 16 Lauantai 8.6. Puheenjohtaja Antti Lindtman Vantaa, Myyrmäen Paalutori klo 10 Helsinki, Kampin Narinkkatori klo 11.30 ja Vuosaaren Mosaiikkitori klo 12.30 Orimattila, Orimattilan kesämarkkinat (os. Erkontie 16) klo 14 Lahti, Lahden kauppatori klo 15 Puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi Lahti, Lahden satama klo 10, Mukkulan ostari klo 10.45 ja Liipolan ostari klo 11.30 Varapuheenjohtaja Nasima Razmyar Van

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye