Dr. Wolff Finland Oy

Talviaika koettelee hiuspohjaa - Lähes joka toinen suomalainen kärsii kuivasta päänahasta

Jaa
Tuoreen, ihon kuivuutta selvittäneen tutkimuksen* mukaan yli 70 prosenttia suomalaisista kärsii kuivasta ja kutisevasta ihosta. Lähes 40 prosentilla iho hilseilee ja kolmanneksella on atooppinen iho. Useimmiten oireita esiintyy päänahassa ja käsivarsissa, kolmanneksella kasvoissa, neljänneksellä ympäri kehoa.

Taloustutkimuksen tekemän kyselytutkimuksen mukaan oireet ovat yleisimmillään talvella, mutta kolmannes kärsii niistä ympäri vuoden. Tutkimuksessa oli mukana yli tuhat suomalaista 30 – 75 -vuotiasta naista ja miestä. Nuorimmat kärsivät samanaikaisesti useista oireista. Vanhemmassa ikäryhmässä oireita oli vähemmän, mutta ne jatkuivat yleisemmin ympäri vuoden.

Päänahan oireista tavallisimpia olivat hilseily ja ärsytys. Niistä kärsivät etenkin nuorimmat. Neljä kymmenestä koki päänahan oireet melko paljon häiritseviksi. Eniten oireet häiritsivät 30 – 53 -vuotiaita naisia.

Ihotautilääkäri auttaa kun omahoito ei tepsi

Ihotautien erikoislääkäri, dosentti Hanna Raitio kohtaa päivittäin vastaanotollaan potilaita, jotka kärsivät erityisen kuivasta ja kutiavasta ihosta.

– Kutina, kuivuus, rasvoittuminen, hilseily, punoitus ja hiustenlähtö ovat tavallisimpia päänahan alueen ongelmia. Monet ihosairaudet voivat ilmetä myös päänahan alueella, joskus ainoastaan päänahassa. Hyvin yleinen päänahan iho-oire on hilseily, joka voi olla kuivaa tai rasvaista. Monesti rasvoittuva hilseily tulkitaan virheellisesti päänahan kuivuudeksi ja hiusten pesukertoja harvennetaan. Tämä kuitenkin vain pahentaa tilannetta, Hanna Raitio sanoo.

Päänahan hilseilyn taustalla voi olla myös yleinen atopiataipumus. Tällöin liian tiheät shampoopesut liian voimakkailla tuotteilla lisäävät hiuspohjan kuivuutta. Myös monet hiusmuotoilutuotteet kertyvät päänahkaan ja voivat aiheuttaa ärsytystä, kuivumista ja hilseilyä.

– Rasvainen hilseily voi viitata taliköhnäihottumaan kun taas paksut ja kuivat hilsepaakut voivat kieliä psoriaasista. Jos omahoito ei käsikauppatuotteilla kohtuullisessa ajassa helpota, syytä on hakeutua ihotautien erikoislääkärille. Hän voi selvittää, josko oireiden taustalla onkin pitkäaikainen ihosairaus. Jo todettujen ihosairauksien kohdalla oireita voi helpottaa hoitoon määrättyjen lääkkeiden lisäksi myös oikeanlaisella, lääkkeettömällä hoidolla, Hanna Raitio neuvoo.

Lievitystä linolihaposta ja mentolista

Dr-Wolff Finland toi lokakuussa markkinoille linolihappoa, mentolia ja auringonhattujuuriuutetta sisältävän Linola Forte -tuotesarjan, johon kuuluu sekä shampoo että hoitoliuos. Shampoo nousi hetimmiten apteekeissa myytävien shampoiden kärkeen ja muutamassa päivässä varastot myytiin Suomessa hetkellisesti loppuun.

Suomessa on yleensä käytetty eniten perinteisiä hilseshampoita, jotka kuivattavat päänahkaa. Linola Forte -tuotteiden sisältämä linolihappo, mentoli ja auringonhattujuuriuute tasapainottavat kuivaa ja herkkää päänahkaa. Tuotteiden happamuus (pH 5.5) edistää ihon terveyttä ja antaa sille luonnollista suojaa.

Lisätiedot: Riitta Rautakoura, riitta.rautakoura@dr-wolff.fi puh. 040 7541673

*Taloustutkimus 2022, Kuivan tai ärtyneen ihon ja päänahan ongelmat ja hoito Suomessa, Sirkku Keski-Hallila

Dr. Wolff Group on tohtori August Wolffin vuonna 1905 perustama lääke- ja kosmetiikka-alan perheyritys, jonka johdossa on nyt neljäs sukupolvi. Dr. Wolffilla on vahvaa tutkimusosaamista ja se on kotimarkkinoillaan tunnettu innovatiivisten ratkaisujen kehittäjä etenkin hiustenlähdön ja ihon ongelmiin. Pääkonttori ja tuotanto sijaitsevat Bielefeldissä. Dr. Wolffin liikevaihto oli vuonna 2021 noin 340 miljoonaa euroa ja yhtiön palveluksessa on noin 800 työntekijää. Yhtiöllä on toimintaa 62 maassa. Yrityksen tunnetuimpia tuotemerkkejä ovat Vagisan, Plantur39 ja Linola . www.drwolffgroup.com/en/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Dr. Wolff Finland Oy
Dr. Wolff Finland Oy



https://www.drwolffgroup.com
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye