Vaasan kaupunginteatteri

Madetojan oopperaklassikko Pohjalaisia valtaa lavan tammikuussa

Jaa
Vaasan kaupunginteatterin 80-juhlavuoden ooppera Pohjalaisia saa ensi-iltansa Romeo-näyttämöllä 14. tammikuuta 2023. Teoksen kapellimestarina toimii Anna-Maria Helsing ja ohjauksesta vastaa Anna Kelo.
Kuva Pohjalaisia-oopperan harjoituksista 20.12.2022. Ensi-ilta 14.1.2023.
Kuva Pohjalaisia-oopperan harjoituksista 20.12.2022. Ensi-ilta 14.1.2023.

Leevi Madetojan säveltämä kolminäytöksinen Pohjalaisia-ooppera perustuu Artturi Järviluoman samannimiseen näytelmään. Vuonna 1924 kantaesityksensä Suomalaisessa oopperassa saanut Pohjalaisia kertoo voimakkaan tarinan vallasta, vapauden kaipuusta ja rakkaudesta.

”Päälausekkeina teoksessa ovat ihmisten väliset suhteet, draama sekä ihmisen ja yhteiskunnan sekä erilaisten instanssien välinen paine”, kuvailee oopperan ohjaaja Anna Kelo teoksen maailmaa.

Suomen Kansallisoopperassa tällä hetkellä myös Ring-oopperakokonaisuuden parissa työskentelevälle Kelolle Pohjalaisia on entuudestaan tuttu.

”Ooppera on minulle hyvin tuttu jo pienestä pitäen. Ala-asteikäisenä kuuntelin Pohjalaisia-oopperaa LP-levyltä päivittäin ja lauloin täysillä mukana. Pohjalaisia ja Vaasa oli sellainen yhdistelmä, jota en millään voinut vastustaa”, Kelo kertoo.

Oopperan vetovastuussa ovat Kelon lisäksi kapellimestari Anna-Maria Helsing (vier.), lavastaja Janne Vasama (vier.), pukusuunnittelija Paula Varis sekä koreografi Annika Sillander (vier.).

”Teos on todella hieno ja solistit ovat upeita. Pohjalaisia on mielestäni yksi parhaimmista oopperoista, joita Suomessa on kirjoitettu. Musiikki on todella taidokasta, vaikuttavaa ja uskomattoman kaunista. Teoksessa on kaikkea aina folkmusiikista romanttisiin duettoihin ja aarioihin sekä tunteikkaaseen ja dramaattiseen musiikkiin”, kertoo oopperan kapellimestari, Uudenkaarlepyyn Munsalasta kotoisin oleva Anna-Maria Helsing.

Näyttämöllä Jussi Harrin roolissa nähdään baritoni Jussi Vänttinen (vier.). Liisan roolin tulkitsee sopraano Saara Rauvala (vier.). Muina solisteina Romeo-näyttämöllä vierailevat Päivi Pylvänäinen (Maija Harri), Sauli Tiilikainen (Erkki Harri), Johannes Vatjus (Antti), Riikka Rantanen (Kaisa), Pekka Kuivalainen (Kaappo), Mika Nikander (Vallesmanni), Heikki Aalto (Karjamaan Köysti) sekä Lasse Penttinen (Salttu).

Oopperan orkesterina toimii Vaasan kaupunginorkesteri ja kuorona Vaasan oopperayhdistyksen kuoro. Vaasan kaupunginteatterin kevätkauden avaava Pohjalaisia saa ensi-iltansa 14. tammikuuta 2023. Ooppera on Vaasan kaupunginteatterin ohjelmistossa ainoastaan 12 esityksen verran.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heidi Rantanen
Tiedottaja


Vaasan kaupunginteatteri
Pitkäkatu 53, 65100 Vaasa
Puh • 040 773 7587
heidi.rantanen@vaasa.fi
www.vaasankaupunginteatteri.fi

Kuvat

Kuva Pohjalaisia-oopperan harjoituksista 20.12.2022. Ensi-ilta 14.1.2023.
Kuva Pohjalaisia-oopperan harjoituksista 20.12.2022. Ensi-ilta 14.1.2023.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunginteatteri
Vaasan kaupunginteatteri
Pitkäkatu 53
65100 Vaasa

0407737587http://www.vaasankaupunginteatteri.fi

Vaasan kaupunginteatteri on Vaasassa toimiva suomenkielinen ammattiteatteri.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunginteatteri

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye