Oulun yliopisto

Lahjoitusvarat mahdollistavat yli 5 miljoonan euron panostuksen tutkimuksen ja koulutuksen kehittämiseen sekä opiskelijoiden hyvinvointiin

Jaa
Oulun yliopisto on kuluvan vuoden aikana kohdentanut mittavasti lahjoitusvaroja eri tieteenalojen tutkimustoiminnan hyväksi. Tärkeässä roolissa ovat mm. avainrekrytoinnit. Lisäksi lahjoitusvaroja kohdistetaan koulutuksen kehittämiseen sekä opiskelijoiden hyvinvointiin uuden opintopsykologin rekrytoinnin avulla.

Oulun yliopisto on toteuttanut aktiivista varainhankintaa vuodesta 2008 alkaen.  Valtion tukemien vastinrahakampanjoiden ohella yliopisto on toteuttanut pitkäjänteistä, jatkuvaa varainhankintaa. Tämän vuoden kesäkuussa päättynyt valtion vastinrahoittama varainhankintakampanja tuotti Oulun yliopistolle yli 10 miljoonaa euroa.  

”Lahjoitusvarat ja niille maksettava valtion vastinraha ovat Oulun yliopistolle merkittävä lisäresurssi. Kiitämme lämpimästi lahjoittajia, jotka ovat lahjoituksillaan mahdollistaneet vuoden mittaan tehdyt satsaukset uusiin strategisiin avauksiin ja opiskelijoiden hyvinvointiin”, sanoo Oulun yliopiston varainhankinnasta vastaava johtaja Marja Jokinen. 

Yliopisto käyttää lahjoituspääomaa toimiin, joilla tuetaan tiedekuntien ja yliopiston strategian toteuttamista, lisätään tutkimuksen tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta, kehitetään opetusta ja koulutusta tulevaisuuden osaamistarpeet huomioiden sekä tuetaan opiskelijoiden hyvinvointia. Valtion maksama vastinrahaosuus ohjataan yliopiston peruspääomaan, ja se vahvistaa yliopiston vaikuttavuutta tuotonjaon kautta. 

Loppuvuodesta 2021 lähtien lahjoitusvaroja on kohdennettu eri tieteenaloille yli 5 miljoonan euron edestä. Lahjoitukset ovat mahdollistaneet uudet professuurit esimerkiksi liiketalouden etiikkaan, mikroyrittäjyyteen ja vesitekniikkaan. Joulukuussa 2022 tehdyn päätöksen myötä perustetaan uusi professuuri myös taloustieteeseen. Professuurilla kehitetään samalla osuuskunnallisen liiketoiminnan opetusta ja tutkimusta Oulun yliopistossa.   

Lisäksi lahjoitusvaroilla vahvistetaan ruotsin kielen osaamista, tuetaan nousevien tutkijoiden urapolkuja lääketieteissä sekä tieto- ja sähkötekniikassa, vahvistetaan tekniikan alan koulutuksen toimenpideohjelmia sekä luonnontieteiden NMR-tutkimusinfrastruktuuria. Uusia avauksia tehdään useilla eri tutkimusalueilla tekniikassa, tieto- ja sähkötekniikassa sekä lääketieteessä. 

Merkittävä satsaus tehdään myös opiskelijoiden hyvinvointiin. Lahjoitusvaroilla rekrytoidaan uusi opintopsykologi.  Lisäresursointi mahdollistaa oikea-aikaiset tukipalvelut perustutkinto-opiskelijoille ja vastaa palveluiden kasvaneeseen kysyntään. Rekrytoinnilla vahvistetaan myös opetushenkilökunnan ohjausosaamista mm. kehittämällä konkreettisia ohjeita, toimintamalleja sekä koulutusta ohjaus- ja omaopettajatyöhön.  

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopiston Super Fab Labissa kehitettiin uusi menetelmä piirilevyjen valmistusprosessiin24.5.2024 07:07:00 EEST | Tiedote

Perinteisesti juotteenestopinnoitteen ja komponenttimerkintöjen lisäämisessä piirilevylle on käytetty suuri määrä sekä ympäristölle että valmistajalle haitallisia kemikaaleja. Se on lisäksi ollut verrattain hidas prosessi ja sopimaton esimerkiksi prototyyppien valmistukseen. Oulun yliopiston Super Fab Labin kehittämä menetelmä mahdollistaa tulostamisen suoraan jyrsitylle piirilevylle.

Euclid-avaruusteleskoopin uudet kuvat paljastavat vapaana seilaavia planeettoja ja sadoittain uusia galakseja23.5.2024 13:23:56 EEST | Tiedote

Universumin salaisuudet kirkastuvat nyt tähtitieteilijöille, kun Euclid-teleskooppi tuottaa ensimmäisiä tuloksiaan. Tutkijat ovat löytäneet satoja uusia galakseja, tähtijoukkoja, vapaana seilaavia Jupiteria massiivisempia planeettoja, sekä galaksijoukkojen painovoiman aiheuttamia gravitaatiolinssejä. Avoin data-arkisto mahdollistaa laajan tieteellisen tutkimuksen. Upeat kuvat median käytettävissä.

Uusi murskausmenetelmä säästää vettä ja energiaa kaivoksilla ja tuottaa parempaa akkumateriaalia – jatkotestaukseen myös muille malmeille23.5.2024 06:03:00 EEST | Tiedote

Uudentyyppisessä murskausmenetelmässä malmeille ja materiaaleille annetaan aiempaa hitaamman puristuksen aikana aikaa reagoida ja murtua eri mineraalien luonnollisia rajoja pitkin. Uudessa tutkimuksessa menetelmän soveltaminen grafiitin kuivarikastukseen tuotti lupaavia tuloksia. Kaivosalan kehittäminen suuntautuu nyt voimakkaasti kohti kestäviä ratkaisuja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye