Vasa Elektriska Ab

Elförbrukningen har minskat rejält

Dela
Den här hösten har det använts betydligt mindre mängder elektricitet inom Vasa Elnäts område än året innan. I september–november har förbrukningen minskat med 10–19 procent i jämförelse med samma period 2021.
Vasa Elektriska Ab. Bild: Katja Lösönen
Vasa Elektriska Ab. Bild: Katja Lösönen

I fjol överförde Vasa Elnät lite över 1 000 gigawattimmar (GWh) el till sina kunder. Av det utgjorde perioden mellan september och november en andel på cirka 250 GWh.

- I år har vi under samma period överfört lite mer än 210 GWh, vilket är 14 procent mindre, berättar verkställande direktör vid Vasa Elnät, Juha Rintamäki.

Den största skillnaden såg man i november. Då förbrukade elnätsbolagets kunder så mycket som 19 procent mindre än 2021.

Ofta är det temperaturen som skapar stora skillnader åren emellan. Under jämförelseperioden 2021 och 2022 har temperaturen inte nämnvärt varierat.

Också det att elförbrukningen har minskat inom växthusodlingen har en inverkan på siffrorna.

- Att spara på elräkningen är ett bra incitament. Men också att inbesparing på el har samhällelig betydelse, att vara med och påverka att elen räcker till, det har minskat på både hushålls och företags förbrukning, funderar Rintamäki.

- Samma trend ser vi säkert hela vintern. Nu märker man tydligt också att allt fler följer sin egen energiförbrukning. Det är på många sätt positivt.

I hela Finland har elförbrukningen minskat med sju till nio procent i september–november enligt stamnätsbolaget Fingrid.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vasa Elektriska Ab. Bild: Katja Lösönen
Vasa Elektriska Ab. Bild: Katja Lösönen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vasa Elektriska Ab
Vasa Elektriska Ab
Kyrkoesplanaden 0
65100 Vasa

06 324 5750http://www.vasaelektriska.fi

Vasa Elektriska är en stark energikoncern inom elhandel, elöverföring och fjärrvärme. Till koncernen hör dotterbolaget Vasa Elnät Ab. Koncernen sysselsätter ungefär 135 personer och omsättningen år 2021 utgjorde ca 209 milj. euro. År 2022 fyller Vasa Elektriska 130 år.

Följ Vasa Elektriska Ab

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vasa Elektriska Ab

Vasa Elnät ber om kommentarer till utvecklingsplanen för elnätet17.5.2024 07:01:00 EEST | Tiedote

Vasa Elnät har utarbetat en utvecklingsplan för elnätet, där det presenteras hur elnätet i regionen ska utvecklas under de kommande åren. Planen baserar sig på bedömningar av olika samhälleliga förändringsfaktorer, såsom hur den gröna omställningen framskrider och utvecklingen av regionens befolkning, tjänster och industri. Betydande faktorer är också elektrifieringen av uppvärmning och trafik samt småskalig elproduktion. Planen kan kommenteras fram till slutet av maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye