Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Hailuodon kiinteä yhteys: Valitus vesiluvasta hylättiin — rakentamisen aloittaminen mahdollista jo ensi vuonna

Jaa
Hallinto-oikeus hylkäsi Hailuodon kiinteä yhteys -hankkeen vesilupapäätöksestä tehdyn valituksen. Mikäli päätöksestä ei valiteta edelleen, rakentaminen on mahdollista aloittaa keväällä 2023.
Havainnekuva tulevasta tieyhteydestä Hailuotoon. Kuva Väylävirasto.
Havainnekuva tulevasta tieyhteydestä Hailuotoon. Kuva Väylävirasto.

Lainvoimaisen vesiluvan puuttuminen on viivästyttänyt kiinteän yhteyden toteuttamista vuosilla. Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri valitti hankkeen vesiluvasta Vaasan hallinto-oikeuteen maaliskuussa 2020. Tuoreessa päätöksessä hallinto-oikeus hylkää valituksen. Päätöksessä muutetaan lupaehtoa, joka koskee rakentamisen jälkeisten luontovaikutusten tarkkailua vuoden 2029 jälkeen. Lupaa valvova viranomainen tekee tuolloin päätöksen seurannan jatkamisesta.

”Olemme tyytyväisiä, että hanke vihdoinkin pääsee etenemään lukuisten kaavoitus- ja tiensuunnitteluvaiheisiin liittyvien valitusprosessien jälkeen. Hanke on erittäin tärkeä liikenteen palvelutason turvaamiseksi”, toteaa liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualueen suunnitteluyksikön päällikkö Risto Leppänen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Lauttaliikenne on herkkä häiriöille ja sen järjestäminen on erittäin kallista pitkällä tähtäimellä. Kiinteä yhteys parantaa Hailuodon valtakunnallista ja seudullista saavutettavuutta, mahdollistaa entistä sujuvammat henkilö- ja tavaraliikenteen yhteydet sekä luo edellytyksiä elinkeinoelämän kehittämiselle.  

Hailuodon kiinteä yhteys toteutetaan allianssimallilla. Allianssin etuna on, että vesiluvasta tehdyn valituksen käsittelyaika on voitu hyödyntää hankkeen kehitystyössä. Kehitysvaiheen työskentely käynnistettiin, kun allianssi muodostettiin keväällä 2022, ja se jatkuu edelleen. Hallinto-oikeuden päätökseen on mahdollista hakea valituslupaa Korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

”Jatkamme meneillään olevaa kehitystyötä ja rakentamissuunnittelua. Mikäli jatkovalitusta ei tule, hankkeen toteuttamisvaiheeseen päästään siirtymään mahdollisesti keväällä 2023.”, arvioi hankkeen projektipäällikkö Terhi Honkarinta Väylävirastosta.

Yhteyden rakentamisen on arvioitu kestävän noin kolme vuotta.

Hailuodon kiinteä yhteys

Hailuotoon rakennetaan kiinteä maantieyhteys Oulun Riutunkarin ja Hailuodon Huikun välille. Kiinteä yhteys korvaa nykyisen lauttayhteyden. Kiinteän yhteyden pituus on noin 8,4 km, joka sisältää pengertieosuuden ja Huikun ja Riutun pitkät sillat. Kiinteä yhteys parantaa Hailuodon valtakunnallista ja seudullista saavutettavuutta. Yhteys mahdollistaa entistä sujuvammat yhteydet Hailuotoon suuntautuvalle henkilö- ja tavaraliikenteelle sekä paikalliselle elinkeinotoiminnalle ja laajentaa Hailuodon työssäkäyntialuetta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankkeen toteutuksen osalta:
Väylävirasto
Projektipäällikkö Terhi Honkarinta
p. 029 534 3754
etunimi.sukunimi@vayla.fi


Vesiluvan osalta:
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualue
Suunnitteluyksikön päällikkö Risto Leppänen
p. 0295 038 262
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Havainnekuva tulevasta tieyhteydestä Hailuotoon. Kuva Väylävirasto.
Havainnekuva tulevasta tieyhteydestä Hailuotoon. Kuva Väylävirasto.
Lataa
Hailuodon kiinteä yhteys -allianssihankkeen yleiskartta. Kuva Väylävirasto.
Hailuodon kiinteä yhteys -allianssihankkeen yleiskartta. Kuva Väylävirasto.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Siikajoen ja Lamujoen rantasyöpymiä selvitetään ilmakuvauksilla ja maastomittauksilla13.5.2024 09:51:16 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksella on Uljuan tekojärven säännöstelyyn liittyvä rantasyöpymien tarkkailu-, selvittämis-, suojaamis- ja korvausvelvoite. Velvoitteesta on määrätty Vaasan hallinto-oikeuden päätöksessä nro 1533/2023, 28.11.2023 ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöksessä nro 83/2020, 22.6.2020. Toukokuun 2024 loppupuolella tehdään ilmakuvaus dronella Lamujoen ja Siikajoen rannoille Uljuan voimalaitoksen ja Ruukinkosken pohjapadon välisellä alueella. Ilmakuvauksen tarkoituksena on kartoittaa rantasyöpymien tilannetta koko jokijaksolla. Ilmakuvauksen tekee Mitta Oy. Ilmakuvauksen tuloksia verrataan aiempiin tarkkailutuloksiin ja tilanteesta tehdään yhteenvetoraportti, joka valmistuu vuoden 2024 aikana. Kesäkuussa 2024 tehdään tilakohtaisia maastomittauksia 82 rantatilalla, jotka ovat jättäneet muistutuksen asiasta aluehallintoviraston tai hallinto-oikeuden käsittelyn yhteydessä. Rantatilojen omistajille tiedotetaan mittauksista kirjeitse. Tilakohtaisten selvitysten tar

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen valtatielle 5 Kuusamossa käynnistynyt6.5.2024 10:29:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Kuusamon kaupunki ovat käynnistäneet jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentamisen valtatien 5 varteen Kuusamossa. Hankealue alkaa noin 4 km Kuusamon keskustaajaman pohjoispuolelta. Alue sijoittuu lähes kokonaisuudessaan valtatien 5 varteen ja pohjoispäässä maantien 18865 varteen. Hanke sisältää valtatien 5 varteen rakennettavan jalankulku- ja pyöräilyväylän, linja-autopysäkkien parantamisen, katu- ja yksityistieyhteydet sekä valtatien 5 alittavan Nissinvaaran alikulkukäytävän. Hankealueen kokonaispituus on 6,7 km. Hankkeen tavoitteena on parantaa alueen liikenneturvallisuutta sekä jalankulun ja pyöräilyn olosuhteita. Rakennustyöt ovat alkaneet huhtikuussa. Hanke valmistuu syyskuun 2025 lopussa. Urakoitsijana toimii Maarakennus J Päkkilä Oy.

Hailuodon kiinteän yhteyden rakentamisen aikaisiin maa-aineskuljetuksiin liittyvät liikenneturvallisuusratkaisut3.5.2024 14:59:47 EEST | Tiedote

Väyläviraston toteuttaman Hailuodon kiinteän yhteyden rakentamishankkeen maa-aineskuljetukset aloitetaan 6.5.2024. Työn aikaiset maa-aineskuljetukset Riutunkariin lisäävät raskaan liikenteen määrää mm. Hailuodontiellä Oulunsalossa sekä Takalontiellä ja Kuivasjärventiellä/Alakyläntiellä Alakylässä. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus pyrkii vähentämään maa-ainesten ajosta johtuvia vaikutuksia liikenneturvallisuuteen useilla eri ratkaisuilla. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on laatinut yhteistyössä Väyläviraston ja Oulun kaupungin kanssa hankkeen maa-aineskuljetuksiin liittyvän liikenneturvallisuusselvityksen, jonka pohjalta on määritelty kuljetusreitille tehtävät toimenpiteet.

Pohjois-Pohjanmaan tulvat siirtyvät pohjoista kohti3.5.2024 13:36:35 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan tulvat siirtyvät pohjoista kohti. Kiiminkijoessa virtaama kasvaa ja jääpatoriski säilyy edelleen. Oulujoen eteläpuolisten jokien jäät ovat pitkälti sulaneet ja Pyhäjoella odotetaan nyt toista tulvahuippua. Siikajoen, Tyrnävänjoen ja Temmesjoen tulvahuiput pysyvät samalla tasolla tai laskevat. Pattijoella tulvahuippu voi aiheuttaa vahinkoa. Iijoen tulvahuippua odotetaan toukokuun lopussa, vahinkoriski Iijoella on toistaiseksi arvioitu pieneksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye