Etelä-Savon vesistöjen vedenkorkeudet ovat edelleen tavallista alempana - mahdollinen sähköpula voi aiheuttaa muutoksia vesistöjen säännöstelyyn

Mäntyharjun reitillä useimpien järvien vedenkorkeudet ovat jonkin verran keskimääräistä alhaisempia ja jokien virtaamat ovat vuodenaikaan nähden pieniä. Puulan lasku-uomassa Kissakoskessa virtaa runsaat 10 m3/s, kun keskimäärin virtaama on joulukuun lopulla ollut yli 30 m3/s. Lumen määrä on vesistöalueella noin 20 mm suurempi kuin tähän aikaan talvea keskimäärin. Lähiviikkoina ei ole odotettavissa suuria muutoksia yleiseen vesitilanteeseen.
Myös Vuoksen vesistöalueella useimpien järvien vedenkorkeudet ovat alempana kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta, ja monin paikoin laskusuunnassa. Lumen määrä vesistöalueella on vuodenajalle tyypillinen, mutta alueellista vaihtelua on jokin verran. Saimaan vedenpinta on noin 25 cm ajankohdan mediaanitason alapuolella. Ennusteen mukaan vedenkorkeus pysyy todennäköisesti tammikuun loppuun asti lähellä tämänhetkistä tasoa. Mikäli sää pysyy enimmäkseen talvisena, vedenkorkeus taittuu helmikuun aikana hitaaseen laskuun.
Vesistöjen säännöstely saattaa muuttua sähköpulan aikana
Sähkön saannin turvaamiseksi voidaan vesivoimalaitoksilla joutua turvautumaan totutusta käytännöstä poikkeaviin juoksutuksiin tänä talvena. Sähköpulan sattuessa voi vesivoimalaitoksilla olla lisätehontarve, joka voi kestää tunneista vuorokausiin. Lisätehon saaminen edellyttää voimalaitoksen läpi virtaavan vesimäärän lisäämistä.
Etelä-Savon ELY-keskus ja Puulaa säännöstelevän Kissakosken voimalaitoksen omistaja Suur-Savon Sähkö Oy ovat selvitelleet, miten sähkön tuotantoa voitaisiin poikkeustilanteessa lisätä luvanmukaisesti siten, että juoksutusmuutosten haitat minimoidaan. Virtaamamuutokset voivat heikentää jääkantta etenkin virtapaikoissa ja nostaa vettä jääkannen päälle, mikä vesistön käyttäjien on syytä huomioida.
Pohjavesien pinnankorkeudet myös alhaalla
Etelä-Savossa suurten ja keskisuurten pohjavesimuodostumien pinnat ovat pääosin 10–45 cm ajankohdan keskiarvoja alempana. Tilanne heijastelee edelleen viime kesän ja syksyn kuivuutta.
Saimaan vedenkorkeuksista ja -laadusta kerätään kokemuksia kyselyllä
Minkälaisia kokemuksia sinulla on vedenkorkeudesta ja vedenlaadusta Saimaalla? Oletko huomannut muutoksia näissä asioissa viime vuosina? Onko tietoa Saimaasta helposti saatavilla?
Saimaan alueen ELY-keskukset ja Suomen ympäristökeskus tekevät yhdessä kyselytutkimusta osana Saimaan ja Vuoksen tulva- ja kuivuusriskien hallinta -hanketta. Kysely koskee koko Saimaan aluetta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vesitalousasiantuntija Ari Luukkonen, Etelä-Savon ELY-keskus, ari.luukkonen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 204
Johtava vesitalousasiantuntija Varpu Rajala, Etelä-Savon ELY-keskus, varpu.rajala(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 224
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Sinilevähavainnot lisääntyneet – kansalaishavaintoja tullut laajalti Etelä-Savon alueelta3.7.2025 13:10:49 EEST | Tiedote
Kuluvalla viikolla virallisilla havainnointipaikoilla sinilevää on ilmoitettu olevan viidessä paikassa. Sinilevää on ollut hieman Pieksämäen Heiniöllä ja Juvan Murtosella. Runsaasti levää on havaittu Mikkelin Ukonvedellä ja Pitkäjärvellä sekä Mäntyharjun Pyhävedellä. Edeltävään viikkoon verrattuna sinilevämäärät ovat lisääntyneet. Kansalaishavaintoja on tehty sinilevästä ympäri Etelä-Savoa. Levää on havainnoitu suurimmaksi osaksi olevan hieman tai runsaasti, mutta Puumalan Haapaselällä jopa erittäin runsaasti.
Lisko-järvelle valmistui talkoovoimin kosteikkolauttoja1.7.2025 13:45:46 EEST | Tiedote
Lisko-järven rannalla nähtiin viime lauantaina upea osoitus talkoohengestä, kun yli 40 vapaaehtoista kokoontui rakentamaan kosteikkolauttoja ja pesimälaatikoita. Tapahtuma keräsi osallistujia niin paikallisista vesiensuojeluyhdistyksistä kuin kauempaakin, ja päivän aikana syntyneet rakenteet ankkuroitiin järveen parantamaan sen tilaa ja monimuotoisuutta.
Etelä-Savon maaseudun kulttuuri vahvistuu EU:n maaseuturahoituksella30.6.2025 09:30:07 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on tuettu kulttuuria noin 1,3 miljoonalla eurolla EU:n maaseuturahoituksen rahoituskaudella 2023–2027.
Lomautukset vähenivät selvästi toukokuussa25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli toukokuun lopussa noin 6 100 työtöntä eli 11 % enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien naisten määrä on noussut viime vuoden toukokuusta 18 % ja miesten 7 %.
Leväseuranta käynnistynyt Etelä-Savossa - levätilanne rauhallinen19.6.2025 12:47:21 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen ja maakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja seuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka. Seurantakaudella sinileviä havainnoidaan ja niiden esiintymisestä tiedotetaan valtakunnallisesti viikoittain kesäkuun alusta elokuun loppuun. Etelä-Savossa tiedotetaan paikallisesti kuukausittain tai useammin sinilevätilanteen mukaan. Etelä-Savon leväseurannasta vastaa ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä Suomen ympäristökeskus, kunnat ja yksityishenkilöt. Havainnoitsijat tallentavat levähavainnot Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwiki-verkkopalveluun tai ilmoittavat havaintonsa ELY-keskukselle havainnon tallentamiseksi. Etelä-Savon alueella on 15 viikoittain seurattavaa havainnointipaikkaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme